• Inici
  • Política
  • Un proposta del PSOE per la derogació "copagament" i una moció de l'alcaldia contra la violència de gènere marquen el Ple Municipal de novembre

Un proposta del PSOE per la derogació "copagament" i una moció de l'alcaldia contra la violència de gènere marquen el Ple Municipal de novembre

| Eduard Garcia Molina | Política
Un proposta del PSOE per la derogació "copagament" i una moció de l'alcaldia contra la violència de gènere marquen el Ple Municipal de novembre

En el Ple de l’Ajuntament de Biar celebrat el passat dijous 27 de novembre, en primer lloc es va donar aprovació per unanimitat a l’acta de la sessió anterior i es va procedir a la lectura dels decrets i anuncis de l’alcaldia per part de l’alcaldessa, Magdalena Martinez.

 

Modificació de Sol·licitud del Pla Provincial d’Estalvi Energètic corresponent a 2015

En tercer lloc es va aprovar també per unanimitat la rectificació del Pla, ja que el càlcul no era correcte, una vegada rectificat i aprovat s’enviarà a la Diputació de nou. El Pla està dotat amb poc més de 99.700 euros, dels quals a l’Ajuntament de Biar li correspon aportar un 5%.

Proposta del PSPV-PSOE per a la derogació del copagament a persones discapacitades i/o dependents

Des del Grup Socialista es va defensar en veu del seu portaveu, Cristóbal Valdés, la derogació del nou copagament que va posar en marxa la Generalitat Valenciana per a les persones dependents l’1 de gener, basant-se en que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) havia derogat este nou copagament. Segons Valdés, esta política per part del PP estava posant en “situació límit a moltes famílies, centres de majors, centres públics, i altres en la nostra Comunitat”. I va denunciar que des del Govern de la Generalitat dos mesos després de la seua derogació no s’havia complit la sentència.

Vicent Galvany, com a portaveu del Grup d’Esquerra Unida (EUPV) va reclamar que des de la seua formació durant el mes de febrer ja es va dur al Ple esta proposta. I va qualificar de “fugida cap avant” el fet que des de la Generalitat s’haja decidit recórrer la sentència, a més a més va demanar al Grup Popular que ja que en febrer van votar en contra, que replantejaren la seua decisió esta volta.

Per part del Grup Popular, Magdalena Martínez, com a alcaldessa va explicar que la llei que ara demana el Grup Socialista que es sol·licite a Conselleria que es derogue va ser una llei promulgada pel ministre socialista Jesús Caldera durant el mandat de José Luís Rodríguez Zapatero, i que els dependents participen en els costos del tractament d’acord a la seua renda.També va reivindicar que en altres comunitats autònomes governades pel PSOE, com Andalusia “s’han establert preus públics per a que contribuïsquen els dependents”.

En el seu torn de rèplica, des del Grup Socialista, Cristóbal Valdés va replicar que en altres llocs des del govern s’ha rectificat, i que si a Andalusia o altres comunitats també s’està establint nous copagaments és “perquè tindran altres beneficis”. I va alertar que cada volta hi ha més famílies “que han de treure els seus majors de les residències” i que es podia llevar d’altres partides els diners i no de Benestar Social.

Per part d’Esquerra Unida, Vicent Galvany va alertar que cal tindre en compte que “hi ha gent que mor esperant l’ajuda a la dependència”, com també que darrere dels “números hi ha persones que estan patint” .

Finalment, per part del Partit Popular (PPCV), Magdalena Martínez va replicar que si la renda és inferior a 535 euros i que si no és així no han de pagar res. Com també va afirmar que és tracta d’una adaptació normativa, que tracta de passar de preu públic a taxa.

La proposta del Partit Socialista no va eixir avant ja que tot i els vots a favor de PSPV-PSOE i EU es va desestimar pels sis vots en contra del PP.

