Previous ◁ | ▷ Next

Toni Doménech serà el pregoner de Festes de Maig 2020

Ahir 29 d'octubre va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar, en primer lloc va prometre el càrrec la nova regidora del Grup Socialista Verónica Pérez Román, que substitueix a Patricia Pillet. A banda de l'aprovació de l'acta anterior per part dels membres de la Corporació Municipal, es va donar pas a la lectura dels decrets i informes d'alcaldia per part de l'alcaldessa Magdalena Martínez, entre altres:

EnVídeo

Puxeu este enllaç per veure el vídeo que recullen les càmeres de Canal 3 TV

Sobre els actes del Mig Any fester, també es va informar sobre les obres en el carrer Olleries, pavimentant i millorant instal·lacions d’aigua i llum. També es va informar dels premis del Nou d’Octubre que es van portar a terme pel dia del País Valencià a Biar, així com els de Qualitat Turística. L'alcaldessa també va anunciar que Biar va ser premiat pels premis Viles en flor, juntament "amb altres 33 municipis de la Comunitat Valenciana", donant-li a Biar dos flors. 

També sobre els nous plans d’ocupació des del SERVEF. També sobre la fireta de nadal que arriba el 30 de novembre i 1 de desembre, a la plaça del Convent i la Casa de cultura, també la fira GastroBiar.

Pel que fa a Cultura es va parlar del curt "Hilos de sororidad" de l'Associació Dones de Biar pel 25 de novembre que es projectarà en la Casa de Cultura, entre altres. També pel que fa a Esports s'han recollit les demandes dels clubs en el Consell d'Esports i en que les cistelles del CEIP s'han canviat.

També sobre la campanya d’augmentar un 10% de reciclatge, per millorar la sala de pediatría de l’hospital d’Elda a través d’este recte d’Ecoembes.

Adjudicació contracte subministre elèctric de les dependències municipals

S’asigna a Iberdrola el contracte i només faltava este últim tràmit. Segons Valdés, portaveu del Grup Popular, va reconèixer que era la millor oferta econòmica i que finalment la Taula de contractació es va inclinar per esta companyia.

Tant el Grup Socialista com Compromís van anunciar el vot favorable aprovant-se per unanimitat.

Modificació d’anualitats per al Pla Edificant

Es tracta de modificar les anualitats del Pla, com s’ha reatardat el procés que en 2019 hauria d’haver començat l’obra però no ha sigut així. Es demana a Conselleria que ho canvien, un tràmit que ha de passar pel plenari. El punt s'aprova per unanimitat.

Pregoner de Festes 2020

Es posa de relleu la seua vinculació amb l'associacinisme local com ara la Massa Coral, el Grup de Teatre Vico, els Moros Nous -tot i que actualment és moro Tarik- i una persona molt vinculada al poble i un llarg recorregut com a docent i volgut pels xiquets i xiquetes. Els grups li donen l'enhorabona. 

En març Biar Digital va entrevistar Toni, podeu veure l'entrevista a continuació.

Requeriment de Subdelegació del Govern sobre RPT Policia Local

Es demana des de Subdelegació anul·lar la decisió del plenari de l'Ajuntament del mes de juliol per a amortitzar una de les places de la Policia Local per la qual s'amortitzava la plaça que s'havia quedat lliure repartint de forma equitativa el salari d'un dels agents entre la resta del cos de Policia, una tramitació que segons Subdelegació no es pot dur a terme. Per part de PSPV-PSOE i Compromís es va demanar consensuar-ho amb la Policia Local la decisió que s'haja de prendre una volta anul·lat l'acord.

Ratificar l’aprovació de la modificació del contracte de la neteja d’edificis públics

Després de no presentar-se en el termini de 30 dies i no ha hi hagut cap, aleshores finalment se li dóna aprovació, per unanimitat també.

Abordar la modificació de l’IAE

Es vol introduir una nova modificació en l’impost d’activitats econòmiques per a contractació de treballadors que siguen fixes i en el 100% de la jornada laboral. Utilitzar els impostos locals per fomentar l’economia local, bonificació que ja existia, del 50 % per a empreses que iniciaven activitat econòmica, ara ja es pot sense que inicien activitat. Fomentar ocupació, i que les empreses locals aposten per la creació d’ocupació segons José Luís Valdés, portaveu popular. Ara la bonificació serà del 25% per a les empreses que contracten un nou treballador en estes condicions i durant almenys dos anys.

Gregori va comentar que per pagar l’IAE ha de facturar més d’un milió d’euros l'empresa, però va titllar de bona iniciativa. A l'igual que Joan Lluís Escoda, portaveu de Compromís. El punt s'aprova per unanimitat.

Modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’IBI

Es tracta d'afegir una bonificació en l’IBI -en el tram que té competència local-, ja hi havia una per a famílies nombroses i una altra per a vivendres de protecció oficial. Ara es proposa una del 50% per a famílies que introdueixen autoconsum per a aprofitament elèctric o d’aigua calenta, energies renovables (plaques solars).

Compromís proposa també millorar a famílies nombroses, monoparentals o víctimes de violència de gènere.

Des del PSOE també s’aposta per modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), ja que segons Asun Gregori, portaveu del Grup Socialista, les vivendes del casc antic no podrien beneficiar-se d'este tipus de rebaixa al no poder fer la instal·lació. Un fet que segons l'Equip de Govern s'estudiarà però que seria complicat portar avant una modificació d'eixes característiques. El punt s'aprova per unanimitat.

