• Inici
  • Successos
  • L’Ajuntament de Biar interposa queixes davant la Subdelegació del Govern, el Síndic de Greuges i el Defensor del Poble pel desabastiment de pólvora en les festes de maig

L’Ajuntament de Biar interposa queixes davant la Subdelegació del Govern, el Síndic de Greuges i el Defensor del Poble pel desabastiment de pólvora en les festes de maig

| Pablo Ortín Perpinyà | Successos
L’Ajuntament de Biar interposa queixes davant la Subdelegació del Govern, el Síndic de Greuges i el Defensor del Poble pel desabastiment de pólvora en les festes de maig

En les passades festes de moros i cristians de Biar no hi ha haver pólvora, fet que les va convertir en una anomalia històrica, donada la llarga tradició dels actes d’arcabusseria. Una vegada han passat els moros i cristians i el poble ha canviat els arcabussos per petards de diferent calibre, com a solució improvisada d’emergència, l’Ajuntament ha interposat diferents queixes al polvorí Albaceteña Explosivos SL, Montealegre del Castillo davant el Defensor del Poble a Madrid, el Síndic de Greuges i la Subdelegació del Govern signada a 21 de maig.

Després de les gestions realitzades pels festers i festeres, les comparses i l’Ajuntament, un comunicat del polvorí Montealegre del Castillo, únic autoritzat en tot l’Estat pel Ministeri d’Indústria per subministrar pólvora negra d’avantcàrrega, anunciava que no era capaç de repartir la munició requerida per un defecte en la partida. Amb el repartiment previst pel matí del 10 de maig i sense massa marge de maniobra, tot i que es va realitzar una reunió amb la Subdelegació del Govern a Alacant, finalment Biar, Ibi i Muro d’Alcoi no van tindre pólvora, a diferència de Petrer, que sí la va aconseguir.

Aquest desabastiment s’ha donat en un context de progressiu enduriment de les normatives per a la manipulació de pólvora a partir de la ITC26, que regula els alardos i guerrilles i el consum de pólvora negra. D’uns anys a esta part, els i les comparsistes han vist com s’elevaven els requisits que s’exigeixen per poder disparar i, l’Ajuntament i principalment les comparses han rebut una càrrega extra de feina a l’hora de recollir i gestionar les dades i traslladar-les a les administracions pertinents.

Front a això, l’Alcalde de la Vila de Biar, Julio Sanjuan, ha interposat una queixa al polvorí Albaceteña Explosivos SL, Montealegre del Castillo davant el Defensor del Poble a Madrid. En la sol·licitud, es descriu i s’adjunta documentació dels diferents passos seguits durant el procés de tramitació de la pólvora, d’acord amb la llei.

Segons els documents, el 6 de maig la Subsecretària de l’Estat d’Administracions Públiques va emetre l’autorització per a subministrar 162 kg de pólvora negra d’avantcàrrega per a l’Ajuntament de Biar, mitjançant l’armeria Arcabucería el Rojo SL i en presència d’Armes i Explosius de la Guàrdia Civil de Villena. El mateix dia la Subdelegació del Govern va autoritzar els tiradors i tiradores. A continuació, el dia 7, l’armeria va remetre al polvorí la comanda de pólvora. El dia següent, 8 de maig, és quan l’armeria va comunicar a l’Ajuntament que no hi hauria subministrament de pólvora.

El greuge amb Biar i altres poblacions és més gran pel fet que Petrer sí que va rebre l’autorització per poder disposar de pólvora per les festes. Aquests municipis s’havien reunit amb la Subdelegació del Govern però no es va trobar cap solució.

La queixa manifesta en el cinquè punt que “el desabastiment de pólvora per a les festes de moros i cristians d’este any 2019, ha suposat un greu perjudici pels habitants de Biar, i els seus festers, que es van veure obligats a modificar els actes de festa tradicionals, en què l’ús de la pólvora és una manifestació de la cultura no sols del poble de Biar sinó de la resta de pobles de la província d’Alacant”.

Davant tot això, l’escrit de l’Alcalde a les diferents instàncies, sol·licita “la seua col·laboració i les actuacions oportunes front al Ministeri d’Indústria, la subdelegació del Govern i el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques per a arribar a la resolució dels punts exposats en esta queixa”.

L'article té 45 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).