La Plataforma Iniciativa X Biar creu que s'allunya la possibilitat de crear un Centre de Dia a Biar amb l'adhesió a la Mancomunitat de Serveis Socials

| Plataforma Iniciativa X Biar | Societat
La Plataforma Iniciativa X Biar creu que s'allunya la possibilitat de crear un Centre de Dia a Biar amb l'adhesió a la Mancomunitat de Serveis Socials

En l’últim comunicat de la Plataforma ens vam proposar un temps de reflexió i d’espera a que hi hagués notícies rellevants o definitives referents a la situació de l’Hotel Vila de Biar o de qualsevol notícia nova o transcendent que pogués arribar des de l’Ajuntament o de qualsevol organisme de l’administració autonòmica o provincial, referent a la problemàtica de la reivindicada Residència-Centre de Dia.

Doncs ja tenim la notícia important i transcendent com és l’adhesió dels pobles de Biar i Salines a la Mancomunitat de Serveis Socials de l’Alt Vinalopó, que ja conformaven els pobles veïns de Beneixama, Camp de Mirra i La Canyada. Per això, i davant d’aquesta nova situació, volem manifestar el següent:

Hem de reconèixer que tot el nostre esforç en intentar l’objectiu de sol·licitar que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, fera un estudi de viabilitat de transformació i adequació de l’Hotel en una Residència-Centre de Dia, ha estat un total fracàs. La falta de suport polític de part de la totalitat dels partits polítics amb representació municipal, especialment de l'equip de govern del Partit Popular boicotejant permanentment qualsevol intent d'institucionalitzar i debatre democràticament el tema de referència, ha estat un mur infranquejable per a la nostra proposta. Tot i això, seguim creient en l’alternativa i viabilitat de l’Hotel com un espai multifuncional en l’àmbit sociosanitari de referència en l’entorn geogràfic de Biar. Però no podem seguir lluitant en una guerra tan desigual i sectària. Una guerra (de propostes i idees) que ja donem definitivament com perduda.

Per donar finalitzat els comentaris sobre el tema de l’Hotel, només ens queda felicitar i donar l’enhorabona a l’empresa gestora de l’Hotel, per haver aconseguit fer un ús gratuït d’una propietat pública sense pagar un euro pel cànon corresponent i, aparentment, seguir gaudint d’aquest privilegi indefinidament…

L’anunci de la creació d’una nova Mancomunitat de Serveis Socials a nivell comarcal és una bona, positiva i esperançadora notícia que des de la Plataforma Iniciativa X Biar sempre hem defensat. Compartir serveis en qualsevol àmbit públic sempre ha de ser aplaudit i recolzat política i solidàriament per totes les persones i pobles que conformen la Mancomunitat.

Ara bé, també entenem com un aspecte negatiu que en l’anunci d’aquesta nova entitat comarcal i les fins i millores que persegueix, només contemple la creació d’un Centre de Dia. És un avanç important, però des de la Plataforma creiem que no podem quedar-nos, ni conformar-nos, només amb la reivindicació d’un centre de estada diürna, sinó que hem de posar el llistó més alt i demanar i exigir, que la nova infraestructura sociosanitària tinga un mínim de places residencials permanents. Això seria la combinació dels dos formats, el residencial i l’estada diària en el Centre de Dia. Un servei integral i de qualitat que arribe al màxim de persones majors necessitades d’aquests serveis socials, uns serveis cada vegada més essencials en la societat actual.

La creació de la Mancomunitat també canviarà la forma de presa de decisions en els diferents ajuntaments que el conformen. I un dels punts més importants que hauran de decidir de forma col·legiada i democràticament, és la ubicació de la futura Residència-Centre de Dia. Trobar aquesta ubicació que tinga el vist i plau de tots els actors implicats en aquesta decisió, serà una tasca àrdua, complicada i no exempta de polèmica. L’Ajuntament de Biar, decidirà unilateralment renunciar a la ubicació que tenen aprovada en la parcel·la de l’actual col·legi d’infantil a la Plaça del Convent? Acceptarien els veïns i veïnes dels altres pobles de la Mancomunitat, traslladar-se a Biar al nou Servei Social, com habitualment ho fan en els àmbits educatius i sanitaris? Descentralitzar i compartir els serveis públics, solen portar conflictes d’interessos de difícil solució si no hi ha comprensió i la suficient flexibilitat per arribar acords que beneficien totes les parts implicades.

Però en aquest cas, creiem que la solució ja està presa, si no oficialment, si de manera oficiosa i consensuada pels que tenen més poder provincial i municipal. Només cal tenir en compte la població que correspon a les poblacions de Beneixama, Camp de Mirra i La Canyada (3.500 habitants entre els tres municipis), la posició geogràfica de cada poble i els seus accessos per carretera, per adonar-nos, sense cap mena de dubte, que possiblement passem a ser, simplement, una pedania de la Canyada de Biar.

Plataforma Iniciativa X Biar

L'article té 215 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).