• Inici
  • Societat
  • Sofía El Mourjany Román: "Una vegada acabe aquesta situació, la població hauríem de reflexionar en el sentiment de col·lectivitat i responsabilitat ciutadana"

Sofía El Mourjany Román: "Una vegada acabe aquesta situació, la població hauríem de reflexionar en el sentiment de col·lectivitat i responsabilitat ciutadana"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Sofía El Mourjany Román: "Una vegada acabe aquesta situació, la població hauríem de reflexionar en el sentiment de col·lectivitat i responsabilitat ciutadana"

Continuem amb els testimonis de les persones que treballen en la Sanitat Pública i que tot i que la seua labor és imprescindible tot l'any, estes setmanes en la lluita contra la pandèmia estan al centre de l'actualitat informativa. Oferim el testimoni de Sofía, qui actualment treballa com a infermera en l'Hospital General Universitari d'Elda, concretament en la 3ª planta -dreta- en els serveis de Neurologia i Cardiologia. El seu treball a l'hospital el compatina amb el que realitza en el Centre Sociosanitari "La Morenica", a Villena.

Quines van ser les primeres notícies sobre esta pandèmia?

A l'igual que la resta de la població, les primeres notícies arribaven de Wuhan i posteriorment d’Itàlia, on rebíem informació de l’augment tant els casos de contagis com de morts.

En quant a Espanya, la informació que rebíem era d’histèria col·lectiva, però les mesures de prevenció i seguretat més estrictes no van començar fins el 14 de març, que és quan la població ens vam adonar que realment sí era una emergència sanitària d’una magnitud mundial.

A banda de les necessàries precaucions entenem que és normal témer a la malaltia.

La població actual mai ens hem enfrontat a una pandèmia, i Espanya és el segon país del món en més nombre de contagis (195.944 casos i 20.453 morts a 19 d’abril), açò provoca la incertesa en la que vivim diàriament. 

A més, en un primer moment la informació que rebíem era que els més afectats eren població major i de risc i que la simptomatologia era similar a una grip comuna, actualment les xifres ens demostren que qualsevol persona pot patir aquesta malaltia i derivar en complicacions greus.

Pel que és normal témer a la malaltia i prendre precaucions més enllà de la higiene de mans i mantindre el distanciament social.

035

Amb alguns companys i companyes de planta de l'Hospital d'Elda

Tot i que una grip comuna pot matar milers de persones anualment -15.000 morts per grip comú sols a Espanya segons la OMS- per quina raó se li dóna tanta importància al coronavirus i té tanta presència mediàtica? Un fet que no passa amb la grip comuna.

La principal diferència entre la grip comuna i el coronavirus és que hi ha vacuna.

Per altra part, la Covid-19 és una enfermetat nova de la qual no hi ha prèvia investigació i que ha arribat en un moment i amb una força que ni l’OMS esperava.

L’OMS ha explicat que la Covid-19 és un nou patogen amb una capacitat altament contagiosa i ha considerat capaç de causar grans impactes sanitaris, econòmics i socials en qualsevol entorn, una reflexió que estem veient durant el confinament i la paràlisi econòmica.

Hi ha qui diu que ara “no toca” parlar de la necessitat d’un sector sanitari fort i no privatitzat, com ocorre en algunes comunitats autònomes, què penses?

L’emergència sanitària que estem vivint mostra com el sector sanitari ha d’unir-se per traure endavant aquesta situació.

A pesar de la falta d’equips de protecció i altre material mèdic necessari, els professionals de la salut han demostrat que la salut de la població està per davant de tot. Som persones treballadores que complim amb la nostra responsabilitat, ja que si el personal sanitari es para, no podrem eixir d’aquesta situació.

Des de l’Estat es van centralitzar totes les accions en el govern central, precisament dirigit des de Madrid on està el centre de la pandèmia, creus que va ser una decisió encertada tot i que la Sanitat és una competència transferida a les comunitats autònomes?

