• Inici
  • Societat
  • Més de 300 anys d'història tornen als carrers de Biar després de dos d'absència

Més de 300 anys d'història tornen als carrers de Biar després de dos d'absència

| Ajuntament de Biar | Societat
Més de 300 anys d'història tornen als carrers de Biar després de dos d'absència

Dos músics observen l'ambient el Dia 10 pel matí (2014)

Els Moros i Cristians desfilaran amb les seues millors gales en l'Entrada de la recuperació de les festes

NP. 09/05/2022. Tres-cents anys d'història hi ha darrere dels Moros i Cristians de Biar. Els d'aquesta població són un dels festejos més antics en els quals el bàndol de la creu i de la mitja lluna es donen la mà. I en 2022, després d'anul·lar el programa d'actes pel covid-19, Biar està preparada per a afrontar la seua cita amb la història.

L'arxiu municipal guarda un dels documents, el “Llibre dels vots conciliaris de la Sala de la Vila de Biar”, que data el seu origen en 1803. És la primera referència a l'existència de dues companyies, una de moros i una altra de cristians, que participaven en els festejos que se celebraven en honor a la Mare de Déu de Gràcia. En ell es llig com es demana llicència per a commemorar festes a la Mare de Déu de Gràcia el 10 de maig. I en aquests tres segles d'història només es té constància que les celebracions se suspengueren en els dos anys en què van coincidir amb la Guerra Civil. Encara que dos-cents anys abans, Biar ja organitzava festes en honor a la seua patrona, a la qual s'honrava amb les salves d'arcabusseria de la soldadesca.

 

Cita amb la història

Demà, 10 de maig, les festes de Biar tornaran a fer història. Blanquets, Blavets, Maseros i Estudiants, en el bàndol cristià i Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous, desfilaran de nou. Els veïns esperen amb anhel que la música, el color i l'alegria inunden la població, que els Moros i Cristians tornen d'on mai degueren desaparéixer, del carrer.

El calendari marca els dies grans de Biar i ara, dos anys després de tancaments i restriccions, els Moros i Cristians tornen. Tornen conservant la tradició que sempre ha caracteritzat a aquest municipi alacantí i amb un programa que es manté inalterable en les últimes dècades. Així, Biar inicia (10 de maig) les festes de Moros i Cristians en honor a la Mare de Déu de Gràcia amb el tradicional res de l'Àngelus des del balcó de l'Ajuntament i posterior hissada de banderes a les 12 hores per a donar pas, a les 17.00 hores, a l'Entrada.

Les celebracions es prolongaran fins al divendres 13 de maig, quan després d'acomiadar a la Patrona de la vila la Mare de Déu de Gràcia, les diferents comparses procediran a realitzar la «Tancada de banderes», acte que tancarà les festes de Moros i Cristians.

En el segon dia de festes, 11 de maig, les dianes obriran la programació a les huit i quart del matí. A les nou tindrà lloc la Missa del bàndol moro i posteriorment, la del bàndol cristià. A les dotze s'oficiarà la missa major per a una hora després iniciar el tradicional acte de «Les Mogudes» des de la Plaça de la Constitució.

La guerrilla tindrà lloc a partir de les sis de la vesprada i a continuació, se celebrarà la desfilada del bàndol cristià fins a la Plaça de la Constitució.

La «medició dels Espies», en la vesprada del dimecres 11 de maig, i posterior “Ball dels Espies”, que finalitza amb l'arribada al castell de l'efígie de la «Mahoma», és un altre dels actes carregats de tradició que conserva Biar.

El dia 12 és el torn del bàndol cristià. A la vesprada, en l'ambaixada, i la guerrilla, es va rememorar, en la serreta de Sant Nicolau -el campament que el rei Jaume I va situar per a conquistar la vila-, les hosts cristianes prendran el castell. Tot seguit, l'efígie de Mahoma, es retirarà de la fortalesa i emprendrà la seua marxa a Villena. Una vegada que el bàndol de la creu és l'amo de la plaça, s'inicia la processó en honor a la Mare de Déu de Gràcia.

L'article té 366 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).