[IES Digital] Entrevista amb motiu de la primera mobilitat europea a Portugal en el marc del Programa Erasmus (KA2) de l’IES Biar

| Eduard Garcia Molina | IES Digital

Amb motiu de la tornada de quatre alumnes (Yassin Requena, Carlos Luna, Gloria Coloma i Gracia Alemany) i les professores Rosa Guill i Inés Amorós, repassem la seua experiència a Portugal on s’han desplaçat durant una setmana gràcies al Programa Erasmus i concretament en la modalitat de KA2 –mobilitat d’alumnes amb professors i professores- amb el canvi climàtic i la protecció al medi ambient com a tema de treball d’enguany.

Quina diferència ha hi hagut entre l'Erasmus de l'any passat i enguany l'Esrasmus +?

Rosa Guill: L'any passat era un KA1, un projecte per a formació del professorat, els professors escollien uns cursos determinats en alguns països de la Unió Europea, i feien uns cursos de formació, o bé de metodologia CLIL o treball col·laboratiu, cada u va triar allò que va creure que el centre necessitava. I la diferència amb el projecte d'enguany és que és una associació estratègica de sis països per a treballar en un tema comú, i eixe tema és el medi ambient i el canvi climàtic.

En concret el projecte es diu "Our Green European Town" i es tracta de teoritzar sobre quin seria el nostre model ideal d'una ciutat ecològica.

01

El procés de selecció per tal que puguera participar l'IES Biar ha sigut diferent enguany?

Rosa Guill: Perquè et donen la beca el procés és el mateix, cal reomplir un formulari i posteriorment uns experts avaluadors et posen una nota. L'any passat vam obtindre un 92% i enguany hem obtés un 72% -cal dir que el formulari no el fem nosaltres, el fa Estònia, que era el país amfitrió dels sis països-.

02

Per què se vos ha seleccionat per participar en el programa?

Gracia Alemany: Vam haver de fer una presentació de com mostraríem a un públic el tema de què fer per a combatre el canvi climàtic, quines accions hauríem de fer. Més o menys va ser este el tema i posteriorment es va fer una selecció entre tots els alumnes que vam participar.

Carlos Luna: Vam aplegar un diumenge a la vesprada, amb l'avió i després cotxe. I vam tornar el dissabte. Va ser una setmana la que vam estar allà, aprenent anglés i coneixent les famílies.

Allà l'hospedatge vos quedàveu amb diverses famílies del país per practicar l'idioma i altres... Quines altres activitats es van fomentar en esta segona experiència europea de l'IES Biar?

Yassin Requena: A més vam anar a la platja amb més gent, també un jardí botànic, vam fer una presentació, entre altres.

03

Entenem que tindríeu el temps organitzat...

Rosa Guill: Hi ha un programa que es segueix per igual per a tots els països.

04

Tindríeu temps de classe, temps d'oci...

Rosa Guill: Sí, però més bé tot són activitats relacionades amb el projecte. Per exemple explicar-li als altres països quines són les característiques del nostre clima, quins són els efectes que es donen del canvi climàtic en la nostra regió. Sobre això van fer ells una presentació en anglés, que va ser tot un repte per a ells, perquè no estan acostumats i ho van fer molt bé, encara que pensem que han de millorar perquè el nivell de l'anglés no el tenim com altres països. Per exemple a Portugal, bé perquè escolten la televisió en anglés, o altres [països] perquè tenen l'anglés com una segon llengua quasi oficial, per tant dominen molt més l'anglés que nosaltres.

05

Quina percepció vau tindre de la visió que puguen tindre a Portugal o altres països europeus del nostre sistema educatiu?

Carlos Luna: És tot prou diferent, perquè este institut és com més "seriós", allí com és més gran la gent va a la seua... és la diferència més gran que vam notar.

Gracia Alemany: Van "a la seua bola" [els estudiants]. A banda que allà hi ha moltes sales dedicades a l'oci de l'estudiant. Era com que tu has d'aprovar els exàmens, si vols anar a classe vas, si no és el teu problema.

Gloria Coloma: Sí, és més com una universitat. Al ser un poble molt més gran que Biar. Ací ens coneixem tots.

També es notava la diferència de ser un centre educatiu comarcal a ser un institut d'una ciutat gran?

Gracia Alemany: També com era un institut gran, els alumnes dels pobles xicotets del voltant de la ciutat també anaven allà. 

Inés Amorós: També és perquè allà els alumnes tenien 16 anys, no com ací que entren amb 12.

Rosa Guill: Les portes de l'institut estan obertes i tot el món pot utilitzar el mòbil, entre i ixen, hi ha més llibertat, però clar, també has de pensar que no tenen alumnes com tenim ací, de 12 anys.

06

A la millor preferiríeu eixe sistema educatiu?

Inés Amorós: Era més xulo la veritat, això em pareix.

