1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Dues modificacions de crèdit per comprar terrenys i realitzar un nou pou d'aigua i pagar factures centren el Ple Municipal de juliol

El ple es va celebrar amb la deguda distància social i mascaretes El ple es va celebrar amb la deguda distància social i mascaretes Paco Rico Rico

El passat dijous 23 de juliol va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació de les actes per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia en el segon ple presencial ordinari que se celebrava després de tres mesos sense poder fer-ho a causa de la pandèmia, una sessió que va deixar una estampa diferent amb la distribució de les taules de la sala de plenaris per obeir a la distància social entre els i les membres de la Corporació Municipal, igual que el ple anterior, tot i que esta volta per l'obligatorietat de portar la mascareta tots els membres de la Corporació van fer ús d'ella.

Plenari que va tindre l'absència de l'edil socialista Verónica Pérez Román. I pel que fa als anuncis i decrets d'alcaldia es va llegir per part de la primera edil Magdalena Martínez Martínez, entre altres sobre les següents qüestions: sobre les activitats al poliesportiu, la finalització de les obres de la pista coberta. També es va agrair que vora 20 persones del Centre Excursionista -a banda de les 55 de l'Associació Naturalista el Reconco- col·laboren amb el voluntariat ambiental.

Pel que fa a Obres està previst que a primers d'agost acaben les obres del Convent, també Perino, Sant Jerònim i Pare Arnau. També es demana que les parcel·les amb molta herba es netegen, per la prevenció d'incendis i es va recordar que les cremes estan prohibides i tenen molt de risc. Es començarà en breu les obres per arreglar el camí de la Foia, actuació subvencionada majorment per la Generalitat Valenciana.

Pel que fa a Turisme sobre l'apertura del museu i el castell amb les degudes precaucions, entre altres qüestions.

Donar compte de l'informe del període mitjà de pagament en el segon trimestre

Segons s'explica per part del regidor d'Hisenda, José Luís Valdés per la pandèmia l'Ajuntament s'havia desviat del que era el seu període habitual de pagament de menys d'un dia a 21, però ara s'ha anat tornant a la normalitat i la mitjana són 6 dies des que es dóna la conformitat a la factura per abonar-la.

Es dóna el vist i plau per part dels tres grups de la Corporació Municipal.

Modificació de crèdits mitjançant crèdits extraordinaris

S'habilita la compra d'un terreny per una banda, necessari per realitzar una prospecció geològica, un pou. Si tot va bé es podrà comptar amb una nova font d'abastiment d'aigua potable per a Biar. Es necessita esta actuació, estava prevista una actuació prop de l'ermita de Sant Ramon -la passada legislatura-, però esta opció està destriada per l'Equip de Govern actual per estar dins del poble. 9.800 € que eixiran del remanent de tresoreria per poder fer front a esta obra, i això no suposarà una baixada pressupostària en altres partides.

D'altra banda hi ha una altra partida de 47.333 € per a pagar unes obres realitzades en l'avinguda d'Alacant per a abastiment d'aigua potable, pagar esta quantitat per unes obres fetes i recepcionades en el seu dia segons l'edil d'Hisenda, per tancar el pagament d'estes obres. Diners que també eixiran del remanent de tresoreria.

Per part de Compromís, el seu portaveu Joan Lluís Escoda va avançar que el seu grup s'abstindria, tot i que va afirmar la seua sorpresa de que el Grup Popular va fer tanta incidència pel que fa a que les modificacions de crèdit es criticava durant la legislatura anterior, quan governava el tripartit d'esquerres a Biar. "Continua hi havent diners per poder fer estes coses", segons Escoda.

Per part del Grup Socialista, la seua portaveu Asun Gregori, va afirmar que el seu grup se sorprenia que des de que es van aprovar els Pressupostos, tot i haver estat tres mesos en confinament administratiu anara a aprovar-se la tercera modificació de crèdit. Gregori va afirmar que entenia que feia falta la compra del terreny. Pel que fa a les factures -que venen de fa dues legislatures- va afirmar que es van trobar un informe en contra afirmant que la factura no es podia pagar segons la secretària quan va entrar el tripartit d'esquerra a governar a nivell municipal, segons Gregori no es va voler anar en contra d'este informe de Secretaria. Asun Gregori va afirmar que ara el nou secretari dóna per bo el pagament de la factura i això la sorprenia. L'edil socialista va avançar el vot contrari del seu grup.

