• Inici
  • Societat
  • El Pla Convivint dotarà d'un centre de dia a Onil, residències a Castalla i Ibi i un punt de trobada familiar a Villena

El Pla Convivint dotarà d'un centre de dia a Onil, residències a Castalla i Ibi i un punt de trobada familiar a Villena

| Eduard Garcia Molina | Societat
El Pla Convivint dotarà d'un centre de dia a Onil, residències a Castalla i Ibi i un punt de trobada familiar a Villena

Durant el passat ple municipal d'abril per part de la portaveu del Grup Socialista, Asun Gregori, es dirigia a l'Equip de Govern la pregunta que s'havien informat a través de la premsa de la posada en marxa del Pla Convivint, i si des de l'Ajuntament s'estava fent alguna gestió per tal d'adherir-se Biar a este Pla. D'altra banda en este mateix mitjà es publicava l'article d'opinió de Pepe Vañó, membre de la Plataforma X Biar assenyalant que per a Biar el Pla Convivint és "una oportunitat perduda". Per no parlar que la reivindicació de dotar a Biar d'un Centre de Dia i una residència per a persones majors a Biar i que siga d'àmbit comarcal, ve de lluny.

Tot i això caldria saber concretament què diu este Pla posat en marxa per la Generalitat Valenciana. El Pla Convivint (2021-2025) s'impulsa per l'adminsitració autonòmica en ple i des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en particular.

Segons el programa, el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials ha de dotar-se d’infraestructures públiques que li asseguren la capacitat de proveir d’estes places mitjançant una estructura, funcionalment i territorialment integrada i desplegada en el conjunt dels Departaments de Serveis Socials, per garantir l’articulació del territori. L'informe també apunta que "la Comunitat Valenciana és una de les autonomies amb una major mancança històrica d’infraestructures en l’àmbit de serveis socials tal com acrediten els diferents estudis comparatius sobre cobertures d’atenció social".

Atenció diürna a menys de 20 minuts

Entre altres el Pla també estableix la reducció dels temps mitjans de desplaçament per accedir a una plaça sostinguda amb fons públics, establint com a objectiu estratègic del Pla garantir l’existència recursos públics d’atenció diürna a 20 minuts de desplaçament i aquells residencials a 30 minuts. Establint també la discriminació positiva en favor dels municipis amb risc de despoblament.

Infraestructures noves per a persones majors depenents

Com és sabut, el progressiu envelliment de la població és un dels principals reptes que afronta la societat actual, de fet i d’acord amb les estimacions del Portal Estadístic de la Generalitat, la població major de 65 anys passarà en els propers 15 anys de suposar menys del 20% al 25% del total, superant en algunes comarques del País Valencià el 40% dels seus habitants. És per això que arreu del territori hi ha previstes tota una sèrie d'edificacions per ajudar en la millora de les condicions de vida de les persones majors.

Si consultem el pla podem trobar al departament 15, l'Alcoià i el Comtat diferents propostes per a localitats veïnes, com ara Onil (un Centre de Dia), Castalla (una residència) o Ibi (una residència), també a Saix que està projectada una residència o un centre de nit.

Infraestructures noves per a persones amb diversitat funcional

Dins del Pla Convivint també trobem un apartat que impulsarà les infraestructures necessàries respecte a les persones amb diversitat funcional, per tal de "garantir el seu projecte de vida independent partint des d’una visió de reconeixement d’igualtat de drets i oportunitats dels serveis socials", si bé és cert que en este apartat també trobem les localitats de Castalla i Ibi, amb l'edificació d'un centre de dia i una residència respectivament, tot i que s'entén que a Ibi el centre de dia que ja estava esmentat en l'anterior apartat s'adaptarà a les necessitats de les persones amb diversitat funcional.

Infraestructures noves per a persones amb malaltia mental

Pel que a estes instal·lacions, segon el Pla s'indica que "les infraestructures [...] estan enfocades a fomentar la inclusió social d’estes persones en el seu entorn, normalitzant les relacions amb la comunitat i creant xarxes de suport inclusives que faciliten la convivència", així mateix trobem que s'edificarà un nou Centre de Rehabilitació i Inserció Social (CRIS) a Petrer, i un CEEM i Centre de Dia a Alcoi i Ontinyent.

Infraestructures noves per a la infància i l'adolescència

Pel que fa a la protecció a la infància i l'adolescència, les lleis vetllen pel dret a la participació infantil en tots els projectes normatius i "obliga a l’administració valenciana al principi de prioritat pressupostària per garantir els drets de la infància". En l’àmbit de la prevenció s’impulsen els centres de dia com a recurs preferent per evitar les situacions de desemparament i els punts de trobada familiar com a centres ambulatoris on fomentar la criança i la parentalitat positiva en valors com la igualtat, la diversitat i el bons tractes.

En este aspecte trobem que a Villena es dotarà d'un nou Punt de Trobada familiar.

Finalment en el Pla Convivint també trobem una proposta de realització d'infraestructures noves per a la lluita contra la violència masclista, així com un Programa de Millora de Centres Públics.

Per a més informació es pot consultar el document ací.

També es pot consultar la web de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

L'article té 65 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).