El projecte de l'IES Biar "Som Quatre Pobles" s'obri als centres de la comarca

| Eduard Garcia Molina | Societat
El projecte de l'IES Biar "Som Quatre Pobles" s'obri als centres de la comarca

El projecte que impulsa l'IES Biar "Som Quatre Pobles" va tindre una important jornada ahir dijous en la sala polivalent de l'institut, ja que se va celebrar una jornada que va reunir desenes de professors i professores d'alguns dels centres de les comarques de l'Alcoià i el Comtat, així com un nodrit grup de professors i professores de l'IES Biar i la inspectora d'educació de la zona.

01

La jornada va consistir amb una explicació per donar a conéixer de primera mà cada u dels aspectes multidisciplinar del projecte, donant-los així a conéixer al professorat d'altres centres de les nostres comarques per a que puguen pillar nota i posar en marxa en altres centres. Un projecte que segons la seua coordinadora i vicedirectora de l'Institut "ja va més enllà de l'IES", així com va destacar que de 40 professores i professores que treballen en l'IES Biar, un total de 25 participen de "Som Quatre Pobles".

02

Un projecte interdisciplinar

Són un gran nombre d'assignatures les que intervenen en el projecte, com es va poder anar detallant en cada intervenció, en aspectes que van des de saber aprendre a localitzar cada tipus de paisatge o la realització i coneixement del patrimoni cultural, artístic, gastronòmic, religiós, civil, etc... de cada un dels municipis que conflueixen en l'IES comarcal: Beneixama, Biar, el Camp de Mirra i La Canyada.

La jornada va comptar també amb l'exposició d'alguns dels alumnes que han treballat en el projecte, que van parlar de la representació de la rondalla "Peret i Marieta", a partir de recollir històries populars entre les persones majors dels diferents pobles, que segons val explicar amb la recollida de les rondalles, que segons van comentar era la forma d'entretindre's de la gent en les generacions passades, quan no tenien tota la tecnologia que hui en dia tenim.

04

De fet una de les activitats que més va cridar l'atenció va ser la del "Connecta" amb taulers electrònics realitzats en la unitat didàctica interdisciplinar de Tecnologia, Geografia i Història, Llengües, Biologia i Informàtica pels alumnes i que consisteix en relacionar la resposta correcta amb el municipi a qui pertany amb diferents temes com ara algun carrer conegut dels quatre pobles, els seus plats típics, personatges històrics destacats, fonts, coves, paisatges o empreses locals. En esta dinàmica també es va explicar el funcionament de la rosca electrònica en la mateixa sintonia que el popular concurs de televisió "Pasapalabra" adaptat als nostres pobles. També va ser valorat entre altres l'exposició de l'alumnat respecte a l'elaboració en altra de les activitats d'una guia turística on es podia conéixer el patrimoni artístic, civil i religiós dels municipis de la Vall de Biar. Un torn que va finalitzar amb preguntes per part del professorat als alumnes participants de la jornada.

05

Tenen una relació directa amb el currículum

Com és natural i segons es va explicar, aquestos projectes tenen com a objectiu utilitzar metodologies actives per a assolir les competències de l'alumnat. Projectes també com el d'"Els nostres arbres estimats", en el què la finalitat és l'elaboració d'unes samarretes després de passar un procés de documentació sobre algun arbre significatiu d'un dels municipis. Altres projectes dins de "Som Quatre Pobles" venien de la mà d'assignatures com educació física, valencià i música amb l'aprenentatge de les danses tradicionals, o l'elaboració d'una ruta per recòrrer les almàsseres i conéixer el seu funcionament materialitzant-se en un full explicatiu de cara als visitants i realitzant-se un recorregut per part dels alumnes, entre altres propostes que busquen vertebrar i conéixer-nos entres els nostres pobles, així com la riquesa que cada u d'ells pot aportar.

06

07

08

10 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

L'article té 15 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).