Seria una proposta en eixe cas...

Gloria Coloma: Té els seus pros i contres.

08

Vau notar eixes diferències a banda de a nivell educatiu a nivell social a l'hora de relacionar-vos amb els alumnes?

Gracia Alemany: No, per exemple amb els de Portugal les activitats que féiem, aficions i altres eren molt paregudes. Amb els francesos i italians també ens dúiem molt bé perquè tenim un caràcter molt paregut. Amb els d'Estònia i Bulgària sí que notaves més diferència, perquè eren més callats, però tots en general ens dúiem bé i no hi havia molta diferència.

09

Ens podríeu fer una valoració general de com ha sigut esta experiència i si repetiríeu?

Gloria Coloma: Pense que és un projecte que està bé perquè et consciencia de realment com estem. Perquè molta gent és conscient del canvi climàtic però no dóna el pas a fer coses per evitar-lo o disminuir-lo. Aleshores estudiar les causes i buscar solucions sempre és bo.

010

I quines xicotetes coses podem fer per combatre el canvi climàtic?

Gloria Coloma: Reduir el plàstic, utilitzar bosses de paper abans que de plàstic...

Gracia Alemany: Bàsicament reduir el plàstic. 

Gloria Coloma: Estalviar energia...

Gracia Alemany: Ací tenim el problema que tenim un clima amb molt de sol i no l'aprofitem. Utilitzem energia elèctrica en lloc d'energia solar en gran part, per exemple per a la casa, o altres coses i no ho aprofitem. Per tant, cal promoure-ho.

Inés Amorós: Una experiència molt positiva, ells han aprés molt i nosaltres també. I a banda del tema que és el medi ambient, les relacions amb altres països t'obrin la ment. A nosaltres per les diferències en els temes educatius.

Rosa Guill: També pel respecte pels altres, et dones compte que són sis països, però no tots tenen els mateixos hàbits, això fa perquè ells respecten la cultura dels altres. I sobretot pense que ho han fet molt bé perquè han interactuat molt i han participat molt i han tingut voluntat de participació i això pense que és l'objectiu últim. També és veritat que la unitat de les capacitats lingüístiques, les habilitats en les noves tecnologies... el projecte té molts objectius concrets, però pense que el més important és això, i obrir-los la ment per a que este tipus de coses perduren i facen participen.

Inés Amorós: També s'emporten un bon record...

012

I bones fotos... com s'ha comentat el tema central del projecte ha sigut el medi ambient i la conscienciació sobre el canvi climàtic. Com penseu que la vostra experiència puga redundar als vostres alumnes, famílies, al poble i a la resta del professorat?

Carlos Luna: Per alguna cosa es comença, no? Perquè si tot el món estem parlant que s’ha de canviar i cal fer alguna cosa per a canviar la situació però ningú no fa res al final ens quedem com estem. Si fem estes coses de promoure i saber què cal fer per a canviar la situació, doncs igual a la millor ho aconseguim.

Gloria Coloma: Pense que si veus algú que ho fa, també pots fer-ho tu. Sempre diem "perquè ho faça jo sol no va a canviar res", però si tots posem un poc de la nostra part...

013

I les profes?

Rosa Guill: Estos projectes es fan molt estructurats, una de les parts és l'impacte que tenen sobre l'alumnat i la fundació, per aconseguir eixe impacte estan dissenyades les activitats que es fan dins del projecte. Per exemple la que anem a fer de forma més immediata després de la mobilitat a Portugal, és nomenar quatre ambaixadors medioambientals que van a ser ells quatre. I que han de fer una campanya de difusió dins del centre. També aniran a l'escola de Primària -intentarem que vagen als alumnes de 6é- i els expliquen eixos consells que van treballar ells a Portugal i que van anar anotant, coses que podien fer del dia a dia, que són coses fàcils de fer, explicar-les, recordar-les... Com deia Carlos, per ací es comença. Si ells van sembrant, segurament després anirem recollint.

Inés Amorós: Crear consciència i pensar que encara que faces poquet, tots podem quedar-nos amb què tots podem fer alguna cosa.

014

Amb això ens quedem si teniu alguna cosa més a afegir.

Gloria Coloma: Animem a la gent que s'apunte a les activitats, ja que a l'IES pensàvem que anava a apuntar-se més gent i al final vam ser un nombre prou reduït. A més, que t'ho passes molt bé i aprens molt. 

Gracia Alemany: I que la causa [de fer allò possible contra el canvi climàtic] al cap i a la fi, mereix la pena.

Inés Amorós: Animar a tots els alumnes a que participen en estes coses que són molt positives.

Enhorabona pel vostre treball en la esta experiència i avant en este propòsit que és el de tots i totes. Moltes gràcies.

Totes i tots: A vosaltres.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

L'article té 7 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).