• Inici
  • Successos
  • Els participants dels Balls del Jesús es veuen obligats a traslladar-se a la Casa de Cultura

Els participants dels Balls del Jesús es veuen obligats a traslladar-se a la Casa de Cultura

| Eduard Garcia Molina | Successos
Els participants dels Balls del Jesús es veuen obligats a traslladar-se a la Casa de Cultura

Per tercer any consecutiu Biar ha reeditat els tradicionals Balls del Jesús, recuperats des de l'any 2016 impulsats des de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions en col·laboració amb la Taula dels Balls del Jesús i gràcies a la col·laboració del teixit associatiu local, els joves i els balladors i balladores que acompanyen els quintos i quintes. El passat dissabte -segon dia de la festa- es va celebrar l'arreplega de les balladores amenitzat per la Colla de dolçaina i tabal "Bassa la Vila", per donar pas als balls que es realitzaren en la plaça de la Constitució per part dels quintos i quintes d'enguany i per rematar amb una xocolatada per als assistents, gràcies a la col·laboració de l'Associació de Dones de Biar, Consumidors i Usuaris, que va donar pas a una xaranga, posteriorment.

Si bé és cert que enguany ha sigut més accidentat que altres, ja que els balladors i balladores es van vore obligades a haver de canviar la seua ubicació on tenien guardades les seues coses una vegada van acabar de ballar dissabte a la vesprada. El motiu del canvi d'ubicació des del local -de propietat municipal- facilitat per l'Ajuntament de Biar des del carrer Romero a la Casa de Cultura ha sigut l'estat en què s'hi trobava l'immoble, fet pel qual no s'hauria d'haver utilitzat la instal·lació, ja que fins i tot hi havia ordre de no utilitzar-lo des de feia un temps.

Per part dels quintos i quintes, en paraules d'Arantxa Aguado, reina dels Balls del Jesús d'enguany, s'ha mostrat una queixa per no haver rebut cap explicació per part dels agents de la Policia Local que es personaren per notificar el canvi d'ubicació als joves. Un fet que tot i produir-se dissabte a la vesprada va saltar diumenge al matí a les xarxes socials.

D'altra banda, tot i que l'any passat havia hagut algun problema amb esta ubicació, enguany s'ha repetit el fet de triar el local del carrer Romero, i tot apunta a una falta de comunicació entre la Regidoria de Cultura i el primer edil -que es trobava fora de Biar eixos dies-. Tot i això els joves, els autèntics protagonistes de la festa, es pogueren reubicar a la Casa de Cultura per finalitzar allà la festa dels Balls del Jesús.

Joan Lluís Escoda: "Després de reunir-me amb els pares i mares, i els joves, hem buscat solucions"

Pel que fa a les declaracions dels responsables polítics, el regidor de Cultura ha declarat per a Biar Digital que no se li havia comunicat l'estat de l'immoble, i que no es podia utilitzar, de fet tenia clau del local per poder accedir facilitades per la Policia Local. Segons Escoda després de precintar-se el local va intentar posar-se en contacte amb l'alcalde Julio Sanjuán, tot i que no va ser possible localitzar-lo.

L'edil també ha comentat que de fet, setmanes abans, estes mateixes instal·lacions situades en el carrer Romero ja s'havien utilitzat per preparar la performance de Flama Violeta per al dia 25 de Novembre i no s'havia donat avís de que el local no es podia utilitzar. Escoda ha afirmat que entén les raons per les quals no es pot utilitzar el local, però que d'haver estat avisat no hauria hagut de canviar-se de lloc. Tot i això i després de reunir-se el regidor de Cultura amb els pares i mares, i els joves, dissabte a la vesprada, es van buscar solucions i ubicar-se finalment en la Casa de Cultura. De totes formes Joan Lluís Escoda s'ha volgut quedar amb el positiu de la festa per tota la implicació de les famílies, els i les joves, el teixit associatiu i els balladors i balladores d'altres municipis, gràcies a qui "s'engrandeix la festa cada any".

Cristina Hernández: "Lamente el perjudici creat als quintos però tot es deu a un malentés"

Pel que fa a la Regidoria de Festes, la seua titular, Cristina Hernández -també en declaracions per a Biar Digital- s'ha felicitat en primer lloc per l'èxit en l'organització i la participació de la gent del poble. Afegint que per la xicoteta polèmica sobre la cessió del local que la comparsa de Moros Tariks ja havien sol·licitat per registre en abril d'este any la utilització del local per allotjar la banda de música, responent per part de l'Ajuntament que tindrien permís per a 2018, però que a partir del mes de maig d'este any que deixem ja no podrien utilitzar-lo per estar en estat de runa, responent en este cas des de l'Oficina Tècnica.

Hernández lamenta el perjudici que hagen pogut tindre els quintos tot i que aludeix a "un malentés entre nosaltres" la situació creada, recordant que des de maig de 2018 el local està inhabilitat per al seu ús. Tot i que ha fet incidència en la necessitat de preservar la seguretat i ha comentat que l'alcalde Julio Sanjuán es trobava fora del poble estos dies passats. A banda que segons l'edil no es va tindre cap constància d'una sol·licitud per registre per part dels quintos d'utilitzar la instal·lació municipal. Finalment Cristina Hernández es va felicitar per la participació de la gent jove i la resta del poble en estes Festes de Nadal. Aprofitant l'ocasió per demanar que de cara a l'any que ve es faça amb més previsió, sol·licitant les instal·lacions per escrit.

L'article té 31 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).