L'edil d'Hisenda va comentar que s'intentava fer el màxim destinant el pressupost a regidories, i el mínim a inversions, per poder fer el màxim d'inversions possibles fora del pressupost, sent inversions financerament sostenibles o inversions que puguen eixir del remanent de tresoreria per poder complir la "llei Montoro", segons José Luís Valdés, qui va esperar que eixa llei es derogue, tot i que va ser aprovada pel Partit Popular en l'executiu estatal amb el govern de Mariano Rajoy.

Segons l’alcaldessa les modificacions són pel tema del COVID-19, dues de les modificacions que s'han fet enguany, per ajudar als autònoms i les empreses locals. Segons l’alcaldessa s’afirma que s’ha de pagar la factura per no anar a un contenciós. La primera edil va afirmar que s'havia sorprés perquè l'Equip de Govern anterior va portar una modificació de crèdit per pagar la factura de les obres de l'avinguda i que tot i el vot a favor de l'oposició l'Equip de Govern va votar en contra, caient segons Martínez en una contradicció.

Finalment s’aprovà la modificació de crèdit per sis vots a favor del PP, dos abstencions de Compromís i dos vots en contra del PSOE, davant la no assistència d’una regidora socialista.

Modificació de crèdits mitjançant suplements de crèdit

S'actualitza el cànon que ha de pagar l'empresa que dóna el servici públic d'aigua, augmentant en 32.000 €, eixos diners es destinaran al pagament de factures en obres i altres d'este servei d'abastiment d'aigua potable. Per altra banda també es podrà sufragar la poda, desbrossament de camps, i arreglar camins que havien quedat malmesos durant la nevada i temporal de gener. 

Segons Joan Lluís Escoda la cultura, la festa i altres també necessiten inversió, afirmant que no es comparteix i avançant el vot d’abstenció de Compromís. Dient que és cert que calen arreglar camins i parcs i jardins, però que són necessàries fomentar en altres àmbits les inversions. "No és la manera en la que nosaltres faríem les coses" va assegurar el portaveu de Compromís.

Cultura i educació s’ha reduït molt, el poble no té cap activitat i en altres municipis sí que han fet altres activitats segons Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista. "Vostés deien en la legislatura anterior que nosaltres gastàvem molts diners en parcs i jardins, i esta legislatura vostés han duplicat quasi el pressupost" va assegurar l'edil socialista.

Segons l’alcaldessa en condicions normals s'hauria quedat en 40.000 € la partida de parcs i jardins, però no estem en condicions normals, per la crescuda de l'herba durant el confinament i per la nevada, segons la primera edil.

La modificació va eixir avant amb els sis vots del PP a favor, dos en contra del PSPV-PSOE i dos abstencions de Compromís.

Sol·licitud d'ajuda Pla Edifica 2020-2023

Es tracta d'aprovar el pla provincial per al proper trienni, es destinen a Biar 807.000 € i s'ha decidit reformar una sèrie de carrers al casc antic amb la mateixa estructura, canviant clavegueram, soterrant línies de llum i telèfon. Uns 37.000 € s'arreglarà un dels camins, un camí a la zona del Figueral.

Des de Compromís Escoda demana que s’informe al veïnat i no passe el mateix que fa cinc o sis anys en el centre històric i que s’informe a Amics del Patrimoni de les obres. Avançant l'abstenció del seu grup.

Asun Gregori pel Grup Socialista demana que la reunió amb els veïns que si es podria ensenyar de forma virtual per vore com es quedarien els carrers per tal que no “vinguen les protestes o els disgustos”. I que es respecte les característiques de cada porta d’entrada. Segons l’alcaldessa este tema es mirarà pels tècnics i arquitectes, que aconsellaran que no hi haurà més problema. D'estes obres Diputació financia el 85 % i la resta l'Ajuntament de Biar.

En este cas el PSOE i PP voten a favor i Compromís torna a abstindre’s.

063

El Ple es va retransmetre per Canal 3 com ve sent costum

Central contractació Diputació d'Alacant subministrament elèctric

Es tracta d'adherir-se al contracte de subministrament elèctric de la Diputació. L'empresa és Iberdrola, i l'Ajuntament en novembre de 2021 s'adherirà a la central de contractació per tindre el subministrament d'electricitat amb esta companyia, ja que cal esperar a que acabe l'actual contracte.

