• Inici
  • Successos
  • Un veí de Biar amb més de 80 anys tret de sa casa per la força juntament amb la seua família a Alagón [vídeo]

Un veí de Biar amb més de 80 anys tret de sa casa per la força juntament amb la seua família a Alagón [vídeo]

| Eduard Garcia Molina | Successos

El veí del nostre poble, Francisco Valdés i la seua família han vist enderrocar la que durant més de 40 anys ha sigut sa casa, amb pertinences i records dins, a més de la maquinària i les teules amb què es van guanyar la vida i que per ara no podran recuperar.

Més de 20 agents de la Guàrdia Civil, la comissió judicial i dues excavadores es van persentar al domicili familiar per realitzar el desnonament que havia estat comunicat el passat dilluns, 10 de febrer, al veí de Biar Francisco Valdés, des de fa molts anys residint a Alagón (Saragossa), on han ocorregut els fets; tot i això, la família desconeixia la sol·licitud de l'enderroc de l'habitatge, com ha informat AraInfo.

L'enderroc i el desnonament s'han produït després d'11 anys de litigis per l'habitatge, on residia Francisco Valdés des de 1942, i que l'any 1960 va pagar 200.000 pessetes (uns 1.200 euros en l'actualitat) de l'època a la usufructuària de la casa, que no estava autoritzada per vendr-la. Com a solució es va decidir que la família pagaria un lloguer anual fins que quedara formalitzat en escriptura pública i que se li descomptaria el que ja havia pagat. Però els actuals propietaris van decidir fa 11 anys no renovar més el lloguer i demanar a la justícia deixar-los sense casa.

Des d'aleshores, la família ha fet servir totes les vies judicials per evitar-ho. L'advocada de la família, Mercedes Urraca, afirmava que quan Francisco va signar este contracte era un jove agricultor sense coneixements legals, cosa que no passava amb la família propietària que tenien un despatx d'advocats a Barcelona i sabien perfectament quin tipus de contracte estaven redactant.

El passat 13 de febrer es van quedar sense casa mentre l'alcalde d'Alagón José María Becerril ignorava les crides de Stop Deshaucios de Saragossa per reubicar la família. Després d'una reunió mantinguda amb Becerril, seran els propis familiars del matrimoni els que els hauran de reallotjar. L'alcaldia assegura que "no disposen d'habitatges adequats per allotjar la parella d'avis i els dos fills que viuen amb ells". A més, l'alcalde ha insistit que els servicis socials han denegat la concessió d'ajudes al·legant que els membres de la família desnonada, comptant el matrimoni i els dos fills, cobraven pensions que sumaven més de 1.500 euros .

"Cap resposta eficient i clara per part de les diferents administracions. Ni els jutjats, ni els serveis socials, ni l'Ajuntament, ni el Govern d'Aragó. Ningú no ha parat aquest atropellament. Ningú dóna solució immediata. Els uns i els altres han deixat al carrer literalment a la família", lamenten des de Stop Desahucios Saragossa.

"Donades les circumstàncies, tant en el desnonament com en la reunió que ha tingut lloc a l'Ajuntament d'Alagón, està clar que el 'pla de protecció per desnonats de la DGA, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP) és aigua mullada que permet escenes i situacions com les del passat 13 de març . L'únic compromís verbal de l'alcalde José María Becerril és que la família es fa càrrec de donar-los allotjament fins que l'Ajuntament d'Alagón estudie una solució per a unes persones tan majors no poden acceptar qualsevol habitatge que supose un desarrelament", denuncia la plataforma Stop Desahucios.

En aquest sentit, Stop Desahucios assegura que estaran pendents del compliment de l'acord, "que nosaltres entenem què ha de significar el reallotjament de la unitat familiar a un habitatge adequat. Dies com el de hui ens demostren la importància de la informació i l'organització. Si la plataforma haguera tingut coneixement del desnonament amb antelació segurament els fets hagueren estat uns altres, o almenys ens hauríem deixat la pell en l'intent de paralitzar el desnonament. Per això redoblem la nostra crida a entrar en contacte i participar en les plataformes (PAH / Stop Desnonaments) quan es tenen problemes d'estes característiques", conclouen.

El veí del nostre poble, Francisco i la seua família han vist enderrocar la que durant dècades ha sigut sa casa, amb pertinences i records dins, a més de la maquinària i les teules amb què es van guanyar la vida i que per ara no podran recuperar.

Des de 20 minutos podeu veure un vídeo sobre la notícia. També des del diari Público podeu veure altre vídeo.

L'article té 31 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).