1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

El PP trau avant els Pressupostos Municipals per a 2020 gràcies a la seua majoria absoluta

El passat dimarts 17 de desembre va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, a banda de l'aprovació de l'acta anterior per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia per part de la primera edil Magdalena Martínez Martínez, entre altres es van anunciar les següents qüestions:

EnVídeo

 

 

Puxeu este enllaç per veure el vídeo que recullen les càmeres de Canal 3 TV

La finalització de les obres dels carrers Carrils i Olleries, també l'inici de les obres d'acondicionament en la urbanització del Navarro, així com que en breu en el barri de Sant Llúcia començaran les obres d'asfalt en dos dels seus carrers gràcies a una subvenció de la Diputació.

També sobre el concert de Nadal que tindrà lloc dissabte 22, així com l'assistència a un fòrum i una formació pel que fa a turisme, també sobre la celebració de la Fira de Nadal amb la participació de 27 entitats entre associacions i comerç local donant com a positius els resultats assenyalant que també hi ha aspectes a millorar de cara a l'any que ve.

També es va informar sobre la celebració de les festes de Nadal, l'arribada de SSMM els reis d'Orient i els Balls del Jesús, entre altres.

Aprovació dels Pressupostos Municipals per a l'any 2020

En primer lloc s'informa per part del regidor d'Hisenda, José Luís Valdés, va indicar la necessitat de presentar i aprovar els Pressupostos abans que acabe l'any de cara a l'any que ve. També es va indicar les limitacions de la llei d'estabilitat pressupostària, més coneguda com "llei Montoro" pel ministre d'Hisenda que la va impulsar amb el govern del PP a l'Estat. També es va indicar que el deute de l'Ajuntament de Biar és 0, tot i això la "Llei Montoro" limita el gasto de l'administració igualment. Per part de Valdés es va indicar que enguany l'Ajuntament disposarà de 3.611.000 €, un increment d'alguna cosa més de 40.000 € respecte a l'any passat.

Valdés també va defensar que no s'havia augmentat cap impost local, i que de fet s'havien fet dues bonificacions pel que fa a l'impost de l'IAE per a les empreses que facturen un milió d'euros i per a les instal·lacions d'autoconsum elèctric. A continuació per part de l'edil es va anar desglossant l'ordre del capítol de despeses pel que fa als salaris dels treballadors i treballadores de l'Ajuntament, amb augment de jornada per a la psicòloga d'atenció a famílies i menors i a la treballadora social de dependència. També defensant que en totes les partides de les regidories s'ha pujat la dotació pressupostària.

També es van desglossar les inversions previstes, un total de quatre: la millora i ampliació de les instal·lacions d'aigua potable amb una dotació de 30.000 €, acondicionar en l'antic camp de futbol per a adaptar-lo a l'esport de l'skip park, també reurbanitzar els carrers del Perino Baix, Pare Arnau i Sant Jeroni, així com substituir la lluminària led en molts dels edificis municipals, segons l'edil no es vol dir que no s'aspire a fer més inversions buscant subvencions d'inversions financerament sostenibles.

Rèplica per part de Compromís

En veu del seu altaveu Joan Lluís Escoda va comentar que s'alegrava de que invertir en festes, cultura, igualtat... és important posat que fins i tot s'havia convençut el PP de que calia mantindre o pujar les partides a estes regidories. "Es reconeix en este Pressupost que açò és important" va afirmar Escoda, tot i que va lamentar que durant quatre anys el Partit Popular criticava els pressupostos del tripartit quan ara apliquen les mateixes polítiques pressupostàries. Escoda es va referir també a que els problemes de l'Ajuntament venien per la "llei Montoro" i que ara el PP tira mà del remanent de tresoreria, un remanent que els populars criticaven que estava quedant esquilmat per l'anterior Equip de Govern.

Escoda també va dir que s'alegrava perquè s'invertisca en treball augmentant les jornades laborals d'algunes treballadores, així com pel que fa als programes Avalem impulsades per la Conselleria de Sectors Productius, dirigida per Rafa Climent. Tot i això Joan Lluís Escoda va indicar que l'Ajuntament de Biar havia sigut un dels fundadors del Fons Valencià per la Solidaritat i que havia baixat 1.000 € la partida pressupostària, també va lamentar que no s'havien impulsat programes com els Premis Visiona't, per indicar que el seu grup votaria en contra dels Pressupostos Municipals entre altres per estos motius.

Rèplica per part del PSPV-PSOE

Per la seua part l'edil Asun Gregori, en veu del Grup Socialista en primer lloc va reclamar una errada de forma en els Pressupostos, ja que segons la regidora socialista hi ha un concepte que al final no té el total a l'igual que en la resta del Pressupost Municipal, va demanar doncs que apareguera el sumatori al final de la pàgina. Per part de José Luís Valdes es va referir a que sí que s'entenia en tot cas el que es vol expressar, tot i que Gregori li va apostillar que "s'entén si una persona es dedica a vore Pressupostos", una "irrellevància" per a Valdés.

Segons Gregori els pressupostos s'han fet com sempre, i que "ha sigut consecutiu d'estos anys arrere", tot i que va criticar que no des del PP es pretén recaudar 20.000 € més este any, tot i que en el programa electoral del PP local hi havia una proposta per baixar els impostos o trams als què té accés l'Ajuntament. Gregori també va preguntar per una partida de manteniment en la xarxa del clavegueram quan esta tasca l'ha de realitzar l'empresa concessionària. La portaveu socialista en la seua argumentació també es va vore sorpresa per l'augment de diners per a protocol, també en Festes amb un augment de 4.500 € respecte a l'any passat quan els populars havien criticat la gestió del tripartit pel que fa al gasto.

