• Inici
  • Societat
  • [fotos] El moviment feminista torna al carrer amb motiu del 8 de Març

[fotos] El moviment feminista torna al carrer amb motiu del 8 de Març

| Eduard Garcia Molina | Societat
[fotos] El moviment feminista torna al carrer amb motiu del 8 de Març

Amb la reivindicació del 8 de Març, la façana de l'Ajuntament de Biar il·luminada de morat i a ritme de cançons d'El Diluvi, el moviment feminista biarut va convocar el poble a la concentració reivindicativa pel Dia Internacional de la Dona Treballadora ahir a la vesprada, el primer 8 de Març en pandèmia. És per això que les distàncies de seguretat i les mascaretes no van faltar en la concentració que va juntar algunes desenes de persones.

L'acte va constar de la lectura d'un manifest per part de les integrants de Flama Violeta, convocant de la concentració, on entre altres es va denunciar la criminalització del 8 de Març de l'any passat i d'enguany: "El passat 2020, en aquest cap de setmana, se’n van celebrar a Madrid partits de futbol, partits de bàsquet, un míting d’un conegut partit polític, a més d’estar cines i centres comercial oberts. I sí, també va ser la manifestació del 8 M. Curiosament, de totes les coses que podien contribuir a l’expansió de la Covid, només es va posar el focus en el moviment feminista. Casualitat? Nosaltres trobem que no". Expressant també la solidaritat del col·lectiu per la prohibició de les concentracions feministes a Madrid per part de Subdelegació del Govern i posteriorment per la justícia.

També es va denunciar el paternalisme cap a les dones recomanant-les que es quedaren a casa i no eixiren durant el dia d'ahir a manifestar-se pels seus drets, mentre que el mes passat es van permetre manifestacions en favor de les ajudes a l'hostaleria, homenatges a la División Azul -que ajudaren els nazis durant la II Guerra Mundial- o manifestacions per exigir l'alliberament del raper Pablo Hasél, -empresonat per escriure alguns comentaris en una popular xarxa social o les lletres de les seues cançons-.

Reflexió de Yolanda Domínguez

Durant la lectura del comunicat, també es va compartir una reflexió de la feminista, artista plàstica i fotògrafa Yolanda Domínguez (Madrid, 1977), qui va posar èmfasi en la lluita de la dona que ha precedit a les generacions actuals, reivindicant que el 8 de Març "no és un dia de desfilades de carrosses, sinó un dia de manifestacions i vagues laborals, de consum, de cures. Els drets no s’aconsegueixen a base de regles sinó de compromís i accions al llarg de tot l’any". Recordant que les lleis moltes vegades queden en paper mullat, mentre no s'aconseguisca la igualtat real, una igualtat que l'actual situació de pandèmia allunya per a les dones.

Propostes concretes

Per finalitzar la lectura, es van manifestar algunes propostes concretes, com ara impulsar el lideratge i la participació de les dones en l’àmbit laboral, acabar amb la bretxa salarial, donar visibilitat en els mitjans de comunicació de les aportacions de les dones a la societat, combatre la triple jornada -repartir equitativament les cures familiars i les tasques domèstiques entre els membres de la família-, així com evitar l’ús d’estereotips en la comunicació visual.

La concentració va finalitzar amb el record d'una dona d'uns 50 anys agredida greument per la seua exparella a Massamagrell (Horta Nord) amb una arma blanca, un ganivet i, com a conseqüència a les més de set punyalades infringides pel seu agressor, la dona està greu i va estar traslladada a l’Hospital Clínic de València. L’agressor, amb el seu cotxe en el mateix carrer, posseïa diferents tipus d’armes com una catana.

Fotografies: Flama Violeta i Biar Digital

L'article té 42 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).