1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

La gestió de la nevada tema de debat entre Equip de Govern i oposició en el ple de febrer

El passat dijous 27 de febrer va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació de l'acta anterior per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia per part de la primera edil Magdalena Martínez Martínez, entre altres es van anunciar les següents qüestions:

EnVídeo

Punxeu si voleu veure el vídeo de Canal 3 TV Biar

Sobre l'assistència a través de l'AEDL a una reunió sobre el districte digital, es va mantindre una reunió amb AEBI de cara a la propera Fira d'Estiu de Biar, es va informar de les bonificacions en l'IAE, també sobre les obres de millora del polígon industrial i recollir suggerències dins del món empresarial en la indústria a Biar. També es va informar sobre les pròximes Jornades del 8 de Març, també sobre les activitats de la setmana dedicada als consumidors, entre altres qüestions.

Aprovació del Pla local de crema

Segons s'explica per part de l'alcaldessa Magdalena Martínez Martínez es tracta d'aprovar un tràmit que s'ha de fer per separat per indicació de Conselleria i tornar a remetre'l i subsanar algun requisit. El punt s'aprova per unanimitat.

Sol·licitud d'autorització per a fer la foguera de la Mare de Déu dels Dolors, sobre la realització del castell de focs d'artifici el pròxim 10 de Maig, de l'alborada de Festes de Maig el pròxim dia 9 de maig i sobre la realització de les fogueres del 10 de maig (Els quatre punts s'aproven alhora perquè en el fons és la mateixa qüestió)

Com s'explica per part de la primera edil cal que Conselleria done aprovació al tràmit per complir amb la normativa medioambiental. Per part d'Asun Gregori, portaveu del Grup Socialista es va posar èmfasi en la utilització de la pólvora i el foc a la nostra localitat, mentre que per part del Grup Popular, José Luís Valdés va felicitar a qui va treballar perquè les Festes de Maig siguen Bé d'Interés Local, concretament als treballadors i treballadores de l'Ajuntament de Biar, així com a les persones a nivell particular que han aportat documentació. 

Canvi de representant legal en el Consell de Participació Ciutadana per part de Flama Violeta

Passa a ocupar la representació Ángela Mas Albero com a titular de l'Associació. Per la seua part Asun Gregori va felicitar a les associacions que s'impliquen i per part de Compromís es va aclarir que la persona suplent en el CPC es manté la persona suplent, mentre que el Grup Popular va comentar que Flama Violeta és de les associacions locals més actives.

Moció sobre la declaració d'emergència forestal dels montes de la Comunitat Valenciana presentada pel Grup Popular

S'explica per part del portaveu popular José Luís Valdés que van caure uns 200 litres  per mdurant la passada nevada i que va causar grans danys, també donant per bones les grans quantitats d'aigua que han guanyat els aqüífers, tot i que ha titllat d'efectes catastròfics els danys en la massa forestal, veient-se afectada la carrera del Reconco Trail per netejar els montes i poder fer la carrera cada cap de setmana, netejant els camins i sendes. Valdés també va reconèixer la labor de la Generalitat pel que fa a millorar els accessos a les muntanyes per millorar-los adequant camins i pistes forestals de cara a possibles incendis, que com va dir Valdés espera que no s'hagen de gastar.

Va fer el símil de que era com si s'haguera escampat pólvora per tota la superfície que s'ha vist afectada per la nevada. Demanant que siguen declarades zones d'actuació urgent i que s'incremente el pressupost per a les brigades forestals, agilitzant els tràmits perquè si no més avant no es pot utilitzar maquinària en la neteja de les nostres muntanyes. Per part de l'alcaldessa es va posar de relleu les reunions amb tècnics i directora territorial per gestionar la biomassa, començant per sendes i camins, tot i ser conscient de que hi ha molt de treball per fer.

Per la seua banda, des del Grup Socialista van afirmar que els sorprenia que no havia passat per comissió informativa el punt abans del ple -el Grup Socialista va votar en contra de presentar la moció per ugència- lamentant que s'havia retardat el temps per tindre la documentació. Per la seua part va dir que no s'havia nomenat a Biar en el text i que era una moció oportunista que el PP presentava en tots els municipis. També que per part del Consell de Ministres ja s'estaven prenent mesures i inversions a Alacant i Castelló per paliar els efectes de la DANA, també des del Consell, el govern valencià. Així com per part de la UPV i el Centre de prevencions treballant per posar en marxa iniciatives per minoritzar la biomassa i les condicions ambientals. també posant en marxa la iniciativa de contractar per part dels pobles de brigades forestals o promulgant reformes legals o les polítiques del govern de Ximo Puig contra el canvi climàtic. Així va criticar que per al PP no s'havia ocupat mai de la política en favor del medi ambient.

Així lamentant la poca inversió del PP quan governava al País Valencià, titllant de desidiosa esta actuació i avançant que votarien en contra per entendre que ataquen al Consell com si el el govern valencià no estiguera fent res i demanant una oposició responsable que no genere divisió.

