• Inici
  • Societat
  • Per què celebrem el 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora?

Per què celebrem el 8 de Març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora?

| Eduard Garcia Molina | Societat

Hui celebrem el 8 de Març, "el Dia Internacional de la Dona Treballadora" o simplement el "Dia de la Dona", este dia té uns dels seus motius de celebració en l'incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist el 25 de març de 1911 a Nova York, que va ser l'accident industrial més greu de la història de la ciutat. Hi va haver 146 morts, la major part joves treballadores d'origen europeu que van morir atrapades pel foc o en precipitar-se al buit fugint de les flames. Després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, és considerat el pitjor desastre de la història de Nova York. Els fets van trasbalsar la vida social i política de l'època, i van impulsar l'aprovació de lleis per garantir la seguretat i les condicions laborals a les fàbriques.

 

A Biar

Al nostre poble, per celebrar aquesta data se sol organitzar algun tipus d'acte a la Casa de Cultura. En esta línia, el Grup Popular a l'Ajuntament va presentar una moció per commemorar esta diada durant el passat ple municipal de febrer, celebrat el dia 27.

També adjuntem a la notícia un vídeo produït per Obert Ara fa uns anys, successió d'una sèrie de vídeos on es pregunta per diversos temes d'actualitat a la psicòloga Maite Sarrió. Concretament, en este vídeo s'entrevista a la veïna del nostre poble i ens parla sobre el rol que accepta o es veu obligada a acceptar la dona en la societat. 

 

Maite Sarrió

Doctora en Psicologia, Maite Sarrió va treballar durant uns 15 anys com a investigadora a la Universitat de València, en l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona, tot i que des de 2005 treballa com a professional independent. La seua tesi doctoral ha estat premiada, a banda de rebre altres premis a la seua innovació.

S'ha especialitzat en la potenciació de la igualtat i l'equilibri de gènere, i el benestar integral i la felicitat de les persones i les organitzacions com a terapeuta (individual i de parella), coach personal i consultora. Ha investigat, treballat i format en tècniques per curar i alliberar el potencial infinit de les persones i les organitzacions (donar poder) en universitats i altres espais al voltant del món. Índia, Tailàndia, Nepal, Laos, Egipte, Tunísia, el Marroc, Colòmbia, Argentina, El Salvador, Nicaragua, Guatemala, Alemanya, Anglaterra, Grècia, Estònia, EUA ..

Podeu consultar la seua pàgina web.

 

Des de quan celebrem el 8 de Març?

Se celebra des del dia 19 de març de 1911. Cal dir que el dia internacional de les dones o dia de la dona treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per reivindicar el feminisme. Este dia commemora la lluita de la dona per la seua participació juntament amb l'home al camp del treball i a la societat en general.

 

L'article té 35 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).