• Inici
  • Societat
  • La fotografia de Festes de Biar Digital (2017-2022)

La fotografia de Festes de Biar Digital (2017-2022)

| Eduard Garcia Molina | Societat
La fotografia de Festes de Biar Digital (2017-2022)

Primera fotografia de Festes de Biar Digital (2017) | Fotografia: Josefina Molina Molina

La no celebració els passats 2020 i 2021 de les Festes de Biar per primera vegada des dels anys de la Guerra Civil espanyola no va ser excusa per a que des de Biar Digital no es continuara amb la publicació en xarxes socials i en Biar Digital en paper de la seua habitual fotografia de Festes.

La fotografia de Festes de Biar Digital és una iniciativa que va començar fa tot just cinc anys, en 2017, quan el nostre mitjà complia tres anys en funcionament en el digital. Eixa any es va fotografiar a una persona de cada persona en representació de la seua comparsa, el marc va ser el santuari de la Mare de Déu de Gràcia amb el poble al fons. La fotografia va ser de Josefina Molina i es va voler reflectir el lema que Biar Digital està en la festa, ja que cada fester o festera estaven mirant el mitjà local a través de diferents dispositius mòbils. La fotografia va recollir bona cosa de reaccions positives en les xarxes socials, i va ser publicada el 4 de maig de 2017 per iniciar esta xicoteta tradició.

2017

L'any següent, 2018, vam voler reivindicar-les a elles, composant-se la fotografia també de la representació de les set comparses, tot i que esta vegada sols amb xiques. Tot i que com és conegut Biar, no té cap problema pel que fa a la participació de la dona en la festa com passa en altres llocs, però ens vam voler sumar d'esta manera a l'esperit en bé de la igualtat entre dones i homes que este any va tindre una gran eclosió. La fotografia va ser també de Josefina Molina Molina i es va triar l'arc de Sant Roc per realitzar-la.

L'anècdota va ser quan dos veïns aquell primer diumenge de maig passejaven amb una burreta, i per iniciativa de la fotògrafa va ser també protagonista de la foto de Festes de Biar Digital d'aquell any.

2018

No va ser complicat triar la temàtica de la fotografia de Festes de l'any 2019, ja que per l'absència de pólvora durant les Festes de Maig, des de Biar Digital es va voler reivindicar este element imprescindible de la nostra forma de fer la festa i en general de bona part del País Valencià. Esta volta es va comptar tant amb xiques com amb xics i la fotografia va ser novament un treball de Josefina Molina Molina, triant el passeig del Plàtano com a punt per realitzar-la on els nostres festers i festeres portaven arcabussos i una cartutxera en el cas de Marisol Troncoso Guill, representant de la comparsa de Maseros. Una fotografia que molts veïns i veïnes recordaven en publicar-se la foto d'enguany, 2022.

Eixe any també es va introduir un nou component vital en les Festes i que no podia faltar en la fotografia representativa del mitjà, com és la Societat Unió Musical de Biar, a través de Meritxell Alemañ i Gregori, qui va representar a la comparsa de Moros Nous però per casualitat i per estalviar-se el canvi de roba va demanar permís per eixir en la fotografia vestida de músic també, introduïnt així i de forma casual este element. Val a dir que a banda de publicar-se com és normal la fotografia en les xarxes socials, també va ser la fotografia de portada del número d'abril (nº 4) de Biar Digital en paper.

2019

Finalment arribem al 2020, on tot i que per part de l'Equip de Biar Digital hi havia una idea inicial des de primers d'any pel que fa a la foto de Festes, esta no es va poder complir, per les circumstàncies adverses conegudes i la no celebració de les Festes. És per això que per primera volta la fotografia representativa del nostre mitjà per les Festes de Maig no va incloure a cap fester ni festera.

Finalment i per primera vegada es va comptar amb el treball de Rubén Parra Mollà, qui ens va cedir una fotografia de la Torreta buida i sense cotxes, preparada per a la realització de l'Entrà el 10 de Maig d'un altre any. Una representació de la no celebració dels dies grans de la nostra localitat. Una imatge que a banda de publicar-se en les xarxes socials també va ser la portada de Biar Digital en paper del número d'abril mes (nº 16).

2020

Una fotografia que es va repetir l'any següent, el 2021. Finalment, i amb la millora dels indicadors de la pandèmia de la Covid 19, les restriccions que no feien possibles concentracions festeres van decaure, i a partir del mes de febrer Biar va començar a preparar les seues Festes de Maig. És per això que des de Biar Digital es va tornar a comptar amb Josefina Molina Molina per realitzar la fotografia amb un fester o festera de cada comparsa llançant la mascareta, en senyal que el motiu pel qual no vam poder gaudir de les Festes estos dos anys passats s'han acabat.

FotoFestes2022

Laura Mollà (Moros Vells), Tomàs Sanchís (Moros Nous), Zulema Vilar (Moros Tariks), Fede Piñeiro (Blanquets), Maite Guill (Maseros), Aída Campos (Estudiants) i Paqui Navarro (Blavets) foren les i els protagonistes de la foto de Festes d'enguany, on es va triar l'arc de Jesús per realitzar la fotografia. Cal apuntar que a triar cada any una nova localització, també s'intenta que les persones que han participat un any en la fotografia, no repetisquen. D'altra banda, si bé és cert que els dos primers anys les persones participants anaven vestides amb el trage fester, a partir de 2019 per facilitar la participació s'opta per prescindir d'esta possibilitat. En tot cas la fotografia es pot trobar en Biar Digital en paper (nº 40), una estampa que esperem poder continuar oferint molts anys. 

L'article té 372 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).