• Inici
  • Societat
  • L'empresa biaruda Bitex dissenya una línia de tèxtils que acaben amb el Covid en dos hores

L'empresa biaruda Bitex dissenya una línia de tèxtils que acaben amb el Covid en dos hores

| Eduard Garcia Molina | Societat
L'empresa biaruda Bitex dissenya una línia de tèxtils que acaben amb el Covid en dos hores

És un fet contrastat que les dificultats aguditzen l'enginy i que les crisis vénen acompanyades d'oportunitats de negoci. La pandèmia del Covid-19 i el confinament obligat després del decret de l'estat d'alarma va obligar a Indústries Bitex, com a tantes altres empreses, a parar màquines.

Aquesta pime tèxtil amb seu a Biar, una localitat d'interior a només 45 quilòmetres d'Alacant, està especialitzada en la fabricació i distribució de teixits per a la decoració de la llar i el sector contract –equipament de col·lectivitats com a hotels, restaurants, bars, cafeteries, aeroports, hospitals, residències i mobiliari exterior: hamaques, tumbones, parasols–.

Des de les seues instal·lacions, que ocupen una superfície de 15.000 m², ixen al mercat, inclós l'internacional, més de 4.000 referències.

La seua experiència en l'elaboració i producció d'innovadors teixits amb acabats i característiques especials –ignífugs, amb reverberació, antitaques–, i amb les vendes caient en picat, van ser el plus i espenta que necessitaven per a fer una volta de rosca més i posar a treballar des de casa als seus enginyers en un nou projecte per a fabricar teles amb propietats antivíriques.

De fet, Bitex compta amb una xicoteta línia de negoci de productes sanitaris especials per a residències o hospitals.

La “col·laboració financera de CDTI i la dedicació dels nostres departaments de disseny i innovació, d'I+D i de tots els treballadors ha sigut fonamental per a fer realitat aquest projecte en tan poc temps: comencem a treballar al març”, explica Miguel Ángel Molina Valdés, CEO i segona generació de l'empresa familiar alacantina.

Molt més que teles

“Aquest tipus de teixits han vingut per a quedar-se. Una de les claus de contenció més eficaces per a evitar la propagació de la pandèmia és l'ús de sistemes i productes barrera que puguen utilitzar-se en sectors en els quals són presents una gran afluència de persones”, apunta Molina.

Entre ells, l'assistencial o el turisme, clau en l'economia espanyola, que s'han vist greument afectats. Hotels, hospitals o residències estan sent els primers beneficiats d'aquest “nou tipus de tèxtils especials enfront del coronavirus SARS-CoV2 (causant de la malaltia coneguda com a Covid-19), els compostos de la qual són capaces de destruir el 98% de les membranes bacterianes i víriques en menys de dues hores; a més, són ignífugs i sostenibles”, detalla.

Col·lecció d'exterior Meteora, feta amb fibra acrílica resistent al sol

En aquesta classe d'establiments és constant el tràfec de persones i els canvis i neteja de roba de llit, tovalloles, estovalles, cortines, tapissos, mobles d'exterior i altres, per la qual cosa els productes, a més de perfectament higienitzats, i ara més que mai donada la voracitat de contagi del Covid-19, han de ser resistents als continus tractaments de rentada o planxat que requereixen de diverses temperatures.

Grans aliats

En la primera fase de desenvolupament, a més de CDTI, Bitex va comptar amb el suport de l'Institut Tecnològic Tèxtil Aitex de la Comunitat Valenciana. Amb aquest centre “realitzem nombrosos assajos amb teixits infectats per diferents varietats de Covid-19, amb resultats molt positius”, continua Molina.

Per això, en l'empresa creuen que la tecnologia que estan desenvolupant “també podrà tindre una gran aplicació en les superfícies infectades pel SARS-CoV2”.

La irrupció del Covid-19 ha provocat un gran canvi en la nostra quotidianitat i en la manera en la qual ens relacionem amb els altres. Un tsunami que ha generat “una nova demanda de productes més específics als disponibles en el mercat. Sens dubte, a curt termini es multiplicaran les comandes de productes reciclats de major durabilitat i que, a més, tinguen propietats antibacterianes i antivíriques”, preveu Molina.

Econature, primera col·lecció reciclada per a tapiceria antitaques

Aquests innovadors tèxtils ja s'estan comercialitzant sota la marca Hygienitex; “que sapiem, som els únics que fem antivírics, i hem ajustat el màxim possible el preu”, destaca el CEO. Entre el 60% i el 70% de les comandes amb aquest acabat i característiques tan especials aniran al sector contract, segons les seues previsions.

El projecte ha comptat amb un pressupost global de 424.166 euros, dels quals el 85% ha sigut aportat per CDTI com a ajuda financera, amb una subvenció del 20% de l'import total a fons perdut. Aquesta és la tercera vegada que CDTI i Bitex col·laboren en un projecte de tecnologia tèxtil.

Miguel Ángel Molina Valdés, CEO d'Indústries Bitex

Tradició, innovació i un esperit emprenedor que ve de família

Els orígens de Bitex es remunten a 1958, quan el patriarca de la família, Miguel Molina Camarasa, entra en el negoci tèxtil “sempre com a autònom”, precisa el seu fill Miguel Ángel Molina Valdés, actual conseller delegat, “però no serà fins a 1987 quan es funde realment l'empresa”, dedicada a la fabricació de teixits decoratius amb propietats noves i singulars i dissenys atractius.

L'esperit emprenedor i la preocupació per la innovació són una constant en l'evolució de la pime. “Va en el nostre ADN i és una cosa que ens va inculcar el meu pare: una tenacitat i una vocació empresarial que a ell li va servir per a superar les dificultats de la seua època i a nosaltres per a reinventar-nos i véncer els esculls de la nostra fins a convertir-nos en una empresa moderna i competitiva”, exposa.

Tres generacions han passat ja per la signatura. Tres dels quatre germans Molina estan al capdavant de la gerència i dos nebots es preparen per a un futur relleu.

En tres dècades s'han convertit en un referent en el sector. Des de les seues instal·lacions, considerades entre les millor equipades del món de la teixeduria, i amb un parc de maquinària totalment actualitzat, es realitzen des del procés d'ordit fins als acabats, passant per la teixiduria, estampació, calandratge i acabats. “Controlem tot el procés de fabricació per a poder garantir una qualitat homogènia en el procés”, indiquen.

Una trajectòria d'èxit que no ha estat exempta de revessos. En 2008 van apostar per especialitzar-se en la fabricació de productes i serveis a mesura per al segment contract a fi de sobreviure a la crisi d'aqueix any i l'auge de les importacions de tèxtils asiàtics.

L'article té 38 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).