• Inici
  • Societat
  • Diego Albero: "El dia després de les eleccions vaig poder notar la decepció de molts en contrast amb l'eufòria d'uns pocs"

Diego Albero: "El dia després de les eleccions vaig poder notar la decepció de molts en contrast amb l'eufòria d'uns pocs"

| Pablo Ortín Perpinyà | Societat
Diego Albero: "El dia després de les eleccions vaig poder notar la decepció de molts en contrast amb l'eufòria d'uns pocs"

L'elecció de Donald Trump com a nou president dels EUA no ha deixat ningú indiferent, com tampoc les seues promeses electorals com ara la construcció d'un mur amb la frontera amb Mèxic que hauria de pagar aquest país, la retallada de mitjans per lluitar contra el canvi climàtic, o no permetre l'entrada de refugiats que fugen de la guerra de Síria entre altres. A continuació vos oferim l'entrevista al voltant del nou context polític als Estats Units amb Diego Albero, biarut resident a Nova York.

 

Hi havia mostres que anticiparen la victòria del candidat republicà Donald Trump?

Veient-ho amb perspectiva, la veritat és que més que la victòria de Trump el que no es concebia era la derrota d'Hillary, però basant-se més en l'esperança abans que en el convenciment. Durant les últimes setmanes prèvies a les eleccions, la sensació que tenia va ser que, a pesar que molta gent rebutjava la idea de tindre a Trump com a president, no demostraven interès per l'altra candidatura. Encara que et quedava la impressió que l'opció demòcrata semblava tenir-ho tot de cara, pareix ser que no han sabut traure profit d'eixe avantatge, a més de tenir en compte que els americans tampoc obliden el passat d'Hillary. Diversos clients amb els quals vaig parlar es mostraven crítics amb la gestió d'Obama i deixaven caure atacs a Hillary i a la seua campanya, sense acabar de posicionar-se a favor o en contra de Trump. Jo crec que a pesar que no siga el candidat ideal, molts s'han vist seduïts pel seu discurs, i malgrat no estar del tot convençuts han decidit que preferien triar a un candidat que encara que siga imprevisible, pot representar un canvi, amb el que a pesar de no estar d'acord ni amb el candidat ni amb el seu discurs, he d'admetre que respecte la seua decisió.

 

Vist des de fora, quin era l’ambient de campanya previ a les eleccions presidencials estatunidenques?

En anteriors campanyes, sembla ser que s'apreciava un ambient, si no de respecte, de sana rivalitat entre tots dos candidats, així com pels seus respectius programes. En canvi, durant les passades eleccions el to va ser de creixent agressivitat, amb molt soroll i acusacions per part dels dos bàndols. Tot açò es va veure traduït en un sentiment estrany, mescla de descontentament i desinterès.

Una de les coses que em van sorprendre va ser la discreció amb la qual es viu la campanya en el carrer. Ací no hi ha tant treball de pegat de cartells i repartiment de programes com puga haver-hi a casa. Hi ha més tendència a demostrar públicament el suport a un candidat per part dels ciutadans, ja siga per mitjà de camisetes, gorres, cartells en domicilis, adhesius... A causa del meu treball, passe molt temps en el carrer i en contacte amb la gent venent formatge tant en la ciutat de Nova York, com en diferents pobles de Nova Jersey. En els carrers de Nova York es podia apreciar un major suport demòcrata, mentre que en la zona de Nova Jersey, de major nivell econòmic, predominaven els jardins en els quals es llegia Trump.

 

Des d’Europa molts no creien viable el triomf de Trump. Com s’explica que siga el nou president dels EUA?

Hi ha molts factors que han influït en aquesta campanya i amb els quals nosaltres no estem familiaritzats. Per exemple, parlem del “Obamacare”: en aquest país no existeix el concepte de sanitat com una cosa que hauria de ser públic i gratuït, sinó que per a molts és un negoci més. De fet, el món de les asseguradores és un dels quals més diners mou en aquest país, ja siga pel que fa a assegurances de llar, de cotxe, de vida, etc. Ací existeix la idea que aquell que vulga tenir dret a la sanitat deu pagar-ho, pel que veuen els canvis en la política sanitària com un atac als seus impostos.

Un altre dels motius que han influït resideix en què, a causa del seu sistema electoral, el recompte de vots no determina al guanyador, sinó que serveix per a definir als “electors”, membres d'un Col·legi Electoral que és l'encarregat de triar al president. Aquests electors es reparteixen de forma proporcional a la població de cada estat. De tal forma, ens trobem en una situació en la qual, a pesar que més gent haja votat a Hillary, el nombre d'electors a favor de Trump ha sigut major.

