Indignació en les xarxes socials per un acte que busca "celebrar" el 8 de Març "utilitzant la dona com un objecte"

| Eduard Garcia Molina | Societat
Indignació en les xarxes socials per un acte que busca "celebrar" el 8 de Març "utilitzant la dona com un objecte"

Fa un parell de setmanes des de l'Hotel Daniya Vila de Biar es va realitzar una publicació a través de les seues xarxes socials per "celebrar" el Dia de la Dona este pròxim 8 de Març. La jornada lluny de commemorar la lluita de les treballadores per uns salaris dignes a partir de mitjans del segle XIX o de treballar per la igualtat real entre homes i dones tracta d'unes jornades de portes obertes amb la participació del departament de personal Shopper d'El Corte Inglés d'Alacant.

El cartell amb alguna falta ortogràfica pel que fa a accentuació sembla que ha sigut retirat de les xarxes socials on té presència l'empresa Daniya Biar sense cap explicació, tot i això val a dir que ha sembrat una forta polèmica, ja que per la seua banda, des de Flama Violeta s'ha criticat també a través de les xarxes que des de "finals del segle XIX i principis del segle XX les dones obreres van iniciar una revolució per tal de que els seus drets laborals foren reconeguts igual que els dels homes. Moltes d'aquestes dones van morir defenent els nostres drets", apuntant per tant que no hi ha cap motiu de celebració.

Des de l'associació feminista Flama Violeta s'ha qualificat de "vergonyós que en dies de reivindicació se'ns tracte a la dona com un objecte, que ha d'estar guapa, tindre bon tipo i ballar divinament", com també han lamentat que este tipus d'activitats estiguen recolzades segons figura al cartell per algunes institucions.

Compromís i Esquerra Unida se sumen a la condemna

Les reaccions no han acabat ací, ja que des de les formacions polítiques també s'han pronunciat sobre la polèmica, a hores d'ara tant Compromís per Biar com Esquerra Unida Biar han mostrat la seua condemna. Per part dels nacionalistes valencians s'ha volgut donar suport a Flama Violeta amb un post en xarxes indicant que "aquest no és el camí", reivindicant el 8 de Març com "un dia de reivindicació per la Igualtat", així com afirmant que "la superficialitat i els rols que promocionen aquestes activitats no fan més que allunyar-nos del camí a seguir. Per això, demanarem responsabilitats a les administracions públiques que col•laboren".

Finalment Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) a través del seu col·lectiu a Biar ha volgut recordar que el 8 de Març "no té res de "celebració" i sí molt de memòria i reivindicació en lluita per la igualtat de gènere entre dones i homes". Recordant les lluites obreres de les dones, especialment amb la vaga de les obreres tèxtils als EUA de 1857 o l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York el dia 25 de març de 1911. Fent memòria que "en aquell terrible incendi van morir 142 obreres que l'any anterior havien mantingut una important vaga per demanar millors condicions laborals", referint-se a l'incendi de la Triangle Shirtwaist Company.

El cartell com es pot observar presenta la dona estilitzada, triant roba o fent exercici, així com lluint sabates noves en consonància amb les activitats oferides per a elles tot i utilitzar el masculí en l'anunci, plantejant activitats sobre imatge personal, un fet que com s'ha indicat ha generat nombroses reaccions en les xarxes socials a través de comentaris i altres.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

L'article té 8 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).