Previous ◁ | ▷ Next

L'ús de la pólvora durant Sant Vicent baixa més de la meitat

L'ús de la pólvora durant Sant Vicent baixa més de la meitat Fotografia: Josefina Molina

El capità de *Els *Blanquets obri el tret de *arcabucería en un matí assolellat on el foc i les bandereres són les protagonistes.

Menys pólvora però la mateixa festa. El material explosiu negre és un dels elements essencials en l'acte de «L'Avis» de festes, que marca el començament dels Moros i Cristians de Biar, segons s'ha informat des del diari Información.

Així, el Dia de Sant Vicent es viu com una jornada atronadora en la qual l'arcabusseria s'ensenyoreix per unes hores del municipi. No obstant açò, enguany i amb la fèrria normativa de l'ús de material d'explosiu marcada des del Govern Central, el número de tiradors ha descendit sensiblement. En 2017, el repartiment de pólvora va ser de 286 quilos mentre que en 2018 solament han sigut 132. La regidora de Festes, Cristina Hernández, assenyala que «cada any hem observat lleugers descensos, però el d'aquest ha sigut molt significatiu».

I encara que a Biar s'acata durant 2018 l'antiga normativa de l'ús de la pólvora, s'han avançat alguns treballs com el curset pel qual han passat els arcabussers o la instal·lació de bidons d'aigua en la Plaça de l'Ajuntament perquè els tiradors abocaren les restes de les seues cantimplores.

El capità de la comparsa de Blanquets va disparar el primer tir, iniciant-se així una desfilada, que va finalitzar amb el pas de les bandereres de cadascuna de les comparses així com les autoritats civils i festeres.

Malgrat la normativa, l'acte va transcórrer amb normalitat, en un matí assolellat, que va finalitzar amb els convits que les capitanies de les set comparses van preparar per a socis i convidats. Així, els Moros i Cristians de Biar calfen motors per als seus dies grans, que se celebren del pròxim dia 9 al 13 de maig.

Així mateix, amb l'acte de «L'Avís», Biar tanca un cap de setmana carregat d'actes festers, que es van iniciar amb el pregó que va estar a càrrec de Cristóbal Torres, president del CIS, i es va presentar el cartell de festes l'autor del qual és José Luis Sellés i la Revista de Festes. També es va celebrar el concert fester per part de la Societat Unió Musical de Biar i la Felicitació Sabatina.

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital La Generalitat denega la subvenció de vora 300.000 € per a la restauració del llenç de la muralla i l'arc de Jesús… https://t.co/mmtIY4I6XH
18hreplyretweetfavorite
BiarDigital Biar acollirà la 3ª Trobada de Pobles per la Diversitat este cap de setmana https://t.co/8yMsefLa1p https://t.co/avx4SYDpy5
BiarDigital Demà arranca la XXXIa edició de l’Encontre d'Ensenyants a Biar https://t.co/b7UOfuhodI https://t.co/qVNFm8rPUR
BiarDigital "Cierro los ojos", per Mayte Salguero https://t.co/FYzJZpCt9J https://t.co/D0qroAjqv8

Enquesta

Sí - 70.2%
No - 23.4%
Indiferent - 6.4%

Han votat: 47
Enquesta tancada on: Setembre 21, 2018
Joomla templates by Joomlashine