 

Moció en contra de la violència de gènere

El cinquè punt del Ple de novembre es va dur per part del PP per denunciar la violència sobre la dona i les xiquetes. En veu del portaveu del Grup Popular, Cristóbal Molina, va recordar que “el 25 es commemora el dia de lluita contra esta xacra en la societat”, tot i que segons Molina, “va millorant” i va confiar en la millor educació, formació i conscienciació per tal de superar-ho, i confiava que en pocs anys no calguera dur estes mocions al Ple.

Per part del Grup Socialista, en veu del seu portaveu, Cristóbal Valdés, es va queixar que “no se’ls havia avisat de la presentació de la moció” i va llegir un manifest de condemna de la violència sobre la dona. Principalment el manifest reconeixia alguns mèrits de la “llei integral” contra la violència de gènere, ara que fa deu anys de la seua promulgació. També denunciava que les contínues retallades amenaçaven la llei promulgada amb els governs de Zapatero, així com la derogació d’Educació per a la Ciutadania dels centres d’ensenyament.

Per part del Grup d’Esquerra Unida (EUPV), Vicent Galvany va demanar que calia un consens ampli sobre este tema, i va recordar que a l’any 1978 “a Espanya les dones no podien obrir soles un compte corrent”.

Finalment, des de la bancada popular, Cristóbal Molina va reclamar al portaveu socialista sobre les raons per les quals des del seu grup no havien presentat una moció contra la violència sobre la dona, al que Cristóbal Valdés va respondre que des de la seua formació esperaven que l’alcaldessa els avisara de la presentació de la moció, i va assenyalar que “és cosa de bona voluntat” fer-ho.

Finalment, la moció es va aprovar per unanimitat dels tres grups representats.

 

Modificació del Reglament de Subministrament del servei d'aigua potable

Tot i que ja es va dur al Ple de setembre, un error de transcripció en els preus de l’aigua va fer que es tornara a dur a este Ple. El punt es va aprovar per unanimitat també.

 

Precs i preguntes

Respostes del Ple anterior

En primer lloc es dóna resposta per part de l’Equip de Govern dels precs i preguntes presentades per l’oposició durant el Ple d’octubr0e, principalment:

Pel que fa a un formulari rebut des del Síndic de Greuges a la Regidoria de Serveis Socials que calia omplir i enviar sobre les famílies en situació de pobresa i exclusió social, Emilia Payà, com a regidora de Serveis Socials va respondre al Grup Socialista que no s’havia respost “perquè afortunadament a Biar no hi ha famílies ni xiquets i xiquetes que estiguen passant per esta situació, ni tampoc s’està desnonant a gent de les seues cases” i que per esta raó no s’havia contestat la petició del Síndic.

Pel que fa a la pregunta per part d’Esquerra Unida sobre les voreres que s’havien retirat de l’empedrat dels carres del Centre Històric, José Soler, com a regidor d’Obres va afirmar que estaven als magatzems municipals.

Pel que fa a la pregunta per part del Grup Socialista sobre si l’escut de Biar que s’està utilitzant actualment serà el que es faça servir, l’alcaldessa va respondre afirmativament, ja que està acabat el procés d’homologació.

 

Precs i preguntes del Ple actual

Per part del Grup Socialista es va preguntar a la Regidoria de Turisme per l’estat dels MUPIS, els plafons explicatius per als turistes que visiten el poble, ja que segons Asun Gregori, que va donar lectura a les peticions en veu del seu grup, “es troben en molt mal estat i és un tema que reclamen des del principi de la legislatura”.

També va demanar sobre la instal·lació de bandes reductores de velocitat al camí de la Marcota. Va proposar incloure als Pressupostos de l’any que ve la reparació d’algunes voreres del poble, i sobre els actes que s’havien programat per part de les Regidories de Serveis Socials i Educació contra la violència de gènere. Asun Gregori també va demanar sobre l’execució de la ronda nord a Biar per a l’any que ve, i la liquidació de la concessió d’obres per posar una instal·lació de fotovoltaiques a Biar.

El Ple va concloure amb els precs i preguntes per part del Grup d’Esquerra Unida.

L'article té 32 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).