Previous ◁ | ▷ Next

El PP aconsegueix la majoria absoluta amb sis regidors i tornarà a governar l’Ajuntament de Biar

Les eleccions locals celebrades el diumenge 26 de maig han donat com a clar guanyador amb majoria absoluta al Partit Popular (PP) amb  1.059 vots i 6 regidors.  Això permet als conservadors recuperar l’alcaldia després de quatre anys de govern tripartit del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), Compromís i Esquerra Unida del País Valencià (EUPV). En aquests comicis, el PSPV ha aconseguit 561 suports que es tradueixen en 3 regidors, Compromís ha obtingut 473 vots i dos regidors i Esquerra Unida 166 vots, els quals no han valgut per mantenir el seu regidor.

La representació política resultant mostra una aclaparadora majoria del PP però que ha estat pendent d’un fil fins el final del recompte. EUPV s’ha quedat a 11 vots d’aconseguir regidor i passar de no tindre representació a decantar la balança cap al costat progressista. La majoria del PP no és tan rocosa quan es revisen les dades que han donat les urnes. Biar és una plaça complexa. Aquesta anàlisi busca donar una mica més d’informació, amb grisos i matisos per encarar les reflexions que totes les formacions polítiques han de fer després d’un procés electoral per treure, si és possible, algun aprenentatge.

Context valencià

Per a començar, el context en clau valenciana és el que pot donar una mirada més aproximada al corrent d’opinió dins el qual s’han celebrat aquestes eleccions a Biar. En altres comunitats autònomes, les municipals i les europees han coincidit també amb eleccions autonòmiques, fet que ha afegit més complexitat i intensitat a la campanya i les diferència de les que ací hem celebrat.

A nivell autonòmic, com analitza a La Vanguardia el periodista Salvador Enguix, el Partit Socialista del País Valencià (PSPV) s’ha convertit en el partit més votat en totes les esferes de poder, autonòmic i municipal, en les tres províncies, en mans del Partit Popular (PP) des de l’any 1991. També Compromís obté bons resultats, tot i que ha vist reduït el seu suport respecte a 2015, i manté importants ajuntaments com el de València. Per a Enguix, “la fotografia deixa una Comunitat Valenciana d’esquerres, liderada pel PSPV i amb Compromís com a aliat necessari”. A l’històric setmanari El Temps, Victor Maceda fa aquesta reflexió “El mapa que era blau, d’un blau intens, ara és multicolor, amb un predomini evident del roig i el taronja”. Tot i això, adverteix a l’esquerra que “cal mirar cap al sud i fer-hi un pensament”, en referència a les victòries de PP amb el suport de Ciudadanos (Cs) o Vox, depenent dels casos, en ajuntaments com Alacant, Oriola, Torrevella, Sant Joan o Benidorm. En la mateixa línia escriu Adolf Beltran a eldiario.es, “el 26 de maig completa la revàlida de l’esquerra en la societat valenciana”.

118

Segons han mostrat els resultats i si tenim en compte aquestes reflexions, les eleccions del 26-M s’han celebrat en un context clarament favorable al PSPV i també positiu per a Compromís, encara que en menor mesura, en la majoria de municipis. El PP continua retrocedint en el poder a nivell autonòmic, dins del cicle que va començar l’any 2015, però al sud del País Valencià encara manté part de la seua força. EUPV i el seu soci Podem passen un mal moment i es queden fora d’ajuntaments en què tenien presència.

Anàlisi de les eleccions municipals

Si atenem a la participació, a Biar enguany han votat 2.329 persones –un 79.71% de l’electorat- en les eleccions municipals, 84 persones i 2.84 punts percentuals menys que en les eleccions locals de 2015. La participació ha baixat però no de manera generalitzada. Si ho comparem amb el 64.54% de participació a les eleccions municipals al País Valencià, Biar supera la mitjana autonòmica en 15 punts percentuals.

Per blocs, en aquestes eleccions municipals la dreta, reunida al voltant del PP, ha aconseguit 1.059 vots, 150 més que en les anteriors eleccions municipals. L’esquerra, entesa àmpliament, ha obtingut en aquests comicis 1.200 vots al voltant de tres candidatures (PSPV, Compromís i EUPV), 202 menys que l’any 2015, quan van concórrer quatre candidatures més o menys progressistes, ja que s’hi va presentar la CUP. Per tant, el bloc progressista supera en vots a la dreta, però la escletxa entre uns i altres s’ha reduït. D’una diferència de 493 votants en l’any 2015, s’ha passat a un marge de només 141 vots entre els blocs d’esquerra i dreta.

