• Inici
  • Societat
  • El projecte "Aules sense fronteres" acosta la realitat de les persones refugiades a l'IES Biar

El projecte "Aules sense fronteres" acosta la realitat de les persones refugiades a l'IES Biar

| Eduard Garcia Molina | Societat
El projecte "Aules sense fronteres" acosta la realitat de les persones refugiades a l'IES Biar

Dins d'una setmana amb diverses activitats per a l'alumnat, l'IES Biar va acollir el passat dimecres 18 de desembre la xarrada dins del projecte "Aules sense fronteres" que pretén sensibilitzar l'alumnat sobre este drama humà.

 03

L'acte es va desenvolupar en l'aula d'usos múltiples que van omplir els alumnes de tercer d'ESO, i la jornada es va conduir per la biaruda i antiga alumna de l'IES Beatriu Garcia Macià i Carlota Boyer Mora, que formen part del Col·lectiu "Karam" de suport a persones refugiades a Alacant i el Mediterrani.

Primer de tot l'acte es va presentar per part del director del centre, Àlex Amorós, per donar pas a la intervenció de Bea i Carlota, qui comentaren en primer lloc els fluxos des d'on procedeixen les persones refugiades, ja que "se'n parla molt de Síria, però també venen a Europa persones provinents d'Afganistan, Iran, Irak i Pakistan" principalment, estes persones es veuen obligades a fugir de la guerra i enfronten un viatge incert que les pot portar de 2 a 3 anys a peu, i com és natural amb unes enormes despeses i abusos per part de la policia fronterera en els diferents països que travessen.

04

Com van explicar les ponents que es van ajudar de diferents materials audiovisuals, això no és tot, ja que havien d'evitar camps de mines anti-persona així com afrontar el robatori de les seues poques pertinences, com ara el telèfon mòbil per poder contactar amb les seues famílies o companys de viatge en cas de problemes, dels diners que porten damunt, etc... 

El drama dels menors

Este drama humà s'accentua més si cap en el cas dels menors, qui en molts casos "fan sols el trajecte" i són "inexistents" -estan invisibilitats- i com és lògic no estan tampoc escolaritzats i escolaritzades, menors que a més a més pateixen el rebuig social en alguns casos simplement per la seua procedència, com podem comprovar en alguns discursos d'odi que pretenen atacar els menors estrangers no acompanyats, MENA's.

05

Un d'eixos casos el van poder comprovar les ponents de la xarrada, a través de la història d'una xiqueta de huit anys, iraquiana, qui jugava a amagar-se de la policia de forma fictícia en un camp de persones refugiades.

Històries també com la de Suli, de 22 anys, natural de Costa de Marfil, qui es va desplaçar des d'Alacant amb Bea i Carlota per donar a conéixer en primera persona la seua experiència, ja que fa tres anys, amb només 19, va eixir del seu país tot sol per fer un viatge per tot el nord d'Àfrica, viatjant de nit entre ciutats i que va poder arribar a la Península Ibèrica, on va ser detingut per la Guàrdia Civil i retingut en un CIE, un Centre d'Internament per a Estrangers on són privats de llibertat, ben bé no és una presó segons Suli, perquè no han comés cap delicte. Suli va passar 3 dies en el CIE de Granada.

07

Aleshores es va desplaçar fins a A Coruña on va passar tres mesos, posteriorment va viatjar a Bilbao i després a Alacant per instal·lar-se finalment a la capital de la Costa Blanca. Suli va haver de realitzar un viatge de dos anys, amb pocs recursos i ple de perills. També va comentar que tot i que la societat a l'Estat espanyol no és racista sí que ha hagut de suportar algun atac per la seua procedència, actituds que la majoria de voltes deixa passar, tot i que no sempre.

Finalment, i preguntat per que en altres moments històrics molts espanyols també van ser immigrants en altres països Suli afirma que és coneixedor de la història i que ho recorda a qui intenten discriminar-lo amb actituds racistes.

08

Projecte "Aules sense fronteres" 

És un projecte impulsat de cara als estudiants de l'ESO i Batxillerat sobre el fenomen migratori que estem vivint a les fronteres d'Europa. Aquest projecte consta de dues sessions; la primera part és introductòria sobre la situació actual, amb ajuda audiovisual i el relat d'una persona refugiada s'oferirà la informació necessària per a poder crear un xicotet diàleg i col·loqui conclusiu. Per altra banda, en la segona part, s'inclouran activitats participatives amb un posterior debat sobre l'experiència conjunta.

L'objectiu d'aquest projecte és oferir un espai de participació i reflexió sobre la crisi migratòria que duga a terme actituds més sensibilitzades, lliures de prejudicis, estereotips i discriminació; fomentant a l'hora l'esperit crític i reflexiu i la inclusió.

01

06

L'article té 52 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).