Compromís avança el seu vot a favor de la proposta.

Asun Gregori pensa que el que és bo per a l’ajuntament és bo per al poble, ix avant per unanimitat la proposta.

Abans de passar a precs i preguntes l’alcaldessa va afirmar que el contracte en vigor de l’Escoleta Infantil municipal no està incomplint-se, fet que va denunciar des de l’oposició Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista.

Precs i preguntes

PSPV-PSOE

Es pregunta entre altres de que en la zona del Figueral es canvia un carrer de nom per decret d'alcaldia i es pregunta això com és, ja que se sol dur a ple. La resposta per part d'alcaldia és que es necessitava fer de forma urgent i es va fer per decret, després de consultar al secretari, va ser perquè uns veïns necessitaven urgentment per uns tràmits administratius que el carrer tinguera nom. Sobre si es contabilitzaran els usuaris del punt de recàrrega de cotxes elèctrics al polígon i al punt de l'avinguda del País Valencià i perquè es va fer allà -al polígon- es respon que es va tindre una reunió amb els empresaris de la indústria i es va decidir posar allà perquè al poble ja hi ha un punt de recàrrega, mentre que no hi ha possibilitat de contabilitzar de moment.

També es va preguntar quin és el material higiènic i demés que s'ha demanat a la Generalitat o Subdelegació del Govern d'Espanya i Diputació i què ha arribat finalment en relació a la pandèmia del COVID-19, per part d'Amparo Albero es va respondre que es va demanar el material des de Serveis Socials, va arribar una primera comanda amb poc material, una segona comanda va arribar més carregada amb mascaretes i gel hidroalcohòlic, en una tercera comanda van arribar EPIs del Consorci, pantalles... i de Diputació unes 2.000 mascaretes, i també de l'Agència Valenciana de Seguretat altre material.

Pel que fa a les activitats que s'organitzaran per als xiquets i xiquetes este estiu: escoleta d'estiu, cursos d'informàtica, activitats de Creu Roja... Amparo Albero com a regidora de Cultura i Educació va indicar que no està fent-se escoleta d’estiu, el col·legi està veient-se com es comença el curs, i es dóna una seguretat a causa de la pandèmia. L’any que ve si pot ser es farà, també els cursos d’informàtica.

Pel que fa a les subvencions a les comparses enguany que no ha hi hagut festes, Pepe Soler va assegurar que seguiran en la mateixa línia d'altres anys.

Sobre si va a obrir-se la piscina municipal per fer els cursos de natació i reobrir la piscina en general tal i com ho estan fent alguns dels pobles del voltant així com si hi ha algun pla de contingència pel tema de l'Escoleta Infantil -que no se celebrarà-, Ana Campos va comentar que era una decisió presa juntament amb els ajuntaments de La Canyada i Beneixama i que per la seguretat del veïnat es va decidir no obrir.

Sobre les queixes per les terrasses que enguany per la pandèmia han de guardar espais entre taules i tenen més espai, Roberto Díez va dir que hi havia una queixa, i es va prendre mesures en el tema i es va solucionar. Tècnics i Policia vetllen pel tema de trànsit, i vetlla la Policia pel compliment de les ordenances.

Compromís

Queixes cel centre històric: una greu denúncia perquè afecta a la seguretat i estabilitat de les cases del carrer Delme, hi ha termites -entre altres- i la seua estructura és de fusta, què han fet a dia de hui? va preguntar Escoda. Es va respondre que s'havia fet l'estudi per enderrocar i tractar-ho.

Sobre la convocatòria del minut de silenci per les persones que han faltat durant la pandèmia es va respondre que s'havia convocat a nivell estatal i no per part de l'Ajuntament. Sobre els arbres del poliesportiu estan per a podar però es farà a la tardor segons indica Pepe Soler, regidor de Parcs i Jardins.

