• Inici
  • Societat
  • Realitzen una tesi doctoral sobre les Festes de Moros i Cristians de Biar

Realitzen una tesi doctoral sobre les Festes de Moros i Cristians de Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Realitzen una tesi doctoral sobre les Festes de Moros i Cristians de Biar

Andrés Menor amb la seua tesi doctoral

El veí Andrés Menor Hernández, natural de Villena tot i que afincat a Biar, ha presentat recentment la seua tesi a la Universitat d'Alacant (UA), un treball que li ha portat cinc anys i que porta per títol "Las fiestas de Biar desde una perspectiva antropológica", una investigació que finalment ha tingut el seu reconeixement per part del tribunal en rebre la qualificació d'Excel·lent-Cum laude, la màxima possible. En el seu treball, presentat al tribunal que l'havia d'avaluar, Menor analitza les nostres festes des d'un punt de vsita antropològic, és a dir, des d'un punt de vista d'estudi del fet cultural.

Tot este temps, el biarut ha hagut de compaginar la seua dedicació professional amb l'estudi de les nostres festes, submergit entre documents, revistes de festes d'anys passats, i entrevistes amb diferents persones per traure dades que li ajudaren a avançar en la seua investigació.

En el seu treball, el doctorand posa en valor actes com ara "Les Espies", per a ell "són icòniques per al poble" i són "la veu del poble", amb diferents elements d'espontaneïtat i transgressió barrejades amb la tradició, on la sàtira a través dels versets de la Mahoma constitueixen un element únic. Tot i això defensa en la seua tesi que les nostres festes són essencialment un acte religiós, afirmant que seria inconcebible que les festes no tinguen este fons o es realitzaren al voltant de la Mare de Déu.

També les diferencia dels actes festers d'altres municipis, com la seua Villena natal, on pensa que es busca una projecció econòmica i turística, a diferència de Biar, on pensa que el pes de la tradició i l'arrelament fa que no tinga este fons tan marcat com a la localitat veïna.

En definitiva un treball que Menor espera que puga publicar-se prompte, tot i que este tipus de treball acostumen a fer-se de cara al món universitari, per a que els tres catedràtics del tribunal de la tesi la llisquen i l'avaluen.

Andrés Menor

Andrés Menor Hernández és llicenciat en Periodisme per la Universitat de Múrcia (UM) i també llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia (Secció Sociologia) per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED), a més a més té un Master en Comunicació No Verbal per la Fundeun (Institució vinculada a la Universitat de Alacant).

L'article té 699 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).