• Inici
  • Societat
  • [IES Digital] Flora Sempere (El Diluvi): "Empoderar dones i xiquetes és una de les coses més importants perquè el moviment feminista tinga algun sentit"

[IES Digital] Flora Sempere (El Diluvi): "Empoderar dones i xiquetes és una de les coses més importants perquè el moviment feminista tinga algun sentit"

| Eduard Garcia Molina | Societat
[IES Digital] Flora Sempere (El Diluvi): "Empoderar dones i xiquetes és una de les coses més importants perquè el moviment feminista tinga algun sentit"

Jesús Rodríguez Cano, jove guitarrista del grup musical El Diluvi, un dels grups més importants de folk en valencià de l’actualitat, que a més es troba en aquest moment a l’IES Biar realitzant les pràctiques del màster universitari de Professor de Secundària de Valencià, en companyia del professorat del Departament de Valencià i de bona part de l’alumnat del centre. En l'entrevista l'acompanya la vocalista del grup, la colivenca Flora Sempere Doménech.

 

Quan i com es va iniciar aquest grup, El Diluvi?

El grup es va iniciar el 2011, jo no en formava part quan es va fundar el grup. A Alacant van obrir un casal popular i per a la inauguració d’aquest casal van parlar amb un grup d’amics. En aquella època no eren un grup de música, eren dos amics, que un tocava la guitarra i l’altre cantava, bé feia el que podia, i els van dir: «Podíeu vindre a fer unes versions d’Ovidi Montllor». I van dir: «Bé, anem, però necessitem algú que sàpia cantar». Van buscar els dos cantants, a Flora i a David, i un percussionista, Jordi Cansalà, i van anar allí i a partir d’eixe miniconcert d’unes poques cançons, van començar a sorgir-los nous concerts, els cridaven de Petrer, d’ací i d’allà, i van dir: «Bé, açò sembla que pren forma de grup, anem a seguir». És a dir, que va començar entre un grup d’amics per a un dia i es va convertir en un grup.

D’on sou els components del grup?

Som de la comarca de l’Alcoià tots, bé ara ja no, però la major part. Flora i jo som d’Onil; Dani i David són de Castalla; ara mateix el nou membre del grup és Joan, que és d’Ontinyent; el baixista, Andreu, és d’Alcoi, entre Alcoi i Banyeres, i Lluc és de Cocentaina. Després, tot l’equip tècnic és d’Alacant (el so, els llums...).

Quants anys tenies quan vas començar a tocar en El Diluvi?

Va ser a l’octubre de 2015, tenia uns vint-i-quatre o vint-i-tres anys, ben jovenet.

Sou els mateixos membres des que vau començar al grup?

No, el grup ha pegat voltes. El grup va nàixer el 2011, i jo no hi vaig entrar fins al 2015. El dia que jo vaig entrar a tocar, el primer concert el vam fer l’acordionista nou, Lluc, i jo, vam entrar els dos al mateix temps. Abans hi havia un altre xic, Tòfol; un altre guitarrista, Miguel; després eixe guitarrista va canviar per un altre, Salva, que va haver de deixar-s’ho i vaig arribar jo. I ara recentment Jordi Cansalà, que tocava la percussió, va decidir que no podia seguir en el grup perquè tenia molta faena i va vindre Joan, un xic d’Ontinyent.

Sabem que Flora, la cantant, és l’única dona del grup. Com és la vostra relació amb ella?

La relació és d’amistat, és com amb qualsevol altre membre del grup, és una persona més.

Jesús

Jesús Rodríguez durant un concert a Alacant (Abril 2019) | Font: www.eldiluvi.cat

(Flora s’incorpora a l’entrevista per videoconferència per aportar-nos el seu punt de vista sobre el grup).

Hi ha alguna altra dona que estiga participant en el vostre projecte musical des de l’inici del grup?

(Flora) Sí, trobe que sí, perquè potser no de manera visible, perquè és veritat que de manera visible sempre estic jo, però sí que hi havia una companya, que de fet encara participa de manera invisible amb les lletres i, de fet, la cançó «I tu, sols tu» és d’ella, de Majo Doménech. I alguna lletra més del grup també.

Sabem que teniu una cançó molt important des de fa uns anys que reivindica el feminisme «I tu, sols tu». Pots contar-nos com va sorgir la idea de crear-la?