NOTA: L'abril passat de 2019 el Govern espanyol va aprovar un Reial decret amb la finalitat d'impulsar l'autoconsum elèctric (amb energies renovables) a Espanya, permetent una reducció considerable en el rebut de la llum, podent estalviar fins a un terç de la factura. Es permetrà la instal·lació d'un mecanisme més simplificat, el qual permet que les comercialitzadores elèctriques puguen compensar a les persones que practiquen aquest autoconsum, descomptant de la factura dels consumidors l'electricitat que ells mateixos estiguen aportant a la xarxa elèctrica i no estiguen consumint en l'empresa o llar."

Aprovació de moció urgent 

Reparacions en la urbanització El Navarro per valor de 48.300 €

Són 18.00 € de les obres del polígon per una baixa que hi ha i que per tant es poden utilitzar, i del remanent de tresoreria són els 30.000 € restants.

Escoda diu que està justificat però el mantra de que gastaven molt no era cert.

Per la seua banda, Asun Gregori va comentar que es tinguera en compte que les arrels dels pins alcen el paviment i que calia mirar de conscienciar que no es planten pins perquè afecten a la via pública, tot i que com és lògic s'ha de tindre en compte que cada qual en una propietat privada fa el que creu, segons l'edil socialista. S’aprova per unanimitat el punt.

Precs i preguntes

Respostes als precs i preguntes del mes anterior

Sobre quina actuació es té prevista per al carrer Talega, on estava previst situar una zona verda i l'estatua de Diego, que com és sabut finalment es va situar en la plaça del Convent. Segons l'alcaldessa es farà el que estava previst tot i que sense l'estàtua.

També sobre l'accessibilitat d'algunes voreres en diferents carrers, entre altres qüestions. Segons Pepe Soler, regidor d'obres, o bé la brigada o bé contractar una empresa està previst solucionar-ho.

També es va preguntar per la contractació d'un empresa de La Nucía en substitució d'una empresa local que realitzava les activitats extraescolars, Gregori es va queixar de que el Partit Popular defensa que els negocis del poble han de ser primer per contratar serveis públics en l'oposició però no fa el mateix quan governa. Preguntant per la participació, la programació i la titulació de les persones que estaran a la cura dels xiquets i xiquetes. Segons l'edil Amparo Albero es comenta que són les monitores del menjador que està contractat, que tenen 11 anys d'experiència i que a més hi ha un augment de xiquets i xiquetes que es queden a les activitats extraescolars.

Sobre per les raons de no realitzar cap manifest o recordar el dia Mundial del Medi Ambient, segons Ana Campos, regidora de Medi Ambient es va comentar que es tindria en compte.

Per part de Compromís es va preguntar per les raons que no va hi haver bus a Banyeres de Mariola per les festes de la Relíquia, també preguntant sobre la senyalització del camí que baixa des de la Mare de Déu als Molins pel que fa als badens, també que els veïns del Plàtano tenen problemes amb la son i han de prendre tranquilitzants pel que fa al soroll en esta zona, es va pregar que es vetlle per esta situació, un problema que s'arrossega des de fa temps, pel tema del bus es va respondre per part d'Ana Campos que es tindria en compte per l'any que ve, que tampoc ningú no ho va comentar a la Regidoria.

Preguntes del plenari d'octubre

Grup Socialista

Per part d'Asun Gregori, es va comentar que en el mes de les biblioteques no es va fer cap activitat, recordant que l'Equip de Govern recorde els dies indicats. També sobre que el regidor de Festes no va estar present en les reunions a Madrid i altres pel tema de la utilització de la pólvora. També es va preguntar per unes declaracions de l'alcaldessa sobre que s'havien augmentat el nombre de contenidors de vidre, preguntant-se per on estaven, també sobre que no es va participar per part de Biar en la Fira del Turisme de València. Gregori també va demanar que en les actes de l'Ajuntament estiguen en les intervencions dels edils i les edils en la llengua que s'ha expressat la intervenció, siga valencià o castellà. 

Grup de Compromís

Per la seua part, Joan Lluís Escoda va comentar que en la mesura del possible que arribe la documentació en valencià al seu grup. Sobre els Premis 9 d'Octubre segons Escoda eren uns premis culturals que decidia el Consell de Cultura, i que no li agradaria que es desvinculara, així com es va preguntar que si continuaria, responent de forma afirmativa per part d'Amparo Albero, edil de Cultura. També es va preguntar perquè es va eliminar l'homenatge al monument del 9 d'Octubre. També sobre les queixes rebudes pel que fa a la sala d'estudis si està habilitada, i també per posar un punt wi-fi a l'Ajuntament de Biar.

També segons Joan Lluís Escoda hi ha moltes activitats que se celebraven al casc històric a la part nova del poble, com la zona del Convent, Escoda va demanar que el casc històric tinga vida. També pel canvi del sistema de crema, com han fet altres pobles, per fer-ho pel sistema de biomassa, menys perillós i més ecològic.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital De què moren els biaruts i biarudes? https://t.co/WRMP2qlD2Y
BiarDigital Primera entrevista a Magdalena Martínez des de que torna a ocupar el càrrec d'alcaldessa. @Biarsensacion https://t.co/PnyFBgXGVi
BiarDigital En les papereries-llibreries de Biar trobareu el nou exemplar de Biar Digital en paper. https://t.co/DlPXjgdBMA
BiarDigital Nova secció dins de l'espai IES Digital, Internet segura. https://t.co/kIHQCuYick

Enquesta

Molt positiu - 12.2%
Positiu - 9.8%
Regular - 12.2%
Negatiu - 22%
Molt negatiu - 34.1%
Indiferent - 9.8%

Han votat: 41
Enquesta tancada on: Novembre 11, 2019
Joomla templates by Joomlashine