Un altre factor a tenir en compte és el finançament de les campanyes electorals. En el cas de Trump, existeix la idea que no ha rebut ajuda externa de patrocinadors, per la qual cosa els americans ho veuen com una garantia que no haurà de fer front a pressions o interessos externs. La influència del mass media també podria ser un altre punt a destacar. Les constants notícies relacionades amb la campanya de Trump solien ser de caràcter negatiu (encara que justificades segons la meua opinió) però va tenir un efecte d'enfortiment a causa de la creença que l'establishment estava posicionat contra ell per algun motiu.

Finalment, cal no oblidar que Trump és un home de negocis, amb un caràcter fort, la qual cosa es pot traduir en la idea que serà un home capaç de gestionar l'economia amb mà fèrria, i que demostrarà un lideratge i una defensa dels interessos nord-americans similar a la qual puguem veure amb la Rússia de Putin i les seues relacions amb la UE i la resta del món.

Es podria parlar de molts altres aspectes, com són el patriotisme, el racisme subjacent, el populisme i, sobretot, les grans diferències pel que fa a la perspectiva de l'assumpte en funció de l'estat en el qual es trobe un, però crec que els anteriorment comentats són aquells que més influència han tingut en el meu entorn.

 

Quina ha sigut la resposta de la societat a la victòria republicana, en aquestes primeres setmanes posteriors a les eleccions?

El dia després de les eleccions es va viure amb incredulitat. Crec que ningú s'esperava que realment anara a guanyar Trump, i molts de nosaltres ho vivim com un xoc en tota regla. Recorde que aquell dia vaig treballar en Nova York, i ho vaig poder apreciar en els clients, així com la decepció de molts en contrast amb l'eufòria d'uns pocs. Amb el temps, aquests sentiments es van anar transformant en descontentament, temor, inseguretat... Pocs dies després van començar les primeres mobilitzacions. Jo vaig estar present en una d'eixes marxes, la que va tindre lloc el dia 13 de Novembre en Union Square (Nova York), i la veritat és que vaig quedar notablement sorprès pel gran nombre de participants. Amb el pas dels dies, aquestes protestes han anat augmentant tant en quantitat com en afluència, sent la «Women's march» de fa un parell de setmanes una de les més grans de la història d'aquest país. I sembla ser que la tendència no va a canviar, ja que s'estan preparant futures protestes, impulsades des de diversos col·lectius com poden ser la comunitat LGBT o des del camp científic.

 

Com a resident als EUA, quina previsió faries del mandat del Donald Trump?

Doncs si et dic la veritat, no sabria per on començar. Hi ha molta incertesa sobre el que va a passar durant aquests quatre anys. Per molt que li pegue voltes no veig un futur en què la política que puga dur a terme Trump tinga com a objectiu combatre les desigualtats o fomentar un desenvolupament just i responsable, en cap dels casos. Ja siga en matèries científiques, geopolítica, racisme, economia, igualtat de gènere...

Tinc la impressió que serà un president que una vegada prenga una decisió, no es tirarà arrere amb facilitat, fent oïdes sordes a tota crítica, estiga fonamentada o no. A més, és un home molt aferrat a les seues conviccions, cosa que pot arribar a ser perillosa. Com a exemple, tenim un succés que em va comentar un amic fa poc: durant el transcurs d'unes maniobres durant l'any passat, un barco nord-americà es va endinsar en aigües d’Iran a causa d'una fallada en el sistema de guia, provocant la detenció dels seus mariners. Després de la confusió inicial, les autoritats nord-americanes es van posar en contacte amb Iran per a informar-los que tot havia sigut un error, i els presoners van ser alliberats i enviats de tornada a casa sense majors problemes. Durant la seua captivitat, aquests presoners van ser ben tractats i alimentats. No obstant, pocs dies després es van filtrar fotos d'aquell incident, en les quals es podia veure als presoners menjant en el piso i amb les mans, la qual cosa va inflamar a cert sector de la societat nord-americana, que va titllar les condicions d'inhumanes. El que em preocupa és que, a part que em costa imaginar a Trump optant per la via diplomàtica per a resoldre aquest conflicte, crec que en part representa a eixe sector de la societat que consideraria una falta de respecte el tracte als seus soldats (a pesar que menjar amb les mans i asseguts en el piso siga alguna cosa habitual en eixe país), col·laborant així a agreujar el problema en lloc de solucionar-ho.

Com a última reflexió, assenyalar el fet que gran part de la societat nord-americana no és aliena a tot l'anteriorment citat, pel que només ens queda esperar que d'alguna manera puguen exercir algun tipus d'influència i es puga evitar que els pitjors escenaris es complisquen.

L'article té 66 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).