• Inici
  • Política
  • L'expulsió de la portaveu socialista i posterior abandó de l'oposició marquen el ple municipal d'octubre

L'expulsió de la portaveu socialista i posterior abandó de l'oposició marquen el ple municipal d'octubre

| Eduard Garcia Molina | Política
L'expulsió de la portaveu socialista i posterior abandó de l'oposició marquen el ple municipal d'octubre

El passat dijous 28 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes d'octubre, on a banda de l'aprovació de les actes per part dels membres de la Corporació Municipal es va donar pas al següent ordre del dia.

Modificació de crèdits extraordinaris

Renovació de la senyalització vial, hi ha senyals descolorides o trencades i per 12.800 € s'han de renovar, per 7.100 € s'han de renovar els suports dels contenidors de la brossa orgànica, l'estructura de la pèrgola que dóna ombra a una part de la plaça del Convent que es canviarà per un nou material fet de plàstic que aguanta molt millor les inclemències del temps col·laborant amb una entitat benèfica, puja a 24.000 €. Cortines per a l'escenari de la Casa de Cultura per poc més de 7.000 €, l'adquisició d'un immoble al carrer barrera, l'antiga fàbrica de nines Jesmar, són en total 1.200 mper un preu de 300.000 €, dels quals 10.000 € són per a les despeses burocràtiques, també la intervenció en la coberta de la Casa de Cultura per 28.000 €. L'adequació de la sala multifuncional del poliesportiu per 28.000 €, és la sala on es practica el judo i taekuondo, on es canviarà la tarima i millorar la climatització, entre altres. S'adquirirà material per al poliesportiu també per valor de 18.000 €, cistelles abatibles, els clubs de bàsquet tindran altres instal·lacions on practicar l'esport. També focus modulars, una reivindicació per part del Club de Tenis, vora 4.000 €. I en estudis i treballs tècnics per fer front en el proper any a la realització d'un gimnàs al poliesportiu municipal. Tot açò puja a 456.000 € i seria a càrrec del romanent de tresoreria de l'Ajuntament de Biar.

Per part de la bancada socialista en veu de la seua portaveu, Asun Gregori, va replicar que en els Pressupostos Municipals s'haurien d'haver inclós els projectes que té l'Equip de Govern, tot deixant de banda la compra de l'immoble que s'entén que no es podria tindre calculat comprar-ho i va recordar que la passada legislatura ja el tripartit va negociar per intentar adquirir-lo, fet que també es va referir l'edil popular. Segons Gregori la legislatura passada es va pensar de centralitzar l'Ajuntament a l'immoble de l'antiga fàbrica, adequar-lo s'entén, inclosa la Policia Local, Serveis Socials, oficina tècnica, oficines... En tot cas Gregori va avançar el vot favorable del seu grup.

Per part de Compromís Tere Román, en absència de l'edil Joan Lluís Escoda. qui va arribar més tard, va avançar el vot favorable i va comentar també es podrien haver inclós al Pressupost Municipal. Al que l'edil d'Hisenda va comentar que com el pressupost s'ha d'adaptar a ingressos i despeses i que ha de quadrar, si s'inclou en el pressupost es "llevaria" pressupost de les inversions. El punt s'aprova per unanimitat.

Reconeixement Extrajudicial de Crèdits

Es tracta d'una factura per desembossar un tub per 200 € en juliol de 2021 -es va presentar un any després de fer el servei-. L'única forma de fer front és a través del reconeixement extrajudicial i s'ha d'aprovar per ple.

Aprovació del reglament municipal del servei de tele-assistència domiciliària per a persones dependents

Es tracta d'aprovar un reglament per regular el servici, com és sabut és un botó que les persones majors que viuen soles acostumen a utilitzar, servici que passa a ser gestionat per Conselleria de Benestar Social. El punt es va aprovar per unanimitat.

Aprovació Pla d'Igualtat municipi de Biar

El Pla s'estén del 2021 al 2025, és un document que s'ha d'incorporar a nivell administratiu, es va demanar una subvenció de Diputació que es va adjudicar, s'ha contractat una empresa especialista en fer-los i s'ha demanat opinió a les associacions, segons l'alcaldessa. L'últim pas és aprovar-ho pel ple de l'Ajuntament, un pla revisable cada dos anys.

Per part del Grup Socialista es va posar èmfasi en la recomanació segons l'informe de crear una Regidoria d'Igualtat a l'Equip de Govern, regidoria que va ser eliminada pel Partit Popular al entrar a governar, tot i que els populars sempre s'han referit a que es continuen fent polítiques d'igualtat des de la Regidoria de Serveis Socials. Gregori també va qüestionar a les associacions que se'ls haja consultat perquè hi ha entitats que cobren la subvenció de l'Ajuntament i que les dades no estan actualitzades, entre altres associacions que ja no estan actives, com ara la Comissió de Festes o algunes associacions de veïns, així com ACEBI i AFEPBI, que es van fusionar en l'actual AEBI. Gregori també es va referir a que s'han de revisar les faltes d'ortografia, fet que no dona bona imatge, qüestionant que el PP crega en la igualtat per l'eliminació de la Regidoria d'Igualtat.

