• Inici
  • Societat
  • Josep Maria Pérez Romero: "No podem permetre que els nostres majors moren lluny del poble i del seu entorn familiar i social, és de justícia demanar-ho"

Josep Maria Pérez Romero: "No podem permetre que els nostres majors moren lluny del poble i del seu entorn familiar i social, és de justícia demanar-ho"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Josep Maria Pérez Romero: "No podem permetre que els nostres majors moren lluny del poble i del seu entorn familiar i social, és de justícia demanar-ho"

Des de fa anys la iniciativa en favor de la construcció d'un Centre de Dia per a Biar està en l'actualitat local, si bé és cert que una vegada més i en l'últim plenari de l'Ajuntament de Biar va eixir a relluir el tema, ja que des de l'aprovació de la nova Llei de Serveis Socials per part de la Generalitat Valenciana i la integració de Biar en la Mancomunitat de Serveis Socials que marca Conselleria juntament amb La Canyada, Beneixama, el Camp de Mirra i Salines, va fer que des de l'oposició es preguntara si això havia canviat els plans inicials: la construcció del Centre de Dia als terrenys que deixarà lliures el trasllat de l'edifici d'Infantil del CEIP Mare de Déu de Gràcia a la carretera d'Alcoi, juntament amb la resta del complex educatiu.

Tot açò amb la denúncia de la Plataforma Iniciativa X Biar per la "pèrdua d'una oportunitat històrica" en no adherir-se l'Ajuntament de Biar al Pla Convivint de la Generalitat (2021-2025). Reproduïm a continuació l'entrevista que es va realitzar en abril de 2021 per part de Ràdio Reconco a Josep Maria Pérez Romero, portaveu interí de la Plataforma, entrevista que no va arribar a publicar-se en el podcast:

 

Quin creieu que és el concepte de Centre de Dia que necessita Biar?

El que necessitem i demanem ha de ser un servei socio-sanitari integral i de qualitat que arribe al màxim de persones del poble necessitades d'aquests serveis, que cobrisca les necessitats de les persones majors afectades per un dels tres graus de valoració que hi ha en la Llei de la Dependència: des del grau 1 que és el més lleu, el grau 2 que són persones amb una dependència moderada, i el grau 3 que són les persones amb gran dependència i tenen gran dificultat per la seua pèrdua total o parcial física, mental, intel·lectual o sensorial.

A més creiem que no podem conformar-nos amb la reivindicació d'un Centre de Dia, cal posar el llistó més alt i demanar que siga un infraestructura amb un mínim de places, residencial i permanent. Convinar els dos formats: el residencial i l'estada diària al Centre de Dia. Això hauria de ser una exigència innegociable, no podem permetre que els nostres majors moren lluny del poble i del seu entorn familiar i social, és de justícia demanar-ho. També demanem que es potencie i es millore per part de les administracions els serveis d'atenció domiciliària a les persones que viuen soles i en alguns casos de forma precària, cal ajudar-les a portar una vida digna i decent, és el mínim que podem fer per estes persones que no volen perdre el contacte amb la seua vida diària.

Què s'ha fet fins ara per part de la plataforma que vosté representa?

Primer de tot dir que sóc un representant interí, totes les persones que fins ara la formem ho som. La creació de la plataforma va ser per dos motius principals: el primer per l'anunci del tancament de l'hotel Vila de Biar a partir del mes de novembre de 2020, el segon va ser la paràlisi municipal, política i social que observem respecte a este tema. A partir d'estes premises hem intentat explicar i conscienciar als veïns i veïnes de Biar dins de la dificultat que està suposant la pandèmia de la Covid 19, sobre la necessitat de posar el tema dels Serveis Socials al debat públic i que podia ser una bona alternativa demanar a la Conselleria d'igualtat i Polítiques Inclusives un estudi de viabilitat per tal de convertir l'hotel en una residència i Centre de Dia, crec que hem fet un bon treball explicant la idea que defensem, però no hem sigut capaços de portar a terme, almenys de moment, el tema al plenari de l'Ajuntament, esperem fer-ho prompte.

Per què es decideix que l'hotel és el lloc idoni?

L'hotel és propietat pública, és de tots els valencians i valencianes, a més entenem que reuneix tots els requisits bàsics per a ser un centre socio-sanitari de qualitat, amb la seguretat que hi hauria places de residència, i no només d'estada diària. Este és un punt molt important, a més té bona accessibilitat i una gran capacitat habitacional per a un bon nombre d'usuaris, tant residencials com d'estada diària, té 44 habitacions. A més a més té una ampla zona enjardinada per estar en contacte amb un bon ambient i una piscina que pot convertir-se en d'ús terapèutic. Té una cuina i amplis menjadors i sales alternatives per portar a terme les activitats que es realitzen en estos centres, com ara cures d'infermeria, tallers de memòria, activitats terapèutiques...

També es pot convertir el benefici i ús privat de l'hotel en un benefici econòmic, social, laboral i socio-sanitari per a la majoria de veïns i veïnes del poble, cal tindre-ho en compte. També podem trobar altres propostes que han tingut lloc al llarg del temps, els terrenys del camp de futbol al Camí de la Mare de Déu o els terrenys baix del Plàtano o els de la partida de la Casa de la Marcota, així com l'intent de comprar el Plachi per part de l'anterior Equip de Govern municipal. També quan es volia convertir l'antic asil en una residència, de fet un veí del poble va proposar que defenguérem des de la Plataforma que l'Ajuntament realitzara una oferta econòmica a la Fundació María Payá Santonja, per a la compra de l'asil, hi ha una gran disparitat de criteris sobre el mateix tema.

