1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Malena Martínez Ferris: "És vital que les dones entrem en política per a fer polítiques feministes i en femení"

Amb motiu de les eleccions locals oferim una entrevista amb cada u dels candidats i candidates a l'Alcaldia que es presenten a estes eleccions locals. Com a novetat les formacions polítiques tenen l'opció de que al candidat o candidata l'acompanyen els membres de la llista electoral que creguen convenient.

Quina valoració feu des d'Esquerra Unida de la legislatura?

Ángel Troncoso: Bona vesprada. Ha sigut prou intensa, sobretot perquè la implantació de la nova Llei de Servicis Socials que li ha donat un altre caràcter a esta àrea ja no és assistencialista, no és caritativa, sinó que li ha donat un sentit als Serveis Socials que fuig d'eixe caràcter i ho consolida com un dret que tenen els veïns i veïnes de la nostra població.

Altres novetats han sigut la Renda Valenciana d'Inclusió, que substitueix a la Renda Garantida de Ciutadania, una Renda Valenciana d'Inclusió que està dividida en dos, per una part una assistencial i bàsica i una altra de reinserció social, en la què l'usuari o qui demana l'ajuda pot optar per una o altra opció. Un dels tempes que hem intentat fer més palés a nivell municipal és que els Serveis Socials no fora un ent aillat, sinó que anara en consonància amb la resta de serveis que ofereix el poble. Per tant una de les primeres iniciatives que vaig tindre va ser anar al Centre de Salut per establir una cooperació. Tenim la psicòloga-terapeuta en el Centre Social José Hernández Parra, en els Servicis Socials municipals i per esta part també podia hi haver una cooperació. La qual també hem tingut amb els centres educatius, això era fonamental. A nivell d'ajuntament tenim una psicòloga i a banda la psicòloga de Serveis Socials, i intentem per tots els mitjans que els casos que arriben amb el problema el menys arrelat possible, intentem arribar al centre o als xiquets i xiquetes abans de que s'agrave el problema.

Una de les coses que vam proposar des de la Regidoria de Serveis Socials en este aspecte va ser la donació d'un material didàctic que ve del País Bac i que es diu 'En la huerta con mis amigos', que vam cedir al professorat i ells han sigut qui ho impartixen en classe. Amb este unitats ensenyen valors com ara l'amistat, el companyerisme, l'estima als altres, de previndre l'enveja, tot en prevenció de casos d'assetjament escolar, bullyng i altres problemes que existeixen en la infància.

A banda de tot açò hem continuat impulsant els tallers que es feien, com ara el de memòria, que necessitava un impuls i el que vam fer va ser és incrementar les hores del taller, abans eren tres dies en setmana i ara en són quatre, de dilluns a dijous i gràcies a l'Associació d'Alzheimer de Villena que és amb qui tenim conveniat este programa, i amb qui tenim una relació intensa i completa. Considerem que cada volta hi ha més conscienciació de que l'Alzheimer és un greu problema en la societat, ja que abans quan la gent ho patia els familiars sols deien que "havia perdut la memòria", com si fora un problema menor, però efectivament és un problema major que cada dia estem comprovant amb tots els casos que estem patint.

També em vaig donar compte que en Serveis Socials els problemes arriben ja agravats, i el que intentem és anar a l'origen dels problemes, aleshores amb l'Associació de Familiars Afectats per les Drogues i altres conductes adictives (AFAD) vam establir un programa anual, i enguany ha sigut la segona edició, en el qual a través del Scape Room ("Escapa si puedes"), una modalitat de joc s'intenta establir que els xiquets i xiquetes i especialment els terapeuta i psicòlegs i la treballadora social, que conformen AFAD, intenten analitzar i taure informació a través de les actituds dels xiquets i xiquetes en el joc, per a posteriorment el·laborar una sèrie d'informes i poder actuar millor sobre el conjunt dels menors i així informar als centres docents dels resultats.