Compromís va considerar que la gestió forestal que s'està fent per part de la Generalitat ara és l'adequada i avançant el seu que el seu grup no votaria a favor.

Valdés per part del PP va respondre que no es critica a qui està en el Consell i que demana que siga zona d'actuació urgent el nostre terme, ni criticant l'actuació del govern valencià, fet que diu en la seua exposició també. L'alcaldessa va recriminar que el PP també s'havia preocupat per la preservació de la neteja al nostre municipi i que el monte és de titularitat de la Generalitat i per això se li demana ajuda.

La moció va eixir avant amb els vots a favor del PP, en contra del PSOE i l'abstenció de Compromís.

Moció amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora

Per part del portaveu popular José Luís Valdés es diu que és la moció consensuada per la FVMP i que és un tema que els preocupa, una proposta que es presenta per les tres formacions polítiques. Segons Valdés explica que els matisos són importants com ara el sostre de vidre o la bretxa salarial, explicant que en la pràctica no està aconseguida la igualtat, tot i que nominalment sí, també fent referència a la carrera professional diferent entre homes i dones. Per exemple abandonant la seua etapa professional per part de les dones en la seua majoria, tot i que estes diferències es donen en l'empresa privada i no en la pública.

Gregori va afirmar que volem una societat que tracte a les dones com a persones lliures que poden prendre les seues pròpies decisions. Gregori va tirar en cara que allò que es pot fer des de les administracions locals és no suprimir la Regidoria d'Igualtat.

Per la seua part Compromís va recordar que la primera regidoria d'Igualtat la va crear la formació valencianista, afirmant que el marc legal no es tradueix a la societat, i que cal nomenar la igualtat i que tinga el seu lloc, nomenant-se més de 15 vegades la paraula igualtat en la moció. 

Per part de l'alcaldessa es va referir a que ja era un tema que s'havia parlat i que es feia molt amb Flama per treballar i que està dins de la Regidoria de Serveis Socials. També indicant que estan pendent de que hi haja un pla d'igualtat dins de l'Ajuntament de cara al seu funcionariat. El punt s'aprova per unanimitat de la Corporació Municipal.

Mocions urgents

Condicionament camí de la Foia Nº2

Es justifica la inversió en executar estes obres de 90.000 € on 83.000 € són subvencionables i on finalment uns 50.000 estaran subvencionats, per tant l'Ajuntament posarà 41.000 € per fer l'obra. Es justifica perquè té moltes explotacions agràries, el camí situat entre el camí que baixa al Camp de Mirra i la carretera que baixa a La Canyada des de Biar està fa anys molt afectada per nombrosos clots.

Gregori es va mostrar sorpresa perquè ara el PP utilitza el remanent de tresoreria que va deixar el tripartit, a qui el PP va acusar de gastar sense mesura. Gregori va avançar el vot a favor del seu grup i que hi ha dos modificacions de crèdit en el que portem des de l'aprovació dels Pressupostos Municipals.

Per part de Compromís es va referir al mateix que Gregori, tot i això es va avançar el vot favorable de Compromís per part de Maria Teresa Román. La moció s'aprova amb els vots a favor dels grups representats en el plenari.

Desprendiments per la nevada al carrer Carrils

S'informa dels despreniments de roques a causa de la nevada i hi ha un estudi geotècnic que afirma que s'ha de realitzar l'obra en el castell. Una inversió de crèdit extraordinari per estabilitzar la ladera nord del carrer Carrils, 48.000 € que eixiran del remanent de tresoreria. El motiu és que han caigut roques a dins de les cases i van hi haver despreniments. "Urgent i necessària l'actuació" segons Valdés.

Per la seua banda Gregori va criticar que no està dictaminada ni ha passat per la comissió informativa, i si ja havia vingut el tècnic i tenien la informació s'hauria d'haver dit en la comissió informativa i haver tingut previsió i no anar "a salto de mata". Finalment es va votar a favor de la moció d'urgència pels tres grups que representen la Corporació Municipal.

Precs i preguntes

Precs i preguntes del plenari anterior (gener)

PSPV-PSOE

Pel tema de la suspensió del curs d'EPA segons Amparo Albero es va comentar que el començament de classes van haver d'esperar perquè el dia que començaven l'acadèmia contractada va rescindir el contracte del professor i van haver d'esperar a una nova contractació. També es va informar que de moment hi ha quatre persones matriculades.

Pel que fa a que els arbres en l'avinguda del País Valencià s'havien arrancat es va respondre per part de Pepe Soler que estaven en mal estat i que les rames entraven per les finestres dels veïns perjudicant-los. També va comentar que en eixa zona hi ha ombra igualment.

Pel que fa a les obres d'asfaltar novament el carrer Carrils, de moment ha d'esperar perquè les obres de la baixada del castell són prioritàries.

Sobre si s'havia demanat que dins del Pla de la Generalitat per refer-se dels efectes de la nevada de gener es va confirmar que l'Ajuntament sí s'havia adherit al pla per a netejar els desperfectes al terme.