-          Taula amb els resultats de les eleccions municipals a Biar els anys 2019 i 2015:

Candidatures 2019 2015
Vots Escons Vots Escons
PP 1059 46.31% 6 909 38.70% 5
PSPV 561 24.53% 3 655 27.88% 3
Compromís 473 20.68% 2 505 21.50 % 2
EUPV 166 7.26% - 215 9.15 % 1
CUP-PA - - 27 1.15% -

Elaboració pròpia a partir de dades del Ministeri de l’interior

Per partits, i més enllà del PP, en què els resultats equivalen al bloc de la dreta al no haver més candidatures en eixe espectre, els resultats són els següents. El PSPV ha agrupat 561 vots, 94 vots i 3.3 punts percentuals menys que l’any 2015, però ha aconseguit mantenir els 3 regidors. 473 persones han confiat en Compromís, que s’ha deixat 32 vots pel camí (no arriba a un punt percentual), però que també ha igualat la marca de 2 regidors de l’anterior contesa electoral. En canvi, EUPV no ha pogut consolidar el regidor que sí va guanyar fa quatre anys, ja que de 215 vots ha passat a 166. Una diferència de 49 vots i 1.89 punts percentuals.

El cert és que a Biar l’últim escó assignat ha sigut per al Partit Popular. Esquerra Unida s’ha quedat a només 11 vots de llevar-li’l al PP i traduir la majoria de vot progressista en una majoria en el saló de plenaris. Una diferència ben minsa que ha donat la majoria absoluta al PP i ha fet alcaldessa Mª Magdalena Martínez amb 6 regidors.

Comparació amb les eleccions europees

No es pot fer una correlació directa entre eleccions europees i municipals, intervenen variables i interessos diferents, la quantitat d’opcions a votar és major en el cas del Parlament Europeu i la circumscripció és estatal, però allò que es tria també ens queda més lluny. Tot i això, una comparativa entre aquestes dues eleccions pot donar algunes claus.

Si tenim en compte els vots de les cinc principals candidatures, el bloc progressista millora els resultats respecte les locals i aconsegueix 1.245 vots. La candidatura local del PSPV no ha aconseguit convèncer 248 persones que sí han confiat amb ells a les europees. Una cosa similar passa a EUPV, que al Parlament Europeu –on acudeix en coalició amb Podemos- aconsegueix 48 suports més que a Biar. En canvi, en Compromís l’efecte és el contrari, ja que són 251 persones les que sí han confiat en ells al poble i han optat per una altra opció a Europa.

-          Taula amb els resultats de les eleccions europees a Biar l’any 2019:

Candidatures Vots
PP 712 31.21%
PSOE 809 35.47%
Compromís per Europa 222 9.73%
PODEMOS-EUPV 214 9.73%
CIUDADANOS 191 8.37%

Elaboració pròpia a partir de dades del Ministeri de l’interior

Per la seua banda, el bloc conservador, en aquest cas compost pel PP i CS es queda en 902 vots. Fins i tot si afegim els 62 suports que ha aconseguit la candidatura ultradretana de VOX al nostre poble, el bloc es queda lluny dels 1.059 vots que ha arreplegat la candidatura municipal del Partit Popular. La candidatura municipal dels populars ha convençut a més gent que la suma de les opcions conservadores europees.

A aquestes xifres caldria afegir els vots d’entre les 32 opcions possibles a nivell europeu que no troben una traducció directa a nivell municipal, com el PACMA, Ara Repúbliques-ERPV, Iniciativa Feminsita, Ahora Repúblicas, Junts o Verdes per Europa, entre d’altres.

Anecdòtic però també interessant és veure que a les eleccions locals han votat 2.329 persones, 3 menys que a les europees. És a dir, tres electors han acudit a les urnes i han introduït la papereta blava però no la blanca per escollir els seus representants. A més, hi ha hagut 42 vots nuls (13 més que a les europees) i 28 vots en blanc (cinc més que a les europees). Tot plegat indica un desencant o “vot protesta” a nivell municipal.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital 📌Si encara no reps els avisos del WhatsApp municipal t'indiquem com donar-te d'alta també. Biar belleza interior… https://t.co/f9jiorJxi9
BiarDigital L'IES BIAR fa comarca també envia un missatge de suport al seu alumnat. https://t.co/KjwWAIrrLp
BiarDigital Recordeu que podeu descarregar Biar Digital en paper per veure la vinyeta, consultar la columna de les associacions… https://t.co/LTZOdgcx2I
BiarDigital Una bonica iniciativa per alleugerir este temps de confinament a l'alumnat del CEIP Mare de Déu de Gràcia. Biar bel… https://t.co/JcqN8OOA5g

Enquesta

Joomla templates by Joomlashine