• Inici
  • Societat
  • Ecovidrio i l'Ajuntament de Biar fomenten el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians amb la campanya ‘La Reconquesta del Vidre’

Ecovidrio i l'Ajuntament de Biar fomenten el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians amb la campanya ‘La Reconquesta del Vidre’

| Ajuntament de Biar | Societat
Ecovidrio i l'Ajuntament de Biar fomenten el reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians amb la campanya ‘La Reconquesta del Vidre’

Font: Ajuntament de Biar

En la iniciativa participen una trentena de poblacions que competeixen entre si per a ser el municipi més reciclador en cadascuna de les tres categories establides en funció del nombre de festers

La iniciativa inclou la instal·lació de contenidors de vidre decorats amb la imatge de campanya en els voltants de les seus festeres per a facilitar el reciclatge dels residus d'envasos de vidre

Biar, 29 d'abril de 2022.- Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, i l'Ajuntament de Biar, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, posen en marxa ‘La Reconquesta del Vidre’, una campanya per a incentivar la conscienciació del reciclatge d'envasos de vidre durant les festes de Moros i Cristians 2022.

La iniciativa pretén inculcar als ciutadans de Biar, i especialment a les comparses, la importància de separar selectivament els residus d'envasos de vidre durant el transcurs de les festes. Per a això, se'ls farà lliurament de poals amb rodes per a facilitar la labor de reciclatge i s'instal·laran en el municipi contenidors decorats amb la imatge de campanya.

A més, els dies 11 i 12 de maig, educadors ambientals informaran festers i ciutadans sobre la importància del reciclatge de vidre, així com dels seus beneficis ambientals, i col·laboraran de manera conjunta amb les comparses per a facilitar-los el reciclatge dels seus envasos de vidre. Amb l'objectiu de motivar als festers i veïns a atendre correctament els educadors ambientals i animar-los a reciclar vidre, s'entregarà com a obsequi un original porta-màscares.

En aquesta edició de ‘La Reconquesta del Vidre’ participen una trentena de municipis de la Comunitat Valenciana, els quals competeixen per ser la població que més s'involucre amb el reciclatge de vidre durant les festes, incloent la difusió de la campanya.

Els guanyadors de cada categoria en les quals es divideix el concurs (Atabales, Darbukas i Dolçaines) rebran un trofeu de la Reconquesta del Vidre, que els acredita com el municipi més reciclador de les festes. Biar participa en la categoria Darbukas.

• Atabales, municipis que tenen més de 2.500 festers.
• Darbukas, municipis que té entre 1.000 i 2.500 festers.
• Dolçaines, municipis que tenen menys de 1.000 festers.

En l'última edició de ‘La Reconquesta del vidre’ en 2019, Biar va participar en la categoria Darbukas, quedant en cinquena posició en reciclar 4,36 kg/fester, equivalent a un total de 6.100 kg.

Així mateix, totes les comparses implicades activament en la campanya i que reciclen correctament els residus d'envasos de vidre, entraran en el sorteig, en cada municipi, d'un dispensador de vidre exclusiu amb la imatge de campanya.

D'altra banda, també es realitzaran sis promocions en línia en la web www.lareconquistadelvidrio.es amb preguntes sobre reciclatge d'envasos de vidre i les festes de Moros i Cristians. En aquestes promocions, els participants que responguen correctament a les preguntes podran guanyar un exclusiu miniglú de ‘La Reconquesta del Vidre’.
Tota la informació i bases legals de la campanya, podran ser consultades en www.lareconquistadelvidrio.es.

Dades de reciclatge de vidre a Biar

Segons les últimes dades disponibles corresponents a 2021, els ciutadans de Biar van reciclar un total de 70.683 quilograms d'envasos de vidre. Això suposa que cada ciutadà va reciclar una mitjana de 19,48 quilograms de vidre.

Respecte a la taxa de contenerizació, Biar se situa amb una mitjana de 165 habitants per contenidor, comptant en l'actualitat amb un total de 22 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats en el municipi.

Beneficis mediambientals del reciclatge de vidre

El vidre que es deposita en els contenidors es recicla al 100% i s'utilitza per a la fabricació de nous envasos, de manera indefinida i sense perdre les propietats originals. Reciclant vidre evitem el creixement dels abocadors.

Reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcín – vidre reciclat – en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, evitant l'erosió dels sòls i la desforestació del nostre entorn.

A més, es minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s'estalvia energia.

Any Internacional del Vidre

L'ONU ha declarat 2022, de l'Any Internacional del Vidre. Aquest material ha jugat un paper fonamental en el desenvolupament de la humanitat i ha sigut crucial en el funcionament i l'evolució de l'arquitectura, l'automoció, els articles per a la llar i els envasos. Hui és un element essencial en sectors clau com el de l'energia, la biomedicina, l'agricultura, l'electrònica, la informació i les comunicacions, l'òptica o el sector aeroespacial, entre altres. Mereix un esment especial el paper que ha jugat en la batalla contra la pandèmia global de la COVID-19, actuant com a envàs contenidor de les vacunes a conseqüència de les seues característiques de resistència a temperatures extremes i a diferents graus de PH i acidesa.

Respecte a l'envàs de vidre i en un context d'emergència climàtica i necessitat d'una transició a una economia més circular, és especialment destacable com a material natural, circular i 100% reciclable d'envàs a envàs.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. En 1997, després de l'aprovació de la Llei d'Envasos i Residus d'Envasos i l'arrancada de les seues operacions en 1998, es va convertir en l'entitat gestora d'un model de reciclatge que garanteix un servei complet i al qual tenen accés tots els ciutadans. En termes de finançament, 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclatge.

La labor de Ecovidrio destaca per garantir el reciclatge d'alta qualitat a través del contenidor, potenciar les infraestructures de contenerització i recollida, invertir en plans i recursos destinats a incrementar el reciclatge d'envasos de vidre en l'hostaleria, mobilitzar als ciutadans a través de campanyes de sensibilització i promoure la prevenció i l'ecodisseny dels envasos.

En les últimes dues dècades el sistema de Ecovidrio ha permés el creixement exponencial de la taxa de reciclatge passant d'un 31,3% l'any 2000 al 79,8% en 2019, segons les últimes dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològic i Repte Demogràfic (MITERD).

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. A més, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament, redunda sobre els objectius (11) Ciutats i comunitats sostenibles, (12) Producció i consum responsables i (13) Acció pel clima.

L'article té 214 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).