Per part de Compromís, el seu portaveu Joan Lluís Escoda va mostrar la seua sorpresa perquè el missatge de l'enquesta ciutadana "no havia arribat com hauria d'haver arribat", tot i això va avançar el seu vot favorable. Segons Escoda cal treballar i creure's el Pla d'Igualtat, posant èmfasi que encara hi ha discriminacions i les tràgiques morts de dones.

En resposta a l'edil socialista, Amparo Albero com a regidora de Serveis Socials va comentar que s'havia de perfilar el tema de les associacions, que ara hi ha un document i que poc a poc s'ha de parlar amb les associacions per portar avant el Pla, afirmant que per la Llei de Protecció de Dades no van poder passar totes les dades que eren pertinents. Tot i això la portaveu socialista es va queixar per les errades en el Pla d'Igualtat indicant que s'haurien de subsanar i portar-se al ple per aprovar-lo posteriorment. Finalment i després d'una nova discussió entre l'edil socialista Asun Gregori i la primera edil, Magdalena Martínez, el punt es va aprovar per unanimitat.

Adhesió de l’Ajuntament de Biar a la Mancomunitat de Serveis Socials de Beneixama, el Camp de Mirra i La Canyada

El punt tracta de la designació dels representants en la Mancomunitat de Serveis després de que Biar i Salines demanaren la seua inclusió per la nova Llei de Servicis Socials, cal nomenar dos representants per municipi. El punt és un tràmit i s'aprova per unanimitat dels tres grups representants en el ple municipal.

Canvi de representant en el Consell de Participatiu Ciutadana (CPC) del Club Esportiu Biarense

Virtudes Azorín i Rocío Benítez passen a formar part del CPC en nom del Biarense.

Pacte del Vinalopó per la Salut mental

Per part de la primera edil ha expressat que és una preocupació creixent socialment i que moltes vegades les persones amb problemes de salut mental se les deixa de costat o se les estigmatitza socialment. Afirmant també que s'ha treballat des de l'Ajuntament al llarg dels anys. Per la seua banda Asun Gregori va posar èmfasi en que s'han de trencar tabús i que s'han de tractar els problemes psicològics que cada vegada afecten més a persones joves per evitar situacions extremes, un problema agreujat per la pandèmia en veu de l'edil del PSPV-PSOE. Per part de Compromís es va avançar que el seu grup votaria a favor i es va mostrar partidari de creure en el Serveis Públics i la Salut Pública, que hi hagen psicòlegs en tota la sanitat i finançar-ho públicament, també va recordar que el 8 d'octubre era el Dia de la Salut mental però que no es va fer res per part de l'Ajuntament. El punt va eixir avant per unanimitat.

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar que s'havien acabat d'arreglar alguns camins del terme municipal. Sobre la instal·lació en el camí de Castellans d'algunes faroles solars per una subvenció de Diputació, faroles de peu que també s'instal·laran a les escales de l'Escola de Música. L'alcaldessa va demanar que els actes vandàlics deixen de produir-se, ja que totes les llums del castell les han trencades i que al cap i a la fi li costa diners al ciutadà, eixes faroles s'instal·laran del tipus antivandàlic perquè no torne a passar.

A partir d'este mes s'incorpora una educadora ambiental a Biar, al formar part Biar del consorci CREA, compartit amb Onil, la seua funció serà impulsar campanyes de sensibilització, fet al que s'obliga per llei. En el Pla Reactiva 2021 s'ha adjudicat un total de 24.000 € a Biar per a 13 empreses que ho han demanat, també el i 27 i 28 de novembre es reprendrà la Fireta de Nadal, paralitzada fins ara a causa de la pandèmia. Es va fer un conta-contes també pel Dia de les Biblioteques, també sobre les eleccions a Consells Escolars el pròxim 18 de novembre, entre altres qüestions.

Donar compte del període mitjà de pagament corresponent al 3r trimestre de 2021

Són 9'16 dies, tot i que la realitat són tres o quatre dies des de que es registra la factura en el registre telemàtic o en persona, hi ha tres factures que desvirtuen este fet, que no es van presentar en el seu dia.

