• Inici
  • Política
  • Els grups s'enredren en el plenari ordinari d'abril amb la taxa turística que ha de regular la Generalitat

Els grups s'enredren en el plenari ordinari d'abril amb la taxa turística que ha de regular la Generalitat

| Eduard Garcia Molina | Política
Els grups s'enredren en el plenari ordinari d'abril amb la taxa turística que ha de regular la Generalitat

El plenari se va celebrar amb mascaretes però sense distàncies, senyal que va superant-se la pandèmia | Font: Canal 3 TV

El passat dijous 28 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes d'abril, entre altres es va aprovar l'acta de la sessió plenària anterior per donar lloc als informes i decrets d'Alcaldia:

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar sobre la participació de Biar en la Fira Betravel de Barcelona a principis del mes d'abril, també de l'entrega dels punts de lectura per al públic infantil, així com de la celebració del Dia del Llibre en la biblioteca amb diverses activitats. També de la tornada de la campanya d'Ecovidre "La reconquesta del vidre" per recollir la major quantitat de vidre en la setmana de festes, així mateix es va agrair al poble la participació dels actes del cap de setmana de Sant Vicent, entre altres qüestions.

Donar compte informe control financer 2021

Es ratifica el contingut de l'informe, un requeriment per part del Tribunal de Contes.

Donar compte període mitjà de pagament 1r trimestre 2022

El període mitjà és de sis dies, segons s'informa per part del Regidor d'Hisenda, José Luís Valdés Pascual.

Modificació projecte Pla d’Obres i Serveis Competència Municipal 2020-2023

El punt, que s'aprova per unanimitat, tracta de les rectificacions sol·licitades des de Diputació d'Alacant per a rectificar el projecte de millora i reacondicionament d'alguns carrers i un camí al municipi. Per part dels grups de l'oposició van reclamar la necessitat de consultar el projecte amb el veïnat i fer-ho amb previsió.

Reconeixement Extrajudicial de Crèdits

El punt tracta d'una reclamació de 72 € per part de la SGAE, concretament de l'actuació dels Balls del Jesús de 2019, s'ha de reconéixer perquè està fora del període anual de pagament. El punt s'aprova per unanimitat.

Modificació de crèdits mitjançant crèdits extraordinaris

S'ampliarà el pressupost a càrrec del romanent de tresoereria per un import de poc més de 28.000 € per a l'acondicionament de la platja de la piscina al poliesportiu municipal, i també per a la senyalització del got de la piscina de les mateixes instal·lacions. Per part dels gups socialista i de Compromís es va reclamar que són inversions que es podrien haver reflectit a finals de l'any passat en el Pressupost Municipal. La proposta ix avant gràcies als vots a favor del PP i Compromís, tot i els dos vots en contra de les dos edils socialistes, ja que la portaveu Asun Gregori no va participar en este plenari.

Moció conjunta contra la taxa turística

Es posa de manifest per part de l'edil popular José Luís Valdés la importància del sector turístic per al nostre territori, i la taxa turística que es pretén instaurar per part del Consell, segons Valdés és un "rèmora" que pot frenar la recuperació econòmica del sector turístic al territori valencià. Segons el portaveu popular és una mesura que està creant un enfrontament dins del Consell, a nivell de la Generalitat Valenciana, així com va afirmar que en cas que es deixe llibertat als municipis per aplicar o no la taxa turística, Biar no l'aplicaria.

Per part del Grup Socialista, l'edil Cristina Hernández va mostrar la seua disconformitat amb la moció, titllant-la de "partidista", lamentant que les propostes del PSPV-PSOE no s'havien inclós en la moció conjunta, tot i que va defensar que el seu partit veu que possiblement per a Biar no seria interessant la taxa, tot i que per a municipis majors, com ara Benidorm, possiblment sí. Tot i això Hernández va recordar que fins el 2024 no serà d'obligada aplicació la taxa turística.

Per la seua part, Joan Lluís Escoda com a portaveu de Compromís va defensar que la seua formació sempre defensarà que el sector més important per a l'economia valenciana ha de ser la indústria, així com ha defensat les ajudes que han rebut tant el sector de l'hostaleria, com el turisme per les pèrdues ocasionades per la Covid 19. Escoda també va posar èmfasi en que en els últims mesos el Partit Popular ha defensat la reactivació del turisme a Biar, tot i que en la moció sembla que el sector no haja alçat cap per la irrupció de la Covid 19. Així mateix, el portaveu va defensar que les taxes i els impostos paguen els serveis públics, i es va plantejar per què no s'eliminen algunes taxes municipals, com ara pagar l'entrada al museu o la piscina municipal.

Finalment la moció va eixir avant gràcies als vots a favor del Partit Popular, el PSPV-PSOE va optar per l'abstenció i Compromís va votar en contra.

Precs i preguntes de març

Grup Socialista

Sobre si hi havien dates per a l'edificació del centre de dia des de la constitució de la Mancomunitat de Servicis Socials i si hi haurien places residencials, es va dir per part de l'alcaldessa que s'havia plantejat i que com és sabut en estar lliure el terreny al Convent que actualment ocupa l'edifici del col·legi s'ocuparia el terreny i que es decidiria quin tipus de centre és d'acord a les necessitats de la població, una decisió que correpondrà a Conselleria. Sobre la reparació dels camins després de les pluges del mes de març segons l'alcaldessa poc a poc s'aniran arreglant també barallant la possibilitat de rebre subvencions de la Diputació, entre altres qüestions.

Grup de Compromís

Sobre si s'anava a reglamentar l'ús dels locals de joves, la primera edil va respondre que s'estava estudiant, ja que no era el mateix la reglamentació en una ciutat que en un municipi menut.

Precs i preguntes d'abril

Grup Socialista

Entre altres es va preguntar per la neteja d'alguns carrers després de les festes de Setmana Santa i Sant Vicent. Per part de la regidora de Neteja Ana Campos i l'alcaldessa Magdalena Martínez, es va comentar que s'havia parlat amb les comparses tot recordant que cal fer bon ús de la via pública per no embrutar-la. També sobre algunes humitats a la Casa de Cultura, així com la neteja de les instal·lacions. Finalment la regidora Cristina Hernández va demanar responsabilitat durant estes festes i va desitjar uns bons dies al poble de Biar.

Grup de Compromís

Per la seua part Joan Lluís Escoda va demanar que es preguntara a Conselleria pel tipus de centre de dia, si serà residencial també o sols centre de dia, així com que s'informara sobre el tipus de projecte que farà Diputació respecte a este tema. També es va suggerir la col·locació de càmeres de vigilància al punt net. Tot recordant que s'utilitze el llenguatge inclusiu als actes públics. L'edil de Compromís i l'alcaldessa desitjaren bones festes al poble, tot demanant sentit comú, perquè encara continuem en pandèmia, així com va convidar als visitants a vore les festes.

L'article té 257 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).