Crec que és una decisió encertada per a que tot el país adopte les mateixes mesures de prevenció i seguretat, per poder garantir que no es propague el virus.

Si una comunitat autònoma no haguera seguit les pautes de l’estat d’alarma, com per exemple, el confinament, probablement els casos de contagis s’hagueren disparat dins d’aquesta comunitat i podria posar en perill a la resta.

Penses que s’haurien d’haver confinat algunes comunitats autònomes? Especialment Madrid com reclamen alguns líders autonòmics?

En el cas de Madrid, que és el focus principal de contagi d’Espanya i la primera comunitat en la què es va manifestar la Covid-19, es va vorer que molts residents d’aquesta comunitat es van traslladar a les seues segones residències o van tornar a les seues cases en altres comunitats, com per exemple, a la Comunitat Valenciana. Açò va provocar que s’augmentaren els contagis i la saturació del Sistema Sanitari Públic.

A més de les accions polítiques de cada comunitat, la responsabilitat ciutadana és molt important davant l'emergència sanitària.

035

Amb dos companyes infermeres també del Centre Sociosanitari "La Morenica"

Les residències de persones majors s’estan veient afectades especialment per esta crisi, en el teu cas treballes en una d’elles, quin ambient es viu?

En les residències de persones majors pràcticament tots són població de risc i, per tant, les mesures de seguretat són més restrictives.

En el cas del centre on jo treballe, les mesures es van prendre des d’abans de decretar-se l’estat d’alarma, per tal de previndre qualsevol contagi que posaria en risc a tota la resta dels residents. Gràcies a açò, a dia de hui, no hi ha hagut cap cas positiu en coronavirus.

A pesar de treballar complint totes les mesures corresponents per no posar en perill als residents, es viu un ambient d’incertesa.

Com rebeu el suport de la ciutadania que cada dia ix a aplaudir als balcons en suport a la Sanitat Pública i el vostre treball i entrega?

Cada dia quan els veïns ixen a aplaudir a les 20 h. és un moment molt emocionant i sents valorat el treball dels professionals sanitaris.

Crec que un sentiment que compartim tots és l’esperança de que es seguisca valorant la importància del nostre treball una vegada acabe aquesta situació, tant des de la població com dels partits polítics.

Quina reflexió haurem de traure la ciutadania de tot el que ens està passant una vegada superada la pandèmia?

Una vegada acabe aquesta situació, la població hauríem de reflexionar en el sentiment de col·lectivitat i responsabilitat ciutadana.

És important la conscienciació de la gravetat de la pandèmia per a que en cas d'un possible segon brot, seguim amb les mesures de prevenció i seguretat des d’un principi, per previndre un augment de la corva de contagis i evitar la saturació dels centres sanitaris.  

I des del sector sanitari i les administracions, quines reflexions creus que s’hauran de traure o decisions polítiques de cara al futur?

Com a decisions polítiques és important tindre com a prioritat la salut de les persones i la millor adaptació a una situació com la que estem vivint ara.

Aquesta pandèmia ens pot servir per a que tant el sector sanitari com administratiu puga previndre el col·lapsament que hem viscut i que viurem en un futur en l’economia nacional, per exemple.

037

Preparada per a recollir una mostra per a fer la PCR de Covid19

A l’igual que Zulema Vilar, a qui també hem entrevistat, pertanys al col·lectiu Flama Violeta, pel que fa a la violència masclista s’agrava en esta situació de confinament contra les dones...

El confinament és una situació de major perill per a les dones que viuen amb els seus maltractadors. Psicològicament per a tota la població és un moment dur, i en el cas d’una dona maltractada s’agreuja no sols el perill d’agressions físiques sinó també psicològiques.

Crec que les mesures que s’estan prenent per part del 016 com per exemple a les farmàcies demanant la “mascarilla-19” per a que puguen saber que estan en una situació de maltractament són unes decisions adequades a la situació social.

En aquest moment, la col·laboració ciutadana és clau per a detectar casos de violència masclista dins dels domicilis que és on ocorren ara les agressions a causa del confinament.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).