Noves modificacions de crèdit marquen la sessió plenària ordinària de juliol amb negativa socialista i aprovació crítica de Compromís

| Eduard Garcia Molina | Política
Noves modificacions de crèdit marquen la sessió plenària ordinària de juliol amb negativa socialista i aprovació crítica de Compromís

El passat dilluns 26 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de juliol, on a banda de l'aprovació de l'acta de la sessió anterior per part dels membres de la Corporació Municipal es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia.

Entre altres sobre algunes de les subvencions rebudes i sol·licitades, de l'inici de l'exposició Art al balcó, i la resta d'activitats impulsades des del teixit associtiu local o proposades per l'Ajuntament de Biar. També sobre la celebració del dia de la joventut. S'han aprovat els dies festius per a l'Ensenyament, s'ha realitzat un taller per a dones amb risc de violència de gènere impartit per Creu Roja, així com ha finalitzat l'escoleta d'estiu. També la incorporació de dos treballadors a través dels plans de la Generalitat, així com de que ja s'han tancat el termini del Pla Resistir II. També de l'entrega dels Premis SICTED, pel que fa a Esports continuen els cursos de natació i voleibol, multiesport, etc... així com la reanudació de la Lligueta de futbol sala. També sobre l'inici de les obres dins del Pla Edificant de la Generalitat Valenciana al CEIP Mare de Déu de Gràcia. Es va informar també sobre la prospecció per fer un nou pou a les immediacions del camí de la Marcota, on s'ha trobat aigua de qualitat, entre altres qüestions.

Modificació de crèdit

Es tracta d'una subvenció del 60% rebuda per la Generalitat per a adaptar l'entrada principal de l'Ajuntament de Biar, així com rehabilitar les portes, un total de 10.196 € per compte de l'Ajuntament. L'altre tema és l'increment de la partida de Serveis Socials en 12.000 € per la part d'ajuda domiciliària. En tercer lloc per tal d'enderrocar un immoble al carrer Delme per un import de 43.500 €, un total de 65.000 €.

La rèplica va vindre des de la bancada socialista, en veu de la seua portaveu, Asun Gregori. La portaveu va lamentar que un fet com l'enderroc del carrer Delme o la necessitat d'incrementar les inversions pel Covid són coses que podrien figurar al Pressupost Municipal, d'altra banda també va afirmar que si va a millorar-se l'entrada és perquè ve una subvenció de la Generalitat. "Vostés no s'arrisquen", va afirmar l'edil socialista, així com que no tenen cap objectiu i van al dia a dia pel que fa a l'Equip de Govern.

Segons el portaveu de Compromís, Joan Lluís Escoda, "no sabem per on aniran, no hi ha propostes" per part de l'Equip de Govern, tot i això Escoda va avançar el vot favorable a la proposta de modificació. El regidor d'Hisenda reprenent la paraula va afirmar que l'Equip de Govern s'havia de valdre de les modificacions per paliar les conseqüències de la Covid 19, afrofitant "una trampa dins la Llei d'Estabilitat pressupostària", "feta la llei, feta la trampa", va afirmar l'edil. I que l'Equip de Govern aspira al màxim i tindre tots els recursos que tinga a la mà l'Ajuntament.

Estes paraules van tindre repercussió per part de l'edil socialista, Asun Gregori, qui va esperar que fora un llenguatge col·loquial, i que eren unes explicacions realitzades pel portaveu popular i edil d'Hisenda que no eren les més adeqüades per la política que fa el Partit Popular. L'alcaldessa va respondre que no es feia res ilegal, més per part de l'edil d'Hisenda que és de professió advocat, segons l'alcaldessa. Finalment la proposta va eixir avant amb huit vots a favor, els del PP i Compromís, i els tres vots en contra del Grup Socialista.

Modificació de crèdit

Es tracta de la creació d'un crèdit extraordinari, un tema diferent a l'anterior i per tant no es pot incloure al mateix punt. Cal la creació extraordinària per nivellar alguns camins rurals a Biar. Un total de 48.400 €, per arreglar els camins que han sigut danyats per les inclemències metereològiques. Per part d'Asun Gregori s'afirma que el seu grup es manté al mateix lloc, ja que es podria haver inclós al Pressupost Municipal. Per part de Compromís el seu portaveu va avançar que el seu grup també es mantenia en el vot favorable en este punt. El punt es va aprovar per huit vots a favor i tres en contra, a l'igual que l'anterior.

Modificació Ordenança Municipal Escola Infantil

Es tracta que durant el mes de juliol no es subvenciona per part de la Generalitat l'Escoleta Infantil, en la redacció de forma errònia figuraven 0 € quan en són 100 €, després de publicar-se s'adverteix l'error i es porta a ple per modificar-ho pel que fa als xiquets i xiquetes de 2 a 3 anys. Per part de l'oposició es va queixar de falta de consens, concretament amb l'AMPA pel que fa al reglament de l'Escoleta Infantil. Finalment el punt es va aprovar amb els vots a favor del Partit Popular i Partit Socialista, i l'abstenció dels dos edils de Compromís.