Gregori també va exigir que la Diputació d'Alacant entrara en el Fons de Cooperació com fan les de València i Castelló, segons l'edil socialista la província d'Alacant sembla que estiga "maltractada per la seua Diputació" i que "els ciutadans de la província d'Alacant som de segona, ja que si vius a València i Castelló els ciutadans sí que reben els diners del Fons que va posar en marxa la Generalitat Valenciana". Asun Gregori va acusar al PP de gastar a mans plenes en els seus ajuntaments i que per esta raó el Ministeri d'Hisenda amb el PP al poder va prendre una decisió dràstica com la Llei d'estabilitat pressupostària, lamentant també que l'Ajuntament de Biar ha deixat de ser pioner en algunes iniciatives educatives com el concurs Visiona't. Gregori també va preguntar per la cobertura de la pista de patinatge en el poliesportiu municipal.

Resposta de l'alcaldessa

Per la seua part Magdalena Martínez va voler respondre a l'edil socialista dient que el tripartit va haver de tindre un pla econòmic-financer per incomplir la regla del gasto. Pel que fa al Fons de Cooperació Martínez va respondre que els municipis d'Alacant eixien més beneficiats amb diners que posava la Diputació en contraposició al Fons de la Generalitat, tot i que va reclamar que enguany no l'havien pagat encara, afirmant que la Diputació es preocupa especialment dels pobles xicotets.

Pel que fa a les crítiques sobre la Llei de Montoro la primera edil es va queixar que qui havien gastat no sols eren els ajuntaments del PP, sinó també d'altres formacions polítiques recordant el cas dels ERE's a Andalusia. Pel que fa a la pista de patinatge Martínez va dir que la coberta de la pista de patinatge anava a eixir a licitació de les empreses per començar a executar-se en breu.

Per la seua banda, l'edil d'Hisenda respecte als diners pressupostats per al clavegueram va dir que eren per a subsanar problemes que hi haguera fora dels diners del cànon que es cobra a l'empresa concessionària, també mostrant la seua alegria perquè el pressupost haja agradat en gran mesura al Grup de Compromís. Valdés també va afirmar que durant l'any s'havien fet moltes ampliacions de crèdit i que pujant les partides s'evitarien. Pel que fa al Fons Valencià de Solidaritat es va afirmar que en tot cas era una aportació simbòlica i que el Fons hauria de tindre altres fonts d'ingressos. Pel que fa als Premis Visiona't Valdés va deixar en l'aire la possibilitat de tornar-los a incentivar.

Finalment i després d'un nou torn de rèplica per part de Compromís i PSOE els Pressupostos Municipals es van aprovar amb els vots a favor del PP i els vots en contra de PSPV-PSOE i Compromís.

Moció d'urgència Pla Edificant

S'aprova per unanimitat un tràmit que faltava per donar compte a Conselleria pel que fa el retard en l'inici de les obres del Pla Edificant. 

Precs i preguntes

En primer lloc es responen les preguntes del plenari anterior:

PSPV-PSOE

Sobre les marquesines del bus: per part d'Ana Campos va comentar que no estava regulat el tema de la cartelleria en les parades del bus i que s'havia procedit a netejar-les. Sobre algunes lluminàries del poble que fallen que ja s'han canviat segons Pepe Soler. Sobre les obres del Perino Alto i el Convent que ja s'han licitat les empreses i en el moment que siga definitiu es notificarà segons l'alcaldessa, en uns mesos es començaria.

Pel que fa a fomentar activitats en el casc antic es respon per part de Roberto Díez que les activitats com les Festes que es fan més en el casc antic que es continuaran fent, tot i que també es vol apostar per eliminar barreres arquitectòniques, recuperar patrimoni... i que és la millor manera "de rehabilitar i potenciar el casc antic de Biar", entre altres.

Compromís

Sobre 40 llibres que es van comprar contra la violència masclista es va afirmar per part d'Amparo Albero que es van repartir durant una activitat amb titelles a la Casa de Cultura dins de les activitats del 25N i pel que fa a fer uns pressupostos participatius es va comentar per part de José Luís Valdés que estaria subjecte a un canvi en la llei i que esperen que les associacions hi participen molt més per tindre uns pressupostos més participatius.

Precs i preguntes per al ple de desembre

PSPV-PSOE

En primer lloc la regidora socialista Asun Gregori va preguntar per què farien amb els quintos en el Ball del Jesús i ja que l'any passat es va criticar per part dels populars el gasto en la festa que "d'on retallarien". També sobre la falta d'alguna documentació per a l'oposició, també per part de Gregori va lamentar que per part del PP no s'haja condemnat l'agressió verbal al secretari de Joventuts Socialistes de Biar.

Compromís

Per part de Joan Lluís Escoda es va reclamar que el Pla d'Emergències de la Casa de Cultura no estaria complint-se durant la Fireta, pel que fa a que els corredors estaven ocupats i no hauria de ser així. També es va reclamar llevar barreres, potenciar i restaurar el centre històric, tot i que Escoda va demanar que es dinamitze el casc històric. Escoda també va reclamar que hi havia un reglament de Pressupostos Participatius i que l'Ajuntament el tenia.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Del 9 al 13 de Maig però en 2021 - 30.7%
Coincidint amb la Festeta de Setembre - 21.1%
En el pont del 9 al 12 d'Octubre - 34.8%
En altra data d'enguany - 11%
Indiferent - 2.3%

Total votes: 925
The voting for this poll has ended on: abril 28, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com