• Inici
  • Política
  • El Ple municipal aprova mocions pel 8 de Març i denunciant la invasió militar d'Ucraïna

El Ple municipal aprova mocions pel 8 de Març i denunciant la invasió militar d'Ucraïna

| Eduard Garcia Molina | Política
El Ple municipal aprova mocions pel 8 de Març i denunciant la invasió militar d'Ucraïna

El passat dilluns 28 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de febrer, entre altres es va aprovar l'acta de la sessió plenària anterior per donar lloc als informes i decrets d'Alcaldia:

Tot i això i en primer lloc va tindre lloc una declaració institucional llegida per part de la primera edil, Magdalena Martínez, consensuada pels tres grups municipals per condemnar "la invasió de Rússia al seu país veí, Ucraïna", oferint en tot cas suport per part de l'Ajuntament.

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar sobre la celebració del Carnestoltes amb especial assistència dels xiquets i xiquetes, tot i que l'oratge no va acompanyar massa. Sobre la finalització de la contracta de dos persones dels plans de la Generalitat, sobre la finalització dels cicles turístics formatius, sobre una xarrada informativa sobre digitalització de les empreses el proper dia 3 de març. Sobre que el dia 12 un bus de Labora vindrà a Biar per assessorar sobre temes d'ocupació del servei de la Generalitat Valenciana.

També sobre els actes pel 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora. També sobre l'informe remitit als locals d'hostaleria que han de sol·licitar per posar les terrasses, ja que la situació sanitària no és tan greu com en mesos passats i cal tornar a pagar les taxes i fer la sol·licitud per ocupació de via pública.

Control de subvencions financerament sostenibles, anualitat 2022

Es dona compte sense que el punt trascendisca més.

Proposta aprovació provisional de la modificació ordenança fiscal per prestació de serveis esportius

S'introdueix una modificació en les taxes dels servicis esportius per a beneficiar a les persones majors de 65 anys, usuaris molt actius del poliesportiu segons el regidor d'Hisenda. Actualment tenen una bonificació del 10%, es modifica per tal que en els bonos de 30 usos, que és el que més es gasta, serà de 12'50 €, per als no abonats, es redueix a la meitat per als abonats, i serà de 25 € per als no abonats -també una rebaixa del 50%-. El punt s'aprova per unanimitat.

Proposta aprovació provisional de la modificació de l’art. 8 de l’OOFF del ICIO

S'evita el volum de burocràcia per a la ciutadania, sent més àgil, a l'hora de realitzar obres que siguen d'especial interés en el centre històric, una vegada aprovada pel ple que ha d'aprovar-la, i així es bonificarien les taxes per obres municipals. Des de Compromís també s'agraeix el gest de l'Equip de Govern a la proposta del Grup, per fomentar d'alguna manera la vida al centre històric de Biar.

Proposta aprovació provisional modificació Ordenança Fiscal increment del valor de terrenys de naturalesa urbana - IVTNU

Més popularment conegut com a "plusvalia municipal", per sentència del TC es considerava que no estava ben regulat, ja que per transferència d'immobles hi hauria un menor guany. Es deixa oberta la possibilitat que els ajuntaments regulen els tipus impositius, aleshores es regula per estar dins del termini, i passarà del 24% al 20% de tipus impositiu.

Així mateix s'introduïrà una bonificació del 50% en cas d'herències, sempre i quan siga entre descendents o ascendents, per exemple en el cas de nebots o nebodes o no deixar l'herència a familiars no es podria aplicar la bonificació. Per a Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista va avançar que el vot dels socialistes seria favorable, i pel que fa a Compromís també va afirmar que el seu vot seria favorable ja que està bé regular-ho per tal que els veïns i veïnes "no hagen de pagar dues vegades per una mateixa cosa". La moció s'aprova per unanimitat.

Aprovació provisional del Pla d’actuació municipal enfront del risc d’incendis forestals i del Pla territorial municipal front d’emergències de Biar

Als plans se'ls ha donat el vist i plau per part de la Generalitat, i una vegada fet això passa a termini d'al·legacions, una vegada passe eixe temps si no hi ha al·legacions que s'hagen de resoldre s'aprovarà de forma definitiva. Una pla important donada la gran massa forestal al terme municipal de Biar. Per part d'Asun Gregori es demana que se li done publicitat i es faça públic a través de xarrades al poble, per saber les actuacions que s'han de fer en cas d'un incendi forestal, tot esperant que no es produïsca cap problema. El punt es va aprovar per unanimitat.

Moció conjunta 8 de març, Dia de la dona

S'aprova per unanimitat un any més la moció pel 8 de Març, Dia Internacional de la Dona treballadora. En paraules del portaveu del Grup Popular, José Luís Valdés la igualtat ha de passar de ser formal, com es reconeix en els textos legals, ha de ser també real. En favor de les discriminacions positives i que la presència de la dona siga visible en llocs de lideratge, foment de l'ocupació femenina, etc... ja que "si no s'aconsegueix la igualtat real no podem parlar d'igualtat", tot i haver-ho aconseguit la igutalt formal.

Asun Gregori va posar èmfasi en que "colpeja en el cor de les nostres democràcies el fet que no hi haja igualtat entre dones i homes". Va criticar qui nega encara hui els drets de les dones, així com en la lluita de les dones contra el canvi climàtic, un dels majors desafiaments del nostre segle, en paraules d'Asun Gregori. Alavant també les polítiques del Govern central en esta matèria, criticant qui menysprea el feminisme i amenaça les conquestes dels drets de les dones: "més feminisme és més democràcia", va sentenciar l'edil socialista.