Sobre per què no es va celebrar a Biar el dia internacional dels museus ni s'ha presentat la peça de l'any al museu, i que Onil, Castalla, Banyeres de Mariola, Cocentaina, l'Alqueria d'Asnar entre altres municipis sí que s'ha fet, i s'han reinventat. Segons Roberto Díez el Dia internacional dels museus, 18 de maig, era el primer dia de quarantena a la fase 1, no era possible fer presentacions ni actes públics, també que l'ICOM -Consell Internacional dels Musesu- proposa que el 18 es passe a novembre. Sobre la presentació de la peça de l’any no es farà perquè no està clar quina postura pillarà l'Equip de Govern respecte a eixe tema.

Sobre la no celebració del concurs de poesia visual i poesia objecte es farà un altre tipus de concurs. Sobre el conveni amb la banda de música, es fa un conveni per sufragar la despesa corrent de l'associació, enguany es farà així per la situació actual. Sobre l'acció per generar ombra perquè a l'edifici del Convent del CEIP es queda com un secarral al llevar els arbres del pati es posaran uns toldos per solucionar-ho. Pel que fa a l'accés a l'Ingrés Minim Vital o la Renda Valenciana d'Inclusió si s'indicaran els tràmits per part de l'Ajuntament s'està demanant des de fa temps per part de Creu Roja i Serveis Socials, i altres persones estan demanant-la pel seu compte.

Finalment i entre altres qüestions sobre quina serà l'organització de les festes d'estiu, Sant Cristòfol per exemple que se celebra -o s'hauria d'haver celebrat- el passat 10 de juliol, segons l'edil de Festes este any s'han trencat les festes i que voldrien haver mantingut les tradicions però no ha pogut ser per la pandèmia del coronavirus.

Preguntes del ple del mes de juliol

PSPV-PSOE

Es van posar en coneixement de l'Equip de Govern per part de l'edil socialista Asun Gregori com a portaveu del seu grup, entre altres per la presència de mosquits i panderoles, perquè es faça el possible per controlar-les, també pels problemes a l'hora d'obrir alguns contenidors de brossa, al Navarro per exemple. 

Mesures de desinfeccions de zones de bars, parcs infantils, etc... si s'augmentaran, també per la presència de sofàs a la part del castell, pròxims a un localet de joves que pressumptament els haurien deixat allà. Sobre la publicació de les actes dels plenaris durant els confinament.

Sobre les queixes de les terrasses dels bars, hi ha dues més, si s’ha de donar una solució factible i viable pel problema de les terrasses i les queixes del veïnat. Es va preguntar també si es demanaria el 7 de gener a l'IES com a festiu, argumentant que és comarcal, per la festa dels Reis de La Canyada, com es va fer fa uns anys -s'acabaria el curs un dia més tard-. Per la celebració ajornada del Dia del Llibre a causa de la pandèmia no es va publicar res a les xarxes de l'Ajuntament, Gregori va demanar que tingueren més en compte la cultura i l'educació. Finalment es dóna l'enhorabona a cinc alumnes del CEIP Mare de Déu de Gràcia per la seua excel·lència acadèmica en Educació Primària per part de l'edil del PSPV-PSOE.

Compromís

Segons Escoda com a portaveu de Compromís va dir que el confinament i la pandèmia no deixen fer moltes coses, però es poden fer, hi ha ajuntaments molt més menuts que Biar i fan activitats segons l'edil de la formació nacionalista valenciana.

Hi ha una preocupació pel descontrol de bicicletes, moltes d'elles van en contra direcció. El portaveu va afirmar que pot hi haver algun accident d'alguna bici amb algun cotxe. També va mostrar la seua preocupació pel tema de la proliferació dels locals de joves.

També sobre peatonalitzar alguna part del centre històric, que permeta una circulació més ampla, com estan fent altres poblacions, d'esta forma no hi hauria tan de problema amb la ubicació de les terrasses al tindre més lloc on posar-ne, entre altres qüestions.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital Nota de premsa de Biar belleza interior. https://t.co/6IRMnRBQS6
BiarDigital Un any més, des de Villena ens arriba el tradicional vídeo "festero" de La Revoltosa 👏💃🎉 https://t.co/AIwZqLF3fghttps://t.co/DDpxYl3WZ6
BiarDigital 📌 El Col·legi d'Infermeria d'Alacant ofereix un curs gratuït a les famílies de la província sobre la tornada a esco… https://t.co/OEEMqpGyuD
BiarDigital Nota de premsa de Compromís Diputació Alacant. https://t.co/iQ6tztoDZr

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com