Pel tema de l'escut de la ciutat de València en un cotxe de Policia Local es va respondre que era un cotxe d'una empresa de lloguer i que per este motiu portava eixe escut mentre es tramita un nou cotxe.

Pel que fa a la promoció 2x1 en balnearis que es va difondre per les xarxes municipals es va indicar que venia a través d'una associació, s'ha publicitat però no ha tingut molt d'èxit, i no es farà finalment

Pel tema de la pólvora en festes segons l'alcaldessa està en tràmit de demanar a Subdelegació, ja es va fer curs en gener, però en principi no hi haurà cap problema.

Sobre la gestió de la nevada va suscitar un dels moments més debatuts del plenari, quan Pepe Soler va respondre a la pregunta del ple anterior de l'edil Asun Gregori al que Soler es va fererir dient que no pensava consentir que es polititzara este tema, afirmant que el 20 de gener es va fer el que es va poder i que les brigades van treballar i que els regidors van estar a peu del canó. Al que Gregori va dir que quan van governar l'anterior Equip de Govern també els regidors i regidores estaven a l'Ajuntament per gestionar-ho.

Sobre la pregunta per la no presència de l'alcaldessa o el regidor de turisme el dia 23 de gener en FITUR quan es va entregar a Biar un premi, el distintiu SICTED -de qualitat turística-, segons Gregori el dia anterior membres de l'Equip de Govern van estar fent-se fotos amb personatges de l'anomenada "premsa rosa", es va respondre que la tècnic de Turisme va recollir el premi i que no es va voler generar el gasto de tindre presència eixe matí a Madrid i sí estar el dia anterior que era el Dia de la Província d'Alacant en FITUR, entre altres qüestions.

Compromís

Sobre si s'ha de regular amb una ordenança l'ús de patinets es va respondre que de moment no està regulat en les grans ciutats, i que està previst esperar a que elles donen el pas.

Segons Ana Campos s'estan mirant algunes solucions pel tema de les queixes dels veïns del Plàtano i s'estan demanant pressupostos. També va comentar que en més de dos anys no se'ls ha donat resposta als veïns, tot i que l'edil ja ha parlat amb el veïnat de la zona.

Pel tema de que no s'ha fet pregó de Nadal es va indicar per part de Pepe Soler que hi havia altres mitjans per a poder promocionar els actes de Nadal i que com no està regulat no es tenia cap obligació en fer-ho, entre altres temes.

Precs i preguntes del plenari de febrer

PSPV-PSOE

Entre altres es va preguntar pel canvi d'ubicació de la caseta on està el menjar i la beguda d'una de les colònies felines, al que Ana Campos va respondre que "algú havia ficat la pota indicant que es canviara la ubicació però que no havia sigut ella", també sobre quan es farà la reunió sobre el futur Centre de Majors amb la plataforma que ho impulsa, pel que fa a la ubicació de contenidors al costat de la plaça de taxi i de persones amb mobilitat reduïda, també sobre la cessió de les instal·lacions municipals per a realitzar classes de judo que venien fent-se en un gimnàs al poble, a esta pregunta es va respondre per part de la regidora d'Esports que a petició d'uns pares que l'empresa que feia les classes havien deixat de fer-les i que des de l'Ajuntament no volen que perguen els xiquets per no realitzar esta activitat.

També es va preguntar per algunes lluminàries, pel seu estat o alguns equipaments esportius del poble que no presenten les condicions aptes per al seu ús, així com l'estat de la calçada a l'eixida de la plaça del Raval a les immediacions de la plaça de Santa Anna, entre altres qüestions.

Compromís

Sobre la col·locació d'unes llums en la Casa de Cultura amb motiu de presentacions i les jornades de teatre, també sobre les jornades de teatre sobre les rutes urbanes teatralitzades que no s'ha fet enguany, així com sobre les jornades feministes quina seria la participació de l'Ajuntament, segons l'alcaldessa es pagava des de l'Ajuntament que ho organitzava i col·laborava amb Flama Violeta. També sobre la "desafortunada" activitat organitzada per l'hotel Vila de Biar i que per part de l'empresa Daniya es va incloure el logo de l'Ajuntament i altres institucions sense coneixement de l'administració local, un fet que va fer que l'alcaldessa demanara explicacions a l'empresa qui va retirar el cartell de les xarxes socials tot qüestionant l'actitud de Flama Violeta tot afirmant no estar d'acord amb esta activitat. Per part de Joan Lluís Escoda també va preguntar per la no celebració del Dia de la Llengua Materna a Biar com s'ha fet els últims quatre anys, també si des de l'Equip de Govern està previst demanar subvencions per poder dinamitzar el casc històric. 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Del 9 al 13 de Maig però en 2021 - 30.7%
Coincidint amb la Festeta de Setembre - 21.1%
En el pont del 9 al 12 d'Octubre - 34.8%
En altra data d'enguany - 11%
Indiferent - 2.3%

Total votes: 925
The voting for this poll has ended on: abril 28, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com