Precs i preguntes de setembre

PSPV-PSOE

Sobre les subvencions que han arribat a l'ajuntament es respon que s'han demanat 74 subvencions, de les quals s'han concedit 43 i s'han denegat 6, mentre que 25 estan per determinar si es donen o no. També sobre una plaga de ratolins a la zona de la piscina es comenta per part d'Ana Campos que cap persona de les que treballen al poliesportiu té constància que hi hagen, així com que els arbres d'eixa zona estan secs i sense manteniment i altres desperfectes al mateix poliesportiu, es comenta que són arbres que necessiten poca aigua, mentre que la gespa en necessita molta, és una zona on s'estan plantant moreres. També sobre si en la Fira gastronòmica d'Alacant ha hi hagut representació de Biar s'indica que no per part de Roberto Díez, així si s'està fent alguna creació per a crear un centre juvenil a Biar comenta Ana Campos que s'adquirirà l'antiga fàbrica de la Jesmar -com s'ha dit- i que la idea és fer alguna cosa allà, sobre per què el castell va estar tancat a les vesprades durant el mes de setembre s'indica que la persona responsable va estar de baixa. Sobre els motius pels que haja estat oberta una zanja a la part del camí de la Marcota fins a dia de hui sense tapar, es refereix l'alcaldessa que no és obra pública, sinó d'un particular. Sobre el fet que l'alcaldessa afirmara que no s'havien arreglat els camins durant la legislatura passada, afirmacions realitzades durant el passat plenari, Gregori va ensenyar un document on figura que s'havien arreglat 18 camins per valor de prop de mig milió d'euros, paraules a les quals la primera edil va afirmar que no pensava retractar-se de les seues paraules, tot seguit va donar lectura a un document on figuraven les reparacions dels camins, fet que l'alcaldessa va posar en dubte al no arreglar-se els camins complets i no ser "una inversió" en paraules de la primera edil, que va definir com a "reparació dels camins". Este raonament va donar lloc a un acalorat debat entre Martínez i la cap de l'oposició, Asun Gregori, per la seua banda Gregori es va queixar que l'alcaldessa no volia respondre-li una pregunta sobre les plantes fotovoltaiques projectades a Biar, mentre que la primer edil replicava a la cap de l'oposició que no tenia la paraula, advertint-li que ja l'havia avisada amb anterioritat i que l'expulsaria del plenari, finalment l'edil socialista va ser expulsada de la sessió plenària. Fet que va motivar una comunicat per part dels socialistes, podeu veure en el vídeo de Canal 3 quan va començar la discussió també.

A continuació Joan Lluís Escoda va anunciar que el seu grup també abandonaria el saló de plens, Escoda es va referir a que no es podia permetre este tipus de situacions i va demanar que es recapacite sobre eixe fet, no entrant en valoracions: "si la portaveu del Grup Socialista no pot fer les preguntes, nosaltres tampoc no anem a fer-les". Al què Magdalena Martínez va replicar que ella estava parlant i Gregori "no callava" i que el Grup Popular estava en el torn de respondre les preguntes tot demanant "respecte" per al seu grup. Tot seguit l'edil socialista Verónica Román va indicar a Martínez que ella també abandonaria el ple, ja que Cristina Hernández s'havia hagut d'absentar del plenari abans que es produïra la discussió.

La sessió va continuar amb la resposta sobre per què no es van commemorar la consecució dels 90 anys del vot de la dona, Martínez es va referir que no es va celebrar a l'igual que altres coses tampoc no es celebren o no es va clelebrar l'any passat -tot i que s'hagueren celebrat els 89 anys i no 90 anys com era enguany-, i va afirmar que això no volia dir que el PP estiguera en contra del vot de la dona i a favor de les dones. 

Compromís

Pel que fa a les mesures de seguretat en alguns actes organitzats per l'Ajuntament com ara el futbolí humà i el lliurament del premis d'esport, sobre això es va referir Ana Campos que pel matí va ser un èxit amb el paintball, i que a la vesprada la primera que es va enfadar va ser l'edil de Joventut i Esports i que va demanar explicacions a la persona responsable, comunicant que eixa empresa no tornaria a treballar amb l'Ajuntament. Sobre per què l'Ajuntament no es va sumar al dol oficial decretat per la Generalitat per Paco Cabanes "el Genovés", famós pilotari valencià, es va comentar que no se'ls va notificar a l'Ajuntament i que actualment no hi ha tradició de pilota a Biar. Sobre el tractament de l'arbre del Plàtano es comenta que a l'any es revisa sis o set voltes, i que sembla que la caiguda va ser per la diferència de temperatura i cal tindre en compte l'edat de l'arbre, així com que uns especialistes estan estudiant-ho. També per què no es va celebrar cap cercavila al setembre, ja que les mesures contra la Covid ho permetien ja, per part de Pepe Soler es va escudar en la responsabilitat pel que fa a la pandèmia. Sobre la millora en l'accessibilitat a la piscina municipal es comenta que aprofitant una subvenció de la Diputació es tindrà en compte. Sobre per què no s'ha incorporat el nou secretari/a municipal es va explicar per part de l'alcaldessa que hi ha molts pocs secretaris i que sols han eixit 54 secretaris per a tot l'Estat, i que de moment l'única solució és fer una bossa de treball de secretaris.

Finalment i com havia anunciat Escoda, el Grup de Compromís no va fer les preguntes corresponents a este ple, en tot cas s'hauran de fer juntament amb les del Grup Socialista en el ple de novembre.

L'article té 836 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).