• Inici
  • Societat
  • Entitats cíviques i culturals reivindiquen la Diada del 25 d'Abril a Biar

Entitats cíviques i culturals reivindiquen la Diada del 25 d'Abril a Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
Entitats cíviques i culturals reivindiquen la Diada del 25 d'Abril a Biar

Ahir diumenge es commemorava la data històrica del 25 d'Abril, en la què es va produir el fet històric de la derrota d'Almansa (1707) durant la Guerra de Successió (1701-1714) i va ser punt d'inflexió en el què començaren a prendre's els drets propis al Regne de València amb els seus Furts, per anar absorvint-se per una centralitat i homogeneitat castellana.

Per eixe motiu des d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i de forma simbòlica es van convocar en vint-i-una localitats del nostre territori concentracions per reivindicar la data històrica, val a dir que a les comarques de l'Alcoià i el Comtat es realitzaren un total de tres concentracions: a Biar, Alcoi i Cocentaina.

A La Vall, Biar va exercir com a cap i va concentrar a les dotze del migdia una nodrida representació d'entitats cíviques i culturals dels municipis de la Vall, concentració on es va llegir un manifest per part de Romà Francés i Berbegal, qui va assistir en representació de l'Associació Cultural del Tractat d'Almisrà. Així mateix la concentració va rebre el suport d'un total de 9 entitats: la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat - Escola Valenciana Federació d'Associacions per la Llengua, Centre Cultural Ovidi Montllor (CCOM)-ACPV Alcoià-Comtat, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (Decidim), Intersindical Valenciana (IV), Col·lectiu Serrella (Banyeres de Mariola), Colla de Dimonis La Quarantamaula (Banyeres de Mariola), Institut d'Estudis de les Valls de Mariola (IEVM), Associació Cultural del Tractat d'Almisrà (El Camp de Mirra) i l'Associació d'Estudis Tradicionals Sagueta Nova de Biar.

Concentració

Mesures de seguretat i convocatòria reduïda

Per la situació sanitària actual, per part dels organitzadors i com no podia ser d'altra forma no s'ha convocat la manifestació anual que es realitza a València amb motiu de la data històrica del 25 d'Abril. És per això que des d'ACPV es va optar per concentracions que no superaren les deu persones amb totes les mesures de seguretat: espais oberts i distàncies de seguretat, a banda de l'ús obligatori de mascaretes, com és lògic. Convocatòries que no s'han fet públiques i en les quals s'ha preferit que participaren com s'ha assenyalat una persona de cada entitat que hi donava suport al manifest, com va ser el cas de Biar.

Concentració

De la censura de TV3 al territori valencià al suport al sector cultural

En el manifest llegit durant la concentració, entre altres es va demanar la fi a la censura de TV3 al País Valencià que va estar imposada pel PP i s’assenyalà ·el valor de la paraula en política·, en un moment en què el descrèdit informatiu ha estat afavorit per l’auge de les nomenades Fake news. D’altra banda i en relació amb el model econòmic, es va subratllar la necessitat de posar fi a la política extractiva i d’instigar polítiques arrelades al territori. L’aposta per crear una xarxa entre les poblacions i vertebrar les comarques de manera descentralitzada, envers el patró centralista que situa uns municipis davant uns altres, ha estat un punt central en les reclames. En la mateixa línia, tampoc no han oblidat exigir-li al Govern del Consell la recuperació de la reclamació d’un finançament just per al País Valencià.

Amb tot, ACPV també s’ha referit al seu compromís per garantir l’aprovació del reglament de la funció pública valenciana, amb la qual es faria efectiu el requisit de la competència lingüística, i han reclamat la «plena entrada del Govern valencià en l’Institut Ramon Llull». En aquest sentit, la històrica entitat i totes les adherides a la convocatòria han volgut donar el seu suport als equips de docents i a la part de la societat valenciana que denuncia qualsevol retrocés en l’ensenyament del valencià.

Altrament, cal fer esment específic a la reivindicació sobre la necessitat de suport a la cultura, especialment, en un any en què s’ha aprofundit la fragilitat de la seua subsistència a causa de la pandèmia i s’ha recalcat que encara continua "menystinguda com un valor central de qualsevol projecte social i polític".

L'article té 49 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).