Les macroplantes fotovoltaiques a debat

| Eduard Garcia Molina | Societat
Les macroplantes fotovoltaiques a debat

Actualment hi ha dos projectes coneguts que han sol·licitat implantar una planta fotovoltaica al terme municipal, si bé és cert que de la primera, que estaria situada a prop del terme municipal de Banyeres de Mariola se'n sap ben poc després d'anys.

D'altra banda, la planta que per part de la britànica Hiven Energy pretén instal·lar-se en les immediacions de la carretera que baixa de Biar al Camp de Mirra, a l'alçada del Pontarró, es tenen més dades, ja que la documentació de Conselleria és de l'any passat. Si bé és cert que són projectes que causen controvèrsia i desconfiança pels minsos llocs de treball que puguen portar al poble una vegada construïdes i en funcionament les plantes, i la destrossa que puga crear entre els cultius tradicionals dels nostres pobles, com ara oliveres o ametlers.

És per això que a la nostra comarca han començat a eixir iniciatives que volen informar la ciutadania dels efectes que podria tindre la instal·lació d'este tipus de macroplantes al nostre paisatge, com ara l'acte públic que va tindre lloc el passat 26 de juny a Castalla, una taula redona sota el títol “Energia solar sí, però com?", que va tractar amb Antonio Bernabeu, alcalde de Castalla, Carles Arnal, biòleg i portaveu de Bosc Viu, Eloy Bordera, director tècnic d’IJES Solar i Oscar Reche, president del Celler Cooperatiu de Castalla amb moderació Enric Barba i organitzat pel Centre Cultural Castellut, sobre les plantes fotovoltaiques que volen instal·lar-se a la localitat, municipi que de fet es va blindar contra este tipus d'instal·lacions amb una modificació del seu Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) aprovada pel plenari municipal el passat mes d'abril.

 

Presència de la Secretària autonòmica de Política Territorial demà a La Canyada

D'altra banda, demà mateix a les 19:30 h. a l'Aula de Cultural de la veïna localitat de La Canyada tindrà lloc un acte públic per parlar també del tema organitzat per Compromís per La Canyada, segons la formació política i "degut a que les energies renovables estan adquirint un protagonisme sense precedents respecte de qualsevol altra font d'energia, passant en vint anys de ser una curiositat científica a formar part de la solució del problema energètic i davant la imminent instal·lació de plantes o horts solars en el nostre terme municipal, i tenint en compte el que això suposa a tots els nivells", el Grup Municipal Compromís La Canyada ha volgut prendre la iniciativa en aquest sentit proposant una Xarrada-Col·loqui sobre “Energies renovables i les seues aplicacions”.

L'acte comptarà amb la presència d'Inmaculada Orozco Ripoll, Secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge-Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Orozco explicarà la postura de la Conselleria sobre aquest tema i aclarirà els dubtes que puguen sorgir als assistents sobre el tema.

151

 

Entre les no competències de l'Ajuntament i el reclam de més informació per a la ciutadania

A la nostra localitat, de moment les possibles instal·lacions de plantes fotovoltaiques queden en la petició per part del Grup Socialista durant el passat plenari de que s'informe de quants projectes hi ha actualment al poble, és a dir, les peticions que s'han fet a Conselleria, així com si es posarà en marxa algun pla a nivell local, demanda realitzada per part del Grup de Compromís, com sí que s'ha fet en altres localitats. Per part de l'Equip de Govern el passat mes de juliol i preguntada l'alcaldessa sobre esta qüestió en una entrevista realitzada per Biar Digital amb motiu de l'equador de la legislatura, la primera edil va excusar que a nivell municipal no es tenen competències en la matèria, ja que seria Conselleria qui atorga les llicències.

Finalment i des de les files d'Esquerra Unida, sense representació al consistori local, es va reclamar en forma de comunicat més informació al poble sobre els projectes de plantes fotovoltaiques que se sol·licita instal·lar a Biar. Així mateix, la formació d'esquerres també va realitzar esta petició en forma de vídeo, dins dels continguts multimèdia que edita amb motiu de la celebració dels plenaris municipals.

L'article té 560 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).