Pel tema de la dependència vam programar un curs per a cuidadores i cuidadors no professionals, com tot el món sap, el tema de la dependència ha adquirit molt d'auge a Biar i se li ha donat una espenta prou gran, abans, en el 2017 ja vam adquirir a nivell d'Ajuntament quasi totes les competències i el que inicialment semblava que anava a ser d'una forma progressiva no va ser així, perquè es va actuar de forma prou ràpida, incorporant en agost de 2018 es va incorporar la nova treballadora social en l'àrea de Dependència. També ens vam donar compte en la Regidoria que dins de l'àrea de persones dependents hi havia el problema dels cuidadors i cuidadores, els familiars o auxiliars que cuiden les persones, i per això vam programar un curs en col·laboracó amb Conselleria, amb el Centre de Salut de Biar i l'Associació d'Alzheimer, fent un programa prou complet per a fer el curs. El tema de la Dependència ens ha portat prou de treball, Conselleria ens va fer la delegació de competència, i nosaltres hem d'assumir-la perquè estem ací per a treballar pels nostres veïns i veïnes, per a Biar, aleshores vam posar tota la nostra espenta pera que açò funcionara de forma efectiva, i així està sent, el que abans era un procés molt llarg per concedir-te l'ajuda, ara tot el que era el conjunt d'actuacions, obrir expedient, valoracions, gravació en la plataforma, validacions... tot això era un tràmit enorme que havien de desplaçar-se la gent a Alacant, o vindre de Villena... ara tot això es realitza des de Biar donant-li una espenta prou important. De fet hi havia gent en llista d'espera tres o quatre anys, era una cosa desesperant que afortunadament s'ha anat resolent.

Si parlem de les altres regidories en Trasparència també ha hi hagut un canvi prou gran, tot el que és registre, publicacions, la nova Llei de Contractació del Sector Públic... han sigut dos anys de canvis continus, amb les noves plataformes de cada administració, hem estat evolucionant, la veritat és que tenim un serveis informàtics molt bons i en cada moment hem anat un poc per davant de l'administració central. En definitiva pel que fa al registre únic, que és al que van encaminades totes les administracions públiques, nosaltres, Biar, sí que està preparat per això, però les diferents administracions públiques encara no, per tant fins que no es complete el registre únic -ara cal anar registrant en cada plataforma de cada administració- una volta s'establica això tindrem més facilitat i serà més avançat.

També pel que fa a Noves Tecnologies som un dels pobles pioners, estem per davant fins i tot de ciutats grans que no ofereixen el Whats App municipal, l'APP ciutadana Línia Verde per al tema d'incidències o el nou curs de telefonia mòbil per a persones majors que vam començar l'any passat i enguany repetirem. En esta àrea Biar està prou bé, també per la utilització a nivell municipal de les xarxes socials, o de les webs oficials de l'Ajuntament.

També ens agradaria que ens detallàreu quins són els eixos més importants del Programa Electoral d'Esquerra Unida.

Malena Martínez: Bona vesprada primer que res. Per la part econòmica el principal és treballar per la remunicipalització de tots els servicis que estan contractats amb empreses privades com ara l'Escoleta Infantil, els subministraments bàsics com ara l'aigua, la llum, la telefonia, Internet... en Infraestructures i Medi Ambient és molt important per a nosaltres promoure l'ús de les energies renovables.

En Serveis Socials, a banda de continuar amb la tasca que ha estat fent durant estos quasi tres anys el company Ángel Troncoso volem crear un parc parc de vivenda municipal a través d’una empresa municipal també, de construcció per baixar els preus i donar la possibilitat d’accedir a una vivenda als nostres veïns i veïnes, especialment a la gent jove, però també a la gent que en un moment donat puga tindre un problema d'habitacle.

En Cultura, Joventut, Esports i Educació volem augmentar substancialment la partida pressupostària per a l’esport que cubrisca les necessitats i que done cobertura suficient i necessària a les activitats promogudes pels clubs i associacions. També és important per a nosaltres la cura ("los cuidados" en castellà) i els drets dels animals, impulsar campanyes de sensibilització sobre este tema, sobretot els animals utilitzats per la seua pell, per a espectacles, experimentació, fomentant cursos per a la Policia Local que estiga formada per a previndre casos de deixadesa o maltractament animal.

