• Inici
  • Societat
  • El Col·legi d'Infermeria d'Alacant destaca la importància de la immunització enfront de la Covid amb vacunes de ARNm (Pfizer-BioNTech o Moderna) en dones embarassades i lactants

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant destaca la importància de la immunització enfront de la Covid amb vacunes de ARNm (Pfizer-BioNTech o Moderna) en dones embarassades i lactants

| Eduard Garcia Molina | Societat
El Col·legi d'Infermeria d'Alacant destaca la importància de la immunització enfront de la Covid amb vacunes de ARNm (Pfizer-BioNTech o Moderna) en dones embarassades i lactants

En el marc de la Setmana Mundial de la Lactància Materna i seguint les recomanacions de l'estratègia de vacunació per a aquest col·lectiu del Ministeri de Sanitat

(2021-8-6) El Col·legi d'Infermeria d'Alacant, a través de la seua Vocalia IV, ocupada per Noelia Rodríguez Blanco, vol aprofitar la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna de l'1 al 7 d'agost per a destacar la importància i necessitat de la immunització enfront de la Covid-19 amb vacunes de ARNm (Pfizer-*BioNTech o Moderna) en dones embarassades i lactants, tal com està reflectit en l'última actualització de l'estratègia de vacunació per a aquest col·lectiu del Ministeri de Sanitat.

Cal tindre en compte que els component de la vacuna no passen a la llet materna però si una part important dels anticossos generats per la mare després de ser immunitzada, encara que el grau i duració d'aquesta protecció encara no està determinat. La iHan (Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància) considera que la vacunació enfront de la COVID-19 en mares que alleten és compatible i segura, no existint cap justificació per a suspendre la mateixa per l'administració d'aquesta vacuna.

En aquest segle estem veient com a diverses vacunes administrades durant la lactància materna (tos ferina, grip, triple vírica, etc…) obtenen importants beneficis per a la mare i el seu fill, pel pas d'anticossos a través de la llet materna.

Hui dia les dones arriben a la gestació, i per tant a la lactància materna, en edats més avançades, per la qual cosa són les dones de la generació dels 80 i 90 les que estan sent cridades a vacunar-se per a combatre la malaltia per COVID-19 a Espanya.

Ara són les dones d'aquest grup d'edat fèrtil a les quals se'ls cita per a vacunar amb la seua infermera o matrona, i no s'ha de perdre aquesta oportunitat. La indicació de vacunació és important durant aquest període de la vida, ja que la malaltia sol requerir ingressos hospitalaris i complicacions durant la gestació, com l'increment en el risc de part prematur.

Des del Col·legi d'Infermeria d'Alacant es vol destacar que un estudi publicat recentment amb 3.958 participants, de les quals 827 havien completat l'embaràs, va donar com a resultat que la vacunació era segura i que no es produïen efectes adversos com a avortaments o prematuritat entre les dones vacunades amb les dues dosis.

Cal tindre en compte que les vacunes de ARNm no contenen virus vius, per la qual cosa no poden infectar a la mare ni al fetus, només protegir-los. Després de la vacunació, la reactogenicitat que s'ha descrit recentment en estudis realitzats als EUA comparant a les dones embarassades amb les no embarassades, va donar com a resultat que les gestants referien més dolor en lloc de punció, però menys mal de cap, miàlgia o febre que les no gestants com a únics efectes després de la immunització.

Les vacunes d'ARNm (Pfizer-BioNTech o Moderna) han donat uns resultats d'eficàcia del 95% i 94,1% respectivament. A més un estudi recent publicat en la revista JAMA per Collier i col·laboradors, va trobar anticossos provocats per la vacuna transferits per la sang del cordó umbilical i en la llet materna, amb títols d'anticossos més elevats que els comparats amb dones que havien emmalaltit per COVID-19 durant l'embaràs.

Vacuna't perquè obtindràs importants beneficis com la reducció de complicacions maternes, protecció durant l'embaràs i lactància i pas d'anticossos al teu fetus!

(Aquesta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

L'article té 18 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).