(Flora) La idea va sorgir perquè Majo va escriure un poema basat en els versos de Maria Mercè Marçal i ens la va passar, és amiga nostra i ens la va passar. I vam veure que tenia un missatge molt potent, molt clar i que podia arribar a totes les dones i xiquetes, i aleshores a partir d’ací vam dir: «Hem de fer una cançó». I crec que la idea inicial va ser de David, el violinista, va fer un esbós i entre tots vam acabar d’enllestir la cançó i ací es va quedar. El videoclip trobe que també és molt important en el cas d’aquesta cançó perquè hi ha moltes imatges que les vam triar a consciència. No sé si vos heu fixat que apareixen moltes imatges molt importants per a donar-li força al moviment feminista. I crec que anaven lligats la cançó i el videoclip, molt important, per això amb el temps ha tingut tanta repercussió. En el temps quan la vam fer va ser una cançó més, a la gent li agradava però no tenia tampoc massa repercussió, però va ser traure el videoclip i això va pillar una força que va ser al·lucinant.

Què significa per a tu aquesta cançó?

(Flora) Per a mi és molt important cantar-la. Penseu que ja fa sis o set anys que la vam fer i per a mi encara segueix sent una cançó que ha d’estar en el repertori, perquè no només per mi, que a mi també m’ajuda i la cante molt a gust, i em deixe dur, sinó perquè també a totes les xiquetes, a totes les dones veig com que les empodera, que els ajuda com a empoderar-se, els fa sentir-se bé i crec que això és molt important, crec que és una de les coses més importants perquè el moviment feminista tinga algun sentit.

Us esperàveu la repercussió social que ha tingut aquesta cançó dins el moviment feminista actual?

(Flora) Ací hi ha dos vessants de pensament. Jo vaig a parlar per les dos, però vos diré que per a mi i per algú més del grup al principi sabíem que la cançó agradaria per això, perquè era pegalosa, molt fàcil de cantar, però no sabíem que anava a tindre eixa repercussió. Però després si parles amb David o Andreu et diran «Sí, sí, sí, jo des del primer moment ja sabia que anava a ser un hit». Ací hi ha una miqueta de cada un. Jo no m’ho esperava, sincerament. Però a mi, de fet, m’ha fet molta il·lusió veure per exemple el 8 de març del 2018 a totes les dones en els carrers cantant la cançó, però que donava igual que fora a València, a Madrid... Que tots els castellanoparlants estiguen cantant la teua cançó és com Dios, quina alegria!

Qui ha creat el videoclip? Com heu aconseguit aquestes imatges tan interessants?

(Flora) El videoclip el van fer entre Andreu, el baixista del grup, i Pau. La part més tècnica la va fer Pau, que és músic del grup La Trocamba, és un xic d’Ontinyent, que treballa a Pomelo Televisió. I la veritat és que va fer un tractament de les imatges i va ajudar a Andreu a escollir les imatges per a mi d’una manera molt encertada, perquè crec que el videoclip li va donar molta més força a la cançó i vam aconseguir molta més repercussió gràcies a açò, jo crec que també això és important.

Ens consta que teniu més cançons feministes, quines són?

(Flora) Una cançó que vam gravar en Junteu-vos «Heroïnes de la fosca nit» també és una cançó que té un contingut feminista ben fort. També la lletra casualitat que és de Majo. Ens la va passar, la vam retocar una miqueta, però pràcticament res, i és una lletra que també té moltes referències a Marçal en certs moments i eixa lletra és molt feminista.

(Jesús) Una altra més recent és «Respira». És molt interessant el procés de creació d’aquesta cançó perquè la vam fer a partir d’una sèrie d’entrevistes que vam fer a diverses dones que van participar en la vaga del 8 de març de 2018. I a partir de les seues respostes, de les seues sensacions durant eixe dia, vam fer la lletra. I col·laboren moltes altres cantants, algunes amigues. També «Tendresa insubmisa», que la lletra també és de Majo, que té una vessant feminista, encara que se centra més en la manera d’estimar d’una manera lliure. 

Quina cançó de totes les que teniu el grup és la vostra preferida? Per què?

(Flora) N’hi ha moltes. Preferida no sé. Hi ha certes cançons que depén del dia em donen més rotllo o no. És difícil eixa pregunta. «I tu, sols tu» sempre em dona molt de rotllo quan la cante. M’agradava «Ànima blanca» quan la fèiem, que és una cançó així molt lenta, però és superboniqueta, molt dolça, parla d’un tema que també pareix que siga molt tabú, perquè parla de l’avort. No sé, hi hauria moltes cançons. És una pregunta difícil.