En participació ciutadana volem portar avant uns Pressupostos Municipals, però realment participatius on el poble puga decidir què fer amb els seus diners. Crear unes comissions de seguiment de les diferents concessions de serveis públics que té actualment l’Ajuntament, com puga ser la neteja d’edificis públics, l'Escoleta Infantil, la neteja viària..., amb l'objectiu no sols fiscalitzador sinó també per anar creant les condicions per a la seua posterior municipalització, que és al cap i a la fi la finalitat que ens agradaria a nosaltres. Situar també les decisions tècniques en funció de les necessitats dels veïns i veïnes del poble i fer de l’Ajuntament i el seu funcionariat un conjunt al servici del poble. Fer ús de la Consulta Participativa com instrument democràtic per a l’aprovació de qüestions d’especial rellevància municipal, no que només la gent veja la democràcia una volta cada quatre anys quan ha d'anar a votar. Dins del Consell de Participació Ciutadana crearem la figura del Defensor del veí i la veïna com a instrument de coordinació del Consell i fiscalització popular de les deficiències, tant polítiques com administratives, que es puguen realitzar des de l’Ajuntament, i que eseta figura es puga triar per part del Consell.

També promoure la construcció d’Edificis Modulars Públics Multifuncionals (Centre de Dia, Centre residencial i vivendes tutelades) així com espais verds, d’oci i serveis compartits (fisioterapeutes i terapeutes) per a persones majors, grans dependents i persones amb diversitat funcional.

Són moltes propostes des del vostre grup d'Esquerra Unida, però ens agradaria saber en el teu cas Malena, que d'arribar a l'Alcaldia de Biar quina seria la primera mesura que prendries?

Malena Martínez: El primer que faríem seria limitar el sou d'Alcaldia a dos voltes el Sou Mínim Interprofessional (SMI), que són uns 1.800 € mensuals i limitar també la dedicació de jornada laboral dels nostres regidors i regidores en el treball de l'Ajuntament. També el càrrec ha de posar-se a disposició cada dos anys per poder ser revocat. Perquè nosaltres no estem en la política ni per guanyar diners ni pels sillons, sinó per fer polítiques per a la immensa majoria de la societat.

Per últim podeu aprofitar este espai de Biar Digital per demanar el vot als biaruts i biarudes este pròxim diumenge.

Ángel Troncoso: Li demanem el vot als nostres veïns, a les nostres veïnes, perquè pensem i estem convencuts, som gent seriosa, honesta, treballadora, sobria que no austera, i sobretot perquè creem de forma ferma en el nostre projecte. Un projecte carregat d'iniciatives que poden donar-li al poble de Biar l'impuls que necessita, i com comprovaran no he parlat de feminisme posat que sempre el feminisme podem parlar tot el món, però qui ha d'estar al capdavant i abanderant-lo ha de ser una dona, i eixa dona no pot ser altra que la nostra candidata a l'Alcaldia de Biar Malena Martínez.

Malena Martínez: Com diu Ángel és vital que les dones entrem en política per a fer polítiques feministes i en femení, en favor dels nostres joves, dels nostres majors, dels autònoms i autònomes, del comerç local, dels drets dels animals, de la gent treballadora, contra el canvi climàtic, a favor de l'ecologia, del nostre teixit associatiu... per això vos demane que votes amb nosaltres el pròxim diumenge 26.

Bé, amb això ens quedem, moltes gràcies i que hi haja sort.

Malena Martínez: Gràcies a vosaltres i enhorabona.

Ángel Troncoso: Gràcies a vosaltres i a tu especialment Eduard pels 5 anys de Biar Digital, donar-vos l'enhorabona i que continues amb el teu treball.

Gràcies en nom de l'Equip i avant.

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital 📌Oriol Chacón: Els francesos tenen una cultura molt més crítica que nosaltres amb tot allò que no els agrada, i grà… https://t.co/51VnYz7fLm
1hreplyretweetfavorite
BiarDigital 📌Cada dimarts a la vesprada trobareu en la web un nou relat del nostre col·laborador Antón Miralles: "Inocencio", [… https://t.co/2xy8UMowmR
BiarDigital 📌Dijous vos portem una nova entrega d'Estudiant fora amb Oriol Chacón, des de París. https://t.co/MKMq3WoT8L
BiarDigital 📌Encara esteu a temps de no quedar-vos sense el vostre número de Biar Digital en paper, el trobareu en les papereri… https://t.co/VVE19M9vuq

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com