• http://valdespastor.com/site/
Previous ◁ | ▷ Next

[IES Digital] "Un debat amb molt d'humor", per Núria Valdés, Juanjo Pérez i Marina Chacón

Ens havíem apuntat a la lliga de debat, sense saber molt bé què esperar, sense saber ni el tema del que anàvem a debatre. A poc a poc la data assenyalada s’apropava, i cap a mitjans de gener, ja sabíem bé quina anava a ser la pregunta que caldria tractar: «L’humor té límits?» Era una pregunta que, malgrat que òbvia, quasi ningú en el grup s’havia fet.

Començàrem, en l’hora dels patis, buscant arguments, separant-nos en “a favor” i “en contra” i apuntant tots els que trobàvem en un document de text. La llista es feia gran a poc a poc, ampliant-se amb paràgrafs i paràgrafs, la majoria poc ordenats, i molt mal estructurats. Arribava febrer, i feia falta posar les nostres idees d’una manera més neta i ordenada. Escriguérem una exposició de cada postura, per a l’interval de cinc minuts, en els quals, arribat el debat, s’havien d’exposar les idees bàsiques a defensar. Lletra a lletra, els textos anaven agafant forma, primer d’una llargària exagerada, i desprès de retallar parts innecessàries, de la longitud perfecta per a omplir els temps necessaris. Preparàrem també la conclusió, que havia de tancar el tema en uns curts tres minuts, i guies per a desmuntar els arguments d’aquells contra els que havíem de debatre.

41

El dia s’apropava, i vam organitzar un dinar a l’institut, i, desprès de menjar, vam practicar una volta més el debat, vam tancar els temes oberts que quedaven, i vam soltar unes rialles, que no fan mal a ningú. Tot estava preparat, i va arribar el dia. El dia on posaríem tot en pràctica.

Divendres. Tot començava aquest dia. Sense saber molt bé el que podia passar vam agafar l’autobús a les huit del matí camí a la seu de la Universitat d’Alacant (UA) situada enfront de la platja del Postiguet.

Per a poder assabentar-nos del funcionament d’allò que anàvem a realitzar, entràrem en un primer debat acomplint el paper d’espectadors, simples observadors, públic. Una vegada acabat aquest i amb el nostre ritual realitzat (cridar i saltar per a alliberar tensions) ens tocava agafar forces per enfrentar-nos a l’equip corresponent a cada grup. Els debats ocorregueren de manera simultània per tant, Teresa Menor acompanyava a un equip i Irene Barrachina, a l’altre. Ambdós, professores de filosofia del nostre centre.

Una vegada finalitzat el primer dels dos reptes d’aquell matí, descansàrem la ment en grup per comentar certa informació i preparar, a la vegada, el següent debat.

Seguidament, el repte número dos.

Una vegada acabat tot i a l’espera dels resultats, vam ser els protagonistes d’una de les coses més divertides de l’experiència: fer amics. Després dels debats, eixírem fora per comentar-ho tot i, amb una espècie de lema “cotxe i pera” (argument utilitzat per Núria Valdés al debat), el grup de l’I.E.S. Serra Mariola de Muro junt amb el nostre, intercanviàrem vivències i experiències. Aquells moments van ser fruit de l’actual grup de WhatsApp que ens uneix.

40 

Finalment, després d’una hora esperant els resultats, Antoni, el professor que acompanyava a l’equip de l’IES Serra Mariola, cridà a Irene per informar-nos de com havia quedat la cosa, ja que l’autobús havia d’anar-se’n i no ens vam poder quedar.

I sí, el que no pensàvem que podia passar va ocórrer. Els dos equips de Biar junt amb els dos de Muro eren els escollits per realitzar la següent ronda. Què fort no? El primer any i ambdós grups ho vam aconseguir. Increïble. Més que increïble, meravellós.

Tornàvem a casa gaudint de la victòria i preparant-nos per allò que ens quedava: la propera fase abans de la final.

Era dissabte de matí, ningú s’ho esperava, però eren les deu del matí i ja ens situàvem a la porta del diari Información d’Alacant disposats per a dur a terme la segona fase de la lliga de debat. Abans de començar vam saludar als nostres companys dels altres instituts. Tot seguit va començar la competició.

42El primer debat de la jornada fou entre l’IES Pare Victòria d’Alcoi i el nostre equip: “IES Biar 1”, format pels companys Núria Valdés, Joan Josep Pérez, Guillermo Payá i Elena Sanjuan, que per a nosaltres és el millor premi que aquesta lliga de debat ens ha pogut oferit. En canvi, al segon vam participar “l’IES Serra Mariola de Muro 1” i “l’IES Biar 2”, format per Esther Lozano, Gracia Alemañ, Marina Chacón i Vicente Molina. I per fi, l’últim de la fase semifinal, en la qual no va estar present el nostre institut, sinó “l’IES Serra Mariola 2” i “l’IES Enric Valor de Castalla”.

Els debats van estar prou igualats i es van tractar bons arguments, ja sols ens quedava esperar per saber qui serien els finalistes. Aquest temps d’espera el vam emprar per a socialitzar amb els membres d’altres equips. Fins que finalment ens van enunciar els finalistes: l’IES Enric Valor i l’IES Serra Mariola (el qual posteriorment va obtenir la victòria).

No vam aconseguir arribar a la final; però tot el que hem aprés, l’experiència viscuda, una intervenció més enllà de la fase inicial i els consegüents amics que hem pogut conèixer, són el millor obsequi que aquesta lliga de debat ens ha pogut proporcionar.

Núria Valdés

Juanjo Pérez

i Marina Chacón

1r de Batxillerat

 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital "Els drets de les dones no són negociables", per Anna Valdés Coll https://t.co/OqTEsCTx8s https://t.co/8uIgRU6fcc
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital [IES Digital] L’Erasmus + a l’IES Biar: «Canviant vides, obrint mentalitats», per M. José Aroca… https://t.co/VbawK4dDQa
23hreplyretweetfavorite
BiarDigital Arriba un any més a Biar la festa de Sant Antoni Abat https://t.co/Belo3rkXai https://t.co/C0w9JHPdqO
23hreplyretweetfavorite
BiarDigital Renovació del carnet de socis del poliesportiu municipal https://t.co/qRoii19bam https://t.co/2JKRu6M4HW

Enquesta

Sí - 70.2%
No - 23.4%
Indiferent - 6.4%

Han votat: 47
Enquesta tancada on: Setembre 21, 2018
Joomla templates by Joomlashine