Per què van decidir crear una nova plataforma, no hauria sigut millor unificar esforços?

Abans de donar-li forma a la nova plataforma, les persones que la integren ens vam posar en contacte amb la Plataforma de Jubilats i Pensionistes per tal que donaren suport a la nostra iniciativa, però va ser impossible, sembla que ja tenien decidit donar el seu recolzament a un projecte diferent, els seus arguments eren raonables i nosaltres no tenim res a dir ni objectar respecte a l'altra plataforma. Però mentre no hi haja un projecte consolidat amb la Generalitat o la Diputació, pensem que qualsevol alternativa com la nostra és perfectament legítima i democràtica, per això la idea que nosaltres proposem entenem que s'ha de tindre en compte. Per això continuem en solitari amb la nostra idea, pensem que seria molt beneficiosa per al poble. A més en la Plataforma entenem que la pluralitat d'opinions és positiva, fa més ric el debat que estem tenint, també la unió en la uniformitat no aporta res de nou a la solució dels problemes.

Si finalment l'hotel té activitat econòmica i no tanca, acceptarien una altra ubicació per al Centre de Majors?

El tancament no era un rumor, l'empresa que gestiona l'hotel va comunicar en octubre de 2020 a l'Ajuntament que deixava la gestió i explotació de l'hotel, es va fer públic en un ple municipal. Si fem una mínima ressenya de l'activitat de l'hotel, puc dir que des del mes de novembre de 2020 fins al març de 2021 l'hotel ha estat obert quatre dies. També és cert que l'Ajuntament va dir que fins que no isquera una nova licitació pública l'empresa podia fer ús de l'hotel sense pagar un euro per la seua explotació, a partir d'este moment hi ha caps de setmana que es veu activitat en l'hotel i altres dies que està tancat. De moment és un hotel "a temps parcial", sense continuïtat i segurament sense futur.

No creu que és necessari tindre un hotel al poble? Un hotel amb bon funcionament, clar està.

Si ho entenem com una necessitat de primer ordre diré que no cal, tot i que s'ha de reconèixer que pot tindre alguna incidència al teixit turístic del poble. A més no coneixem cap poble amb les característiques de població de Biar que tinga un hotel de quatre estreles, per tant entenem que l'hotel no dóna un servei essencial per al poble com puga ser un centre de salut, l'escola o l'institut. Ara bé, nosaltres no estem en contra de l'hotel, el que proposem és que si l'hotel pel motiu que siga no va avant, i la licitació que s'ha de portar a terme l'Ajuntament quedara desert, l'alternativa nostra seria demanar a la Generalitat que es puga convertir el complex hoteler en una residència i centre de Dia per al poble. No sols per nosaltres, sinó per als pobles del voltant com ara Beneixama, La Canyada i el Camp de Mirra.

Quines accions s'han fet des de l'Ajuntament i des de la Generalitat que vosté sàpiga?

Per part de la Generalitat que sapiguem no cap per dotar al poble d'estes infraestructures socio-sanitàries, per part de l'Ajuntament hem de dir que l'Equip de Govern del Partit Popular ni està ni se l'espera, no tenim constància que s'haja fet cap gestió amb la Generalitat o la Diputació, no s'ha tocat cap porta per fer possible la reivindicació del poble. En els dos anys que porten amb majoria absoluta no han sigut capaços de presentar un projecte de residència i o de centre de dia dins del Pla Convivint, un pla que s'impulsa des de la Generalitat en col·laboració amb els ajuntaments que han presentat els seus projectes. Per això s'ha de dir ben clar, ben alt i ben fort: hem perdut una oportunitat històrica d'entrar en el pla d'infraestructures socio-sanitàries més important de la història de la Generalitat Valenciana, un pla que és des dels anys 2021 al 2025.

Pensa que l'Ajuntament ha d'informar del que està fent-se en esta matèria?

S'ha donat poca informació des de l'Equip de Govern del Partit Popular, però si no tenen cap informació que donar sobre el tema que puguen transmetre al poble..., i si tenen alguna informació, se la reserven. El que sí tindrem informació quan s'acosten les eleccions i comence la propaganda, tindrem residències i centres de dia totes les setmanes.

La resta ja ho sabem, quan quede lliure el terreny en la plaça del Convent s'informarà a la Generalitat Valenciana per a que es puga construir en esta ubicació un centre de dia, però no diuen mai quin és el projecte, i no s'implica tampoc a la Diputació. Potser no volen molestar al president Carlos Mazón, possiblement més preocupat per ser el president del Partit Popular a la Generalitat Valenciana.

De qui creu vosté que depén en última instància el projecte?

Pensem que ha de ser un projecte recusat pel màxim d'administracions possibles, tant l'Ajuntament, com la Generalitat Valenciana com la Diputació d'Alacant han de tindre paraula i decisions compartides en el projecte. També entenem que deu ser l'Ajuntament qui comence els tràmits i presente un projecte residencial que responga de forma fidedigna a les necessitats del poble. La col·laboració entre les administracions deu ser un pilar fonamental.

Si avançara el projecte estaríeu d'acord en que fora de gestió i propietat pública?

Si hi ha alguna cosa en la que estem d'acord i anem exigint des de la Plataforma Iniciativa X Biar és que la propietat i la gestió de la residència i centre de dia siga pública, que amb el projecte de l'hotel la primera premisa ja seria realitat, posat que és propietat de la Generalitat, a més nosaltres estem totalment en contra de que els Serveis Socials es privatitzen i de que la gestió de les residències i centres de dia siguen un negoci en mans privades. Els Serveis Socials no es venen, es defenen.

L'article té 487 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).