Per la seua banda Joan Lluís Escoda, com a edil de Compromís va demanar que no foren soles unes paraules en una data assenyalada, sinó que la igualtat real siga un full de ruta, i que l'Ajuntament ha de donar exemple. "Feminisme és sinònim d'igualtat", segons Escoda, qui també va recordar que no podem entendre un món on totes i tots som persones i que tot i les dificultats en legislar podem aconseguir millorar la nostra societat.

Moció de condemna a la invasió d'Ucraïna

Es llig la moció conjunta dels tres grups a l'Ajuntament de Biar, es denuncia i es condemna la invasió militar d'Ucraïna per part de forces russes, així com l'ús de la força. Demanant que es respecten les fronteres ucraïneses protegides pel dret internacional, així mateix l'Ajuntament va voler expressar el seu compromís amb els principis democràtics, recolzant també les actuacions del Govern d'Espanya per posar fi a la invasió militar. Expressant també al poble ucraïna la solidaritat del poble de Biar, i als 112.000 ucraïnesos i ucraïneses que resideixen a l'Estat espanyol actualment. A més a més es va oferir que Biar podria ser lloc d'acollida per a les persones refugiades d'Ucraïna que pogueren necessitar-ho. Per la seua banda el portaveu del Grup Popular va condemnar la invasió, així com va lamentar el drama humanitari que s'està produïnt.

Per la seua banda Asun Gregori va comentar que Biar és municipi d'acollida i va preguntar si seria possible que l'alberg -de titularitat de l'IVAJ- que poguera acollir persones refugiades, Gregori va lamentar que estes coses passen en ple segle XXI, tot i mostrar-se contenta pel consens entre les forces polítiques locals representades a l'Ajuntament. Així mateix va demanar que des de l'Ajuntament es comunique a la Generalitat la disposició de Biar a ser municipi d'acollida.

Segons Escoda, finalment, "la guerra no és solució de tot", i que el diàleg, la paraula i el consens són els que ens han d'ajudar a avançar. Posant ènfasi en la necessària lluita contra la violència, segons Escoda es quedava amb un missatge de consens i que Biar té les portes obertes i que és municipi d'acollida. La moció també s'aprova per unanimitat.

Precs i preguntes de gener

Grup Socialista

Sobre per què no es deixen les banderes a mitja asta quan la Generalitat decreta dies de dol es refereix l'alcaldessa que no s'havia rebut cap notificació. També sobre si es crearà la Regidoria d'Igualtat per l'aprovació del Pla d'Igualtat, document que obliga a crear-la s'afirma que es recuperarà. També sobre si s'està planificant crear la plaça d'arxiver municipal es comenta l'alcaldessa que no es crearà perquè ja hi ha molts per a crear un administratiu simple, i la complicació de fer-ho, posat que Cristóbal Payá ho feia de forma altruista i és complicat trobar una persona que ho faça. Sobre la implantació de les plantes fotovoltaiques es comenta que no hi ha cap aprovada de moment per part de la Generalitat, i que la setmana passada es va fer un Consell de Participació ciutadana on dues de les empreses que volen implantar-se van exposar els seus projectes, afirmant que l'única autoritzada és la que linda amb el terme municipal de Beneixama on poden començar les obres. També sobre la situació de l'alberg municipal està concedit des de 2020 a una empresa privada una concessió, i que estan acondicionant i a partir d'abril començar a rebre reserves i obrir les seues portes.

Grup de Compromís

Per part de Compromís es va preguntar per les senyals al carrer Sant Cristòfol, davant del Supermercat Sant Cristòfol, per part de Roberto Díez s'actua com s'indica en l'Ordenança Municipal que afirma que els negocis poden tindre lloc per a càrrega i descàrrega, en este cas es millora el servici per als clients de l'establiment per a carregar la compra en els seus vehicles particulars.

Precs i preguntes de febrer

Grup Socialista

Per part d'Asun Gregori es va preguntar, entre altres, per un xicotet mur al llavador municipal sobre quan s'arreglarà, ja que és una zona turística i dóna mala imatge. També sobre algunes goteres als vestidors del poliesportiu municipal, també sobre l'actuació per al nou Centre de Dia a Biar, sobre l'adeqüació de l'edifici del CEIP Mare de Déu de Gràcia a la plaça del Convent, preguntant si es realitzarà un altre tipus d'actuació després de la visita de la diputada provincial de Benestar Social. També es va preguntar per la problemàtica amb els locals privats de joves i les molèsties ocasionades al veïnat durant els caps de setmana, sobre les respostes de la Regidoria de Joventut per donar alternatives als joves i que estes situacions es pal·lien. També sobre per què no es va promocionar la reunió del Consell de Participació ciutadana per conéixer dos dels projectes de plantes fotovoltaiques que es volen instalar a Biar.

Grup de Compromís

Per la seua banda, Escoda va celebrar la creació de la Regidoria d'Igualtat, i va suggerir que l'Ajuntament s'informe a través de la Conselleria pertinent per tal que alguna persona se'n puga fer càrrec per la importància de l'arxiu municipal de Biar, "dels més importants de tota València" segons Escoda. També sobre la falta de neteja dels carrers del centre històric, també va afirmar que s'havia demanat un informe policial sobre el que havia passat durant la passada nit de dissabte amb els botellots als Carrils i el carrer Sant Antoni, així com denunciant que esta problemàtica fa dos anys que es denuncia per part de Compromís i que cal una solució, i que a més a més hi ha denúncies a la Guàrdia Civil, en tot cas Escoda va dir que la gent jove té dret a l'oci i que en cap cas es criminalitza la gent jove però sí les actituds vandàliques i no respectar el descans del veïnat.

L'article té 249 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).