• Inici
  • Societat
  • Una planta fotovoltaica de 85 hectàrees d'extensió a la zona nord del terme municipal de Biar

Una planta fotovoltaica de 85 hectàrees d'extensió a la zona nord del terme municipal de Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Una planta fotovoltaica de 85 hectàrees d'extensió a la zona nord del terme municipal de Biar

Wikipedia

Com es va publicar per part de Biar Digital fa unes setmanes, fins a sis projectes de plantes fotovoltaiques busquen la seua instal·lació en terme municipal de Biar, l'última publicada a la web de l'Ajuntament és l'anomenada "Beneixama 4", que se situaria a la zona nord del terme municipal de Biar, pròxim a les localitats de Beneixama i el Camp de Mirra. Si bé és cert que són uns projectes no exempts de polèmica, més quan des d'associacions locals com ara el Centre Excursionista (CEB) o l'Associació Naturista El Reconco, s'han posat al·legacions a una d'estes plantes.

089

Zona d'instal·lació dels panells solars i línia d'alta tensió fins la subestació de Beneixama. Font: Renovalia Tirig SL

Un projecte de 85 hectàrees d'extensió

Segons la informació publicada en la web de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, una altra planta solar fotovoltaica de 49'98 MWp de potència busca la seua implantació en els termes municipals de Biar i Beneixama -que es veuria afectat per les línies d'evacuació-, agafant el nom de la localitat veïna: "Beneixama 4", i promoguda per l'empresa RENOVALIA TIRIG S.L, amb domicili fiscal a Villarobledo (Alabacete) i que comptaria amb un pressupost de 25.118.943 €. Així mateix, al projecte l'acompanya la pretensió de construir una subestació per evacuar l'energia cap a la Subestació de Beneixama mitjançant una línia de mitjana tensió de 30 kV i que aniria soterrada -a poc menys d'un metre-, i una altra línia d'alta tensió de 220 kV i que aniria de forma aèria -de vora 3 Km de longitud-, per les grans torres que coneixem. També cal tindre en compte que el projecte que busca la seua aprovació ja estaria a 4'3 Km d'un altre projecte que està en funcionament al nord-est, visible des de la carretera Villena-Ontinyent, en terme municipal de Beneixama i que rep el nom de "PSF Beneixama" -Planta Solar Fotovoltaica-, mentre que al sud-oest se situaria a 5 Km del projecte "Beneixama 1" -actualment en tramitació-, i a l'oest a 4'3 Km del projecte "Beneixama 3" -actualment també en tramitació-.

Segons la documentació, la plata solar fotovoltaica estaria projectada al paratge conegut com Els Plans de l’Aljub, a la part nord del terme municipal de Biar i a 4'5 Km del nucli urbà, de fet, de donar permís per part de Conselleria a la instal·lació, les plaques solars estarien més pròximes a les localitats de Beneixama (a 1.650 m del nucli urbà) o el Camp de Mirra (1.470 m del nucli urbà). Pel que fa a la superfície total de parcel·les en terme municipal de Biar seria de 85 hectàrees -cal recordar que cada hectàrea equival a 10.000 m2-, mentre que el vallat ocuparia vora 66 hectàrees de terreny, si bé és cert que la superfície útil de captació de l'energia solar serà de 23'5 hectàrees. Una zona de captació que estaria composada de vora 91.000 mòduls, que estarien muntats en 7.500 estructures fixes, on cada mòdul ocupa 1 metre d'ample per 2 d'alt i 35 mm de grossor.

L'aprovació, finalment, dependrà de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, al tindre menys de 50 MWp de potència, una actuació que si bé és cert afectaria a terrenys de cultiu de la zona, on és habitual l'olivera, l'ametler o els arbres fruitals.

En la web de la Conselleria es pot consultar la documentació de forma més detallada.

L'article té 456 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).