Compromís i Esquerra Unida exposen en l'assemblea pública l'estat de les negociacions per a governar

El diumenge 7 de juny a les 12’00 h. es va celebrar a Biar l’assemblea Oberta per a decidir el futur polític del poble de Biar. A dit acte estaven convidades a participar les tres forces polítiques d’esquerra amb representació a l’Ajuntament de Biar: PSOE, Compromís i EUPV. Finalment només van assistir EUPV i Compromís. A l’Assemblea les formacions presents van exposar al poble el punt en què es troben les negociacions per a un futur pacte. Aquest acte de participació ciutadana en la política els partits participants van voler mostra les noves maneres de fer política amb i per el poble. Van voler acabar amb tota la rumorologia sobre els possibles acords i possibilitats de govern.

L’Assemblea moderada per Joan Antoni Cerdà Mataix va començar explicant els aspectes tractats a les diferents reunions entre els tres partits i línies programàtiques en comú a les què s’havia arribat: Transparència; Participació; Proximitat; Dinamització Cultural, Turística, Comercial i Industrial, amb concrecions com ara: Centre de Dia, Casal Jove, Foment de la Municipalització dels Serveis Externs a l’Ajuntament, Centralització dels Espais Municipals, Millorar l’accessibilitat dels edificis municipals, Fomentar la Seu Universitària, etc. Tot seguit es van tractar els punts que, a hores d’ara, estan sobre la taula de negociació: l’alcaldia i els alliberaments.

EUPV va exposar en primer lloc quina és la seua proposta sobre el tema. Vicent Galvany, cap de llista d’EUPV-Biar, va comentar que el seu col·lectiu veia tanta legitimitat en el fet que PSOE demanara l’alcaldia per quatre anys, com que la demanara Compromís. Ells estarien d’acord en totes dues alcaldies. També van exposar que una possible solució seria una alcaldia compartida pels dos partits, i també hi estarien d’acord. Pel que fa al tema d’alliberaments Vicent Galvany va afirmar que ells proposen tres alliberaments a dedicació exclusiva, un per grup. I pel que fa a les despeses, contemplen que el sou de l’alcalde no pot superar per tres el sou mínim interprofessional (1945’8 Euros) i que el dels regidors només ho pot fer per dos (1297’2 Euros)

En segon lloc, va intervindre el Cap de Llista de Compromís per Biar Joan Lluís Escoda, qui després d’explicar totes les reunions que s’havien fet amb els distints grups de govern, va exposar que per a Compromís el nou panorama polític representa una nova manera de fer política, és per això que la seua proposta és una alcaldia compartida a tres. Amb tot, Joan Lluís Escoda va afirmar que estan disposats a negociar qualsevol tipus d’alcaldia on els tres grups hi estiguen d’acord i ningú propose coses innegociables. A més a més, Compromís veia reforçat el seu argument pel bon resultat electoral que l’avalava. És per això que compartix la proposta d’EUPV sobre l’alcaldia compartida a dos anys entre PSOE i Compromís; així com la seua proposta econòmica sobre alliberaments i sous, ja que durant la campanya i en diversos escrits, així ho havien manifestat.

En aquest punt es va manifestar que en l´última reunió que van fer els tres partits, no s’havia arribat a un acord, ja que per part del PSOE l’alcaldia amb 4 anys, per al Cap de llista de PSOE, és innegociable, ja que són la llista més votada. Com que, no van estar presents a l’assemblea no es va poder debatre aquest punt de manera oberta on es pogueren escoltar totes les parts.

Una vegada va finalitzar el torn dels partits polítics, van ser el torn d’escolar la veu dels ciutadans i ciutadanes que estaven presents. Val a dir en aquest punt que, malgrat ser un dia festiu, es van convocar vora unes 100 persones. Tan des de Compromís com des d’EUPV van agrair el fet que el poble participe activament de la seua política.

Algun dels punts que es van comentar van ser:

  • La preocupació per arribar a un pacte d’esquerres davant la postura innegociable del PSOE.
  • La no-assistència del PSOE.
  • El tema del control de dietes per als polítics. Quines eren les propostes dels partits presents.
  • Quina és la proposta d’alliberaments i sous del PSOE i si hi havia un acord.
  • Quin són els punts programàtics que havíem negociat i si els tres partits n’havíem arribat a acords.
  • Alguns participants van manifestar la necessitat d’un canvi a l’hora de fer política.
  • Per últim també es va debatre el tema del actual programa de Tallafocs de la Conselleria. Este últim punt va manifestar la necessitat d’informació al poble de com i per què s’està fent aquesta actuació.

En relació a les qüestions plantejades al PSOE, els dos grups EUPV i Compromís van manifestar que ells no podien ni devien parlar per altres, i que esperaven que en una futura assemblea oberta estigueren presents per expressar les seues idees, raons, projectes i demandes.

Amb tot, val a dir que tant EUPV com Compromís es van mostrar optimistes i esperançats amb la possibilitat d’arribar a un acord amb el partit socialista en els propers dies, per a la configuració d’un equip de govern d’ esquerres amb un únic programa de govern. Un acord on els tres partits estigueren còmodes en la seua configuració. A resultes, fer realitat allò que el poble ha manifestat en els resultats del 24 de maig.

Ja per acabar, la gent va expressar l’èxit i la necessitat d’aquest tipus d’actes de participació i com no, va agrair als partits polítics la seua proximitat. Per finalitzar, tant EUPV com Compromís van manifestar la proposta de fer obertes les futures negociacions, així com informar abans del 13 de juny, dels avanços en les negociacions. Després de vora dues hores d’assemblea, aquesta va concloure a les 13’50.

Redacció: Compromís i EUPV

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com