(Jesús) Jo la tinc clara depén del dia. Hi ha algunes que m’agraden molt per la lletra o pel missatge. Per exemple, «Culminació» m’agrada molt. Altres m’agraden perquè són més festives i tocant-les en directe es connecta molt amb el públic, com «Revolució»; «L’amor que fem» sona molt bé... 

Què opines sobre la música que és definida com a «masclista»? Consideres que s’hauria de censurar?

(Flora) Aquest tema és delicat, perquè jo no estic a favor de la censura, estic a favor de la mala premsa. Censurar l’únic que fa és despertar la curiositat als altres.

(Jesús) Estic d’acord que censurar no val la pena, però sí que l’educació té un paper molt important i és un instrument perquè els joves sàpien distingir quina cançó no té un contingut apropiat i dir-ho i ser crítics en allò que senten, tindre un filtre i que qualsevol cosa que diga una cançó no s’hi val.

Quins són els últims concerts que esteu fent aquests mesos?

(Flora) Supose que sabeu que amb el tema de la pandèmia el nostre volum de concerts s’ha reduït moltíssim, bé, el de tots els artistes, músics. La cultura està patint verdaderament molt en aquesta situació, però sí que és de veres que nosaltres aquest diumenge tocarem a Ontinyent, farem el primer concert del 2021. Després tocarem a Paiporta, però ja vos dic, ara els concerts són molt en comptagotes, no es pot fer com abans que jo recorde fer 70 concerts en un any.

Quins són els vostres pròxims projectes com a grup?

(Jesús) Tenim la cançó d’Ausiàs March, que no ha eixit encara. L’Associació d’Escriptors i Escriptores de la Safor ens va encomanar per l’aniversari d’Ausiàs March d’enguany que podíem musicar una lletra seua o construir una lletra a partir dels seus versos o fer una cançó que parlara d’ell. I vam agarrar un poema, el vam mig actualitzar, diguem, i vam fer una cançó a partir d’un poema d’Ausiàs March. L’altre dia van anar Flora i David a gravar el videoclip i eixirà quan el tinguen fet.

(Flora) Sí, jo crec que la setmana que ve és probable que isca, però clar depén de si han pogut acabar de gravar el videoclip, perquè estaven tenint problemes pel mateix. Pel tema del coronavirus hi ha moltes restriccions i han hagut d’anar canviant, moltes coses que tenien previstes no les han pogut fer de la manera que volien. Però bé, jo crec que la setmana que ve eixirà. Aquest tema a mi em pareix molt interessant, posar en valor un escriptor com Ausiàs March ha sigut tot un rapte.

(Acomiadem a Flora abans de passar a la part final de l’entrevista). 

Canviant de tema, voldríem saber si t’està agradant el teu pas per aquest centre com a professor en pràctiques.

Sí, la veritat és que sí, estic molt a gust i el que és una pena és que no duren més, perquè la veritat que s’aprén molt més en una setmana, vos ho dic de veres, en una setmana ací observant com funcionen les aules de veritat que anant a les classes teòriques, on t’expliquen sobre un paper «Has de fer açò, açò funciona d’aquesta manera i pots fer aquest tipus d’exercicis». Bé, però tu quan arribes a l’aula, no hi ha una aula ideal, has d’adaptar-te i has de treballar sobre la marxa. No pots donar el mateix a tots els alumnes, perquè t’has d’adaptar a les necessitats de cadascú, i això es veu molt més ací que en una classe teòrica. Hi ha coses que no es poden ensenyar, la veritat. 

Per acabar, voldríem saber com compaginaràs ser professor de valencià i guitarrista al grup El Diluvi.

Bé, tots els del grup, llevat de dos persones, són professors i mestres. O siga, que tots estan compaginant-ho. Al final la clau és agarrar jornades més reduïdes, intentar planificar-te molt bé, organitzar el temps... I també és de veres que la major part dels concerts, bé quan n’hi havia, eren els caps de setmana i es podia fer. Vaja, sempre la gent ha tingut en el grup un treball a part d’El Diluvi, perquè de la música actualment és molt difícil viure. Has de dedicar-li moltes hores al grup. I dedicar-li moltes hores al grup i dedicar-li moltes hores a una faena per poder guanyar diners és molt difícil, els dies no duren el suficient. Així que es pot fer.

L'article té 137 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).