Declaració d’Especial interés social de l’obra d’adequació i ampliació del CEIP Mare de Déu de Gràcia

Com és sabut durant el ple de maig es van adjudicar les obres del Pla Edificant de la Generalitat per edificar el nou edifici a l'avinguda d'Alcoi. L'empresa ha de pagar la llicència d'obres, tot i que en l'ordenança municipal relativa a este aspecte es recull una bonificació del 50% si és d'interés social. L'empresa ha sol·licitat la bonificació del 50% i cal aprovar-ho al plenari. El punt ix avant per unanimitat.

Baixa de l'inventari de camí rural

Es tracta d'un camí particular, al figurar com a titularitat de l'Ajuntament s'ha de donar de baixa, després de realitzar les indagacions pertinents. El tràmit s'aprova.

Precs i preguntes

PSPV-PSOE

Entre altres es sobre l'horari de la piscina municipal i pel telèfon d'atenció que no l'agafen es respon per part d'Ana Campos que hi ha una persona responsable i que possiblement no estava al lloc en eixos moments que han hi hagut telefonades. També sobre l'estat de la font del Plàtano, a la part de baix, una font que fa anys que no té aigua. També sobre que els respiradors de l'arbre del Plàtano estan obstruits que els respiradors s'haurien netejat. Sobre un escrit d'un establiment que es veu afectat cada any pel canvi de l'aparcament al carrer Sant Cristòfol, es pregunta sobre si s'ha parlat amb l'establiment, ja que canvia també la ubicació de la terrassa d'un local d'hosteleria, per part de Roberto Díez es respon que es farà el mateix que l'any passat, entre altres qüestions.

Compromís

Sobre per què no hi havia cap logo del Pla Edificant en la publicitat que se li va donar es va comentar que es tindria més en compte. Igualment pel tema de la igualtat Escoda va aplaudir que s'il·luminara de color l'Ajuntament el 28 de Juny, tot i que va criticar la publicació del PP en el seu Facebook on s'aplaudia un pacte amb VOX i que es governe gràcies a ell en algunes CCAA i ajuntaments, i que no s'haja fet cap acte en bé de la igualtat dels drets LGTBI, Escoda va preguntar si el PP de Biar es consideren feministes i en favor dels drets LGTBI, la primera edil va dir que no eren el mateix partit -VOX i PP- i que les idees eren diferents, assenyalant també que no estan "ni en contra ni a favor ni del masclisme ni del feminisme", i que en el municipi el PP sempre ha respectat a totes les persones. També es va preguntar pel percentatge que s'utilitza del valencià en el WhatsApp, assenyalant que segurament serà una part mínima al que en este ple l'edil de Noves Tecnologies, José Luís Valdés va respondre que 72 eren en valencià i 38 en castellà -en una mostra dels dos últims mesos-, al que Escoda va dir que "no tindrien el mateix WhatsApp. Escoda va dir que el 85% era en castellà i el 15% era en valencià.

Finalment es va reiterar especialment que la gent jove -que encara no estan vacunats- han de continuar amb les mesures sanitàries i tindre paciència, perquè la pandèmia encara no ha passat. 

Preguntes del ple de juliol

PSPV-PSOE

Sobre alguns desperfectes al mobiliari del poble, sobre el creixement d'herbes en algunes zones, Gregori va demanar que es fera una programació de neteja com tenia l'anterior regidoria, Cristina Hernández. També va comentar que els veïns continuen queixant-se de les baixeres ocupades per locals de joves, on tampoc es compleixen les mesures contra la Covid. Sobre la brutor generada pels gossos que no recullen els seus amos, i si es té una programació de canvi de contenidors de brossa. També demanant a l'edil de comerç que s'esforce per fomentar el comerç local. També es va preguntar sobre si es realitzarà la Fireta d'Estiu, segons Roberto Díez es comenta que s'han buscat dates però que per part d'AEBI s'han anat buscant dates fins endarrerir-ho fins al 9 d'Octubre, i que finalment es va decidir fer-la ja la de Nadal, com altres anys. En part a conseqüència de la pandèmia. Gregori també va preguntar per la planta fotovoltaica projectada a prop del terme municipal de Banyeres i Beneixama, si deuen diners a l'Ajuntament les empreses o si volen deixar caducar la llicència, entre altres.

Compromís

Escoda es va sumar a la pregunta de Gregori sobre per quina raó no s'havien tret les places de socorristes per a la piscina municipal, un servei que s'ha privatitzat. També sobre les plantes fotovoltaiques Escoda va preguntar si es dissenyarà un pla per este tema, ja que en altres municipis s'està fent. També demanant que s'utilitze el valencià, almenys de forma equitativa, "és el que diu la llei", també sobre la regulació dels locals de joves, segons l'edil "és una preocupació del poble". També si es prendrà alguna acció en la Bassa la Vila i el seu entorn, que està cada vegada més deteriorada, entre altres qüestions.

L'article té 13 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).