Noves troballes en la muralla medieval de Biar

| Ajuntament de Biar | Societat
Noves troballes en la muralla medieval de Biar

Els treballs arqueològics intenten recuperar el llenç original de de el sistema defensiu medieval de la vila

NP. 20/08/2021. L'actuació arqueològica, realitzada al carrer Delme de Biar, llança nova informació sobre la muralla medieval. L'estudi del conjunt d'edificacions adossades a la cara interna permet recuperar el llenç original i les construccions annexes. A més s'han documentat dos importants elements, part d'un llenç de la muralla i un poal format per dos murs.

Sobre aquesta intervenció, l'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, indica que “aquest estudi ha permés ampliar el coneixement sobre el sistema defensiu medieval de Biar des d'un punt de vista arqueològic i històric, donant a conéixer elements arquitectònics i estructurals amb gran valor patrimonial”.

Així, l'element més antic documentat ha sigut la muralla medieval, concretament, part del llenç que discorre pel vessant nord-occidental de la vila de Biar, datada a mitjan segle XIII.

Encara que, prèviament, ja es tenia constància de l'existència d'una fàbrica tapial (mètode de construcció), els treballs han documentat les fàbriques, l'altura conservada, avaluació de la seua antiguitat, definició de les quals formen part de la muralla i d'unes altres que estan associades al sistema defensiu de la vila medieval. Així mateix, s'han establit els paràmetres tècnics amb els quals procedir al posterior enderrocament parcial de les edificacions.

En l'informe es detalla que “la muralla es caracteritza per tindre en la seua cara externa i en la interna una superfície endurida o crosta i a l'interior un farciment de terra”. És una modalitat de tapial molt característic de les construccions defensives medievals, tractant-se d'un mur de tàpia calicostrada. Per als arqueòlegs un element important a destacar és la conservació d'un revestiment de calç en la seua cara interna. En la majoria del tram de llenç estudiat, la muralla recolza sobre la roca i sol en la zona més oriental s'ha identificat una base o sòcol de mamposteria irregular.

D'altra banda, el segon element documentat és un cub format per dos murs paral·lels, que s'adossen a la muralla transversalment. Un altre, ho tanca pel sud i un quart, que es disposa paral·lel a la muralla i a la paret sud. Així crea dos espais o àmbits a l'interior del poliedre rectangular. Es tracta sens dubte d'una construcció annexa a la muralla que també forma part del sistema defensiu de la vila de Biar, encara que per les relacions estratigràfiques estudiades i la tipologia del tapial de les seues fàbriques, podria datar-se en un període baix medieval entorn de mitjans i finals del segle XIV.

En total s'ha estudiat un tram de 13’20 metres de longitud i a través de les obertures de finestre obertes en ella, s'ha pogut concretar la seua amplària, la qual varia entre 0,70 i 1,00 metre. La muralla es desenvolupa de manera escalonada amb un traçat ascendent d'oest a est, sent doncs la menor altura en la zona occidental amb 1,85 metres i la major, en l'oriental amb 5,00 metres, mentre que en la central del tram estudiat l'altura oscil·la entre 2,80 i 2,90 metres.

L'article té 602 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).