L'IES Biar es manté com un dels millors centres de preparació per a la PAU a Alacant

| Pablo Alcaraz del Valle | Societat
L'IES Biar es manté com un dels millors centres de preparació per a la PAU a Alacant

Els 34 alumes del centre que es presentaven a les Proves d’Accés Universitari (PAU) a la Universitat d’Alacant han aprovat la convocatòria de juny, segons les dades de la Generalitat. A més, la nota mitjana de l’alumnat ha sigut d’un 7,869 -sobre 14-, situant així a l’institut al 33é lloc dels 78 centres sota la jurisdicció de la UA. Aquesta dada millora si excloem el nombre de centres privats, ja que deixarien a l’IES Biar al 17é escalafó de centres públics amb millor nora de Batxillerat.

Pel que fa a l'examen, l’informe mostra la nota mitjana de la fase obligatòria que és d’un 6,693. Dins d’aquest rànquing, la posició de l’institut cau fins a la plaça 47. Aleshores, val dir que Biar és un gran centre per a la preparació del Selectiu, però a l’hora de la prova els alumnes no són capaços de plasmar els coneixements adquirits. Tothom sap el que es juguen a aquestes proves, el nerviosisme i el cansament que tot el Batxillerat comporta poden explicar que els resultats de preparació i execució no poden relacionar-se.

Pel que fa a les assignatures de la fase obligatòria que en són un total de 4 amb: Llengua i Literatura valenciana, la seua homònima en castellà, Anglés i Història d’Espanya. A banda i segons el tipus de batxillerat, els estudiants tindrien una assignatura modal. A la seua lliure elecció poden examinar-se d’una, dues o de cap matèries específiques amb diferents ponderacions segons la universitat i la carrera. La matèria amb millor nota mitjana de la UA aquest any ha sigut Anglés amb un 7,112 mentre que la pitjor qualificada ha sigut Història d’Espanya amb un 6,596.

Les circumstàncies d’un curs amb mesures de protecció als centres educatius i la realització de les proves a les universitats fan necessària la comparació amb cursos anteriors. El curs 2020 va estar marcat per un tercer trimestre de confinament i classes en línia, un mes de retard de les dates PAU i la realització de les mateixes als instituts. A Biar, els examinats el curs passat obtingueren una nota de fase obligatòria de 7,066. Malgrat això, la dada que més crida l'atenció és la nota mitjana d’expedient que va ser d’un 8,410, la millor qualificació de tots els centres que es presentaven a Alacant tant públics com privats. A banda, també va ser la millor nota des que la Generalitat publica les dades de l’IES Biar (curs 2009-2010).

També cal comparar les dades amb un any acadèmic normal com el del 2019 on les notes mitjanes d’expedient arribaven al 8,058 i la mitjana de fase obligatòria era de 6,271. Per a mesurar l’impacte de la pandèmia a les notes s’hauria d’estudiar la variació entre notes de la fase obligatòria i la de l’expedient. L’any 2019 la variació va ser d’1,787 punts; la del 2020 d’1,344 i la més actual, la del 2021, d’1,176.

El que queda ben clar és que l’IES Biar és una referència per a l’estudi del Batxillerat i la PAU tal com mostren les dades des del curs 2010. A poc a poc però amb treball, l’IES ha incrementat 1 punt de nota mitjana d’expedient en poc més d’una dècada. Front a la davallada de nivell educatiu que afronta Espanya, l'institut local amb el seu equip directiu i docent són tot un exemple de bona gestió i consolidació de coneixements. Enhorabona al professorat i a tot l’alumnat d’aquesta promoció 2020-2021.

L'article té 6 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).