Tornen a sonar les campanes a Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Tornen a sonar les campanes a Biar

Els municipis conserven sons característics que no es poden trobar a les ciutats, pot ser pel soroll dels vehicles o el bullici de la ciutat, és el cas de les campanades. Concretament a Biar el campanar de la parròquia Ntra. Senyora de l'Assumpció i el seu rellotge han sigut protagonistes mesos arrere, ja que com és sabut es va digitalitzar el rellotge a primers d'any substituïnt les saetes per unes altres iguals però de menor pes.

Així mateix, els dos veïns que s'han encarregat durant anys del manteniment i posada a punt del rellotge, Pedro Valdés Soler i Robert Colomina, van ser homenatjats per part de l'Ajuntament de Biar entregant-se un obsequi en agraïment al seu treball de conservació i reparació. Val a dir que el protagonisme es torna a situar a la torre del campanar, esta vegada pel so de les seues campanes, ja que durant alguna setmana han estat silenciades a les nits.

Per què no sonen les campanes? es preguntava una part del veïnat, fent arribar la seua petició als responsables, per a que finalment i des de fa uns dies, es restablira el seu so habitual en hores nocturnes. Si bé és cert que en xarxes socials hi ha opinions per a tots els gustos sobre que les campanes tornen a marcar el pas de les hores, per una banda està qui atorga un valor sentimental i històric: "les campanes ja tocaven abans que nosaltres estiguérem ací", i que s'ha acostumat en les hores de son al seu so, que segurament no altera la son de les persones, afirmant que no es repeteix el seu toc.

D'altra banda hi ha qui reivindica el dret al descans del veïnat i que les campanes deuen sonar sols durant el dia, fent també una comparació en que si no es pot destorbar al veïnat amb la música alta o fent soroll a partir de les 22 h. per quin motiu haurien de fer-ho les campanes. Escudant-se també en que les coses evolucionen, i desafortunadament el sector secundari, la indústria, té menys pes en l'economia i el treball a nivell local i és un espai que en part haja pogut ocupar el sector serveis, el turisme principalment.

Banyoles, el poble català on deixaren de sonar les campanes

Un altres cas seria el que va ocòrrer a Banyoles, un municipi d'uns 20.000 habitants a la comarca gironina del Pla de l'Estany, on al juliol uns 200 veïns i veïnes del barri vell organitzaren una cassolada per protestar contra la decisió de que les campanes deixaren de tocar a les nits, una decisió presa pel rector de l'església de Santa Maria dels Turers, qui va decidir avisar el tècnic per tal que el so característic emmudira de 10 de la nit a 6 del matí després de les queixes del propietari d'uns apartaments turístics que hi ha al costat, un cas que no és el de Biar. De totes formes com se sol dir, mai no plou a gust de tots, o més bé, mai no toca a gust de tots.

L'article té 841 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).