1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Ignasi Candela, Cap de llista de Compromís per Alacant al Congrés dels Diputats: “Nosaltres no vam vindre a la política a 'asaltar los cielos', sinó a fer que la gent visquera un poc millor a la terra”

El proper 28 d’abril els ciutadans estan cridats a les urnes per escollir els representants polítics per a les Corts Valencianes i el Congrés dels Diputats. En el context de la doble campanya electoral, estatal i autonòmica, que afronten els diferents partits, els candidats per la circumscripció d’Alacant de Compromís han vingut a Biar per a conèixer de més a prop la realitat del poble i mantenir reunions amb diverses associacions locals. Biar Digital ha tingut l’oportunitat d’entrevistar Ignasi Candela i Aitana Mas, caps de llista per Alacant al Congrés i les Corts respectivament, per conèixer la posició de la coalició taronja davant dels principals temes de debat de la campanya. Els pactes electorals, la mirada valenciana, les prioritats de Compromís i la defensa i reedició del Botànic són els eixos que vehiculen l’entrevista.

Amb l’expressió “Canvi de mirada del partit [Compromís]”, Joan Baldoví feia referència en una entrevista a El Mundo al trànsit des d’un partit conservador a una coalició catch all amb vocació d’aglutinar l’esquerra.

Ignasi Candela: Baldoví es refereix al propi naixement de Compromís fa 10 anys com una coalició, un conjunt de persones que s’ajunten amb la vocació de transformar la societat, en este cas la Comunitat Valenciana, perquè millore la vida de la gent. És una coalició que neix per recuperar l’essència pròpia de la política, que les coses milloren, després es pot posar els adjectius que es vulga. Compromís és un instrument al servei de la millora de les persones que viuen a la Comunitat Valenciana. En eixa entrevista, el que Baldo [per Baldoví] es refereix, i ho hem parlat moltes vegades, és que som un instrument, i eixa és la qüestió fonamental. Des que estic en Compromís no he vist cap viratge, perquè des que es constitueix ho fa amb l’element fonamental de millorar la vida de la gent.

L’article es titulava “Compromís: El viaje del nacionalismo residual a la izquierda pragmàtica”. Esteu d’acord amb aquesta etiqueta?

I: El reformularia, perquè Compromís és una esquerra pragmàtica des del primer moment. Entenc que El Mundo fa el titular una miqueta tendenciós. L’adjectiu pragmàtic no és pejoratiu, simplement fa referència a que nosaltres no hem vingut aquí ni a asaltar los cielos ni a ninguna cosa d’eixes, sinó a fer avançar la gent. És el que s’està fent raonablement bé des de la Generalitat. Hui hem parlat de que ja no s’ha de fer el “repago” farmacèutic, una mesura que permet a la gent viure millor. Això és ser pragmàtics.

Com encareu la Campanya des de Compromís?

Aitana Mas: A l’inici, quan s’avancen les eleccions autonòmiques nosaltres no estem d’acord, i això ho hem de dir. És una decisió partidista del Partit Socialista del País Valencià (PSPV), nosaltres volíem esgotar la legislatura per acabar tots els projectes que teníem en marxa. Des de la perspectiva que hem de conformar-nos amb l’avançament, tot i que els Consellers i Conselleres de Compromís votaren en contra, l’afrontem amb tota la il·lusió i ganes possibles. Eixim a guanyar el proper 28A i amb el suport i la confiança de tota la gent anem a ser imparables. Intentem valencianitzar molt el discurs, en el sentit de parlar de les coses del dia a dia, de les preocupacions i necessitats de la gent, per continuar millorant la qualitat de vida de la ciutadania. Front als discursos de banderes, d’odi, de llaços, etc, nosaltres valencianitzem el discurs parlant de la quotidianitat.

88

I a nivell estatal?

I: S’encara amb una ferma convicció, la gent que viu a la Província d’Alacant, només podrà millorar la vida, o la millorarà molt més, si som capaços de trencar una tendència política que explica com ha funcionat Espanya els últims 40 anys. La política espanyola sempre ha pivotat entorn a tres eixos, Madrid, Barcelona i Bilbao. Això hi ha que trencar-ho. Quan demanem inversions i finançament just volem trencar eixa dinàmica per posar la justícia i la igualtat com a base de la política. Entenem que el mecanisme a través del qual es pot fer és el Grup Parlamentari Propi, que mai hem tingut i seria molt especial. De fet, si mirem a nivell de salari, pensions, de tota la gent que se n’ha d’anar dels nostres pobles a Madrid, Barcelona o l’estranger perquè no té oportunitats de treball, el que estem posant damunt la taula és que hi ha un problema d’igualtat d’oportunitats entre totes les persones que viuen a Espanya. Algunes tenen més que altres. Això és el que Compromís està plantejant en campanya i posarà damunt la taula a partir del dia 28. Necessitem finançament per tindre els mateixos serveis i oportunitats que la resta i necessitem inversions per a que la nostra gent tinga un futur, en aquest cas en la Província d’Alacant.

Quines diferències hi ha entre la Campanya a nivell autonòmic i estatal, entre la campanya a les Corts i al Congrés?

I: Són diferents llocs, una cosa és València i altra és Madrid, però nosaltres tenim un relat ben clar. Quan diem que volem rescatar persones, tant a la Comunitat Valenciana com a Madrid, ho estem fent. Quina seria la diferència fonamental? Que a un lloc governem i a l’altre no. En un lloc estem dient que volem repetir el Botànic, davant d’alguns que estan titubejant, com sempre han fet, davant de la dreta; i en Madrid diem que el nostre model de govern és el Botànic. Volem un Botánico 1, amb una particularitat, que la única opció viable per tindre un govern botànic a Madrid és que Compromís tinga un bon resultat, perquè la suma dels altres partits de l’esquerra no dóna davant del trifachito o dreta que no saps mai quina és més radical perquè estan en un “batiburrillo” que no s’aclaren.

            Candidats a les Corts Valencianes

Ha perjudicat a Compromís l’avançament electoral que va decidir el President Ximo Puig?

A: No perquè no em crec les enquestes. A Compromís no se si ens tenen mania però mai n’han encertat ni una. L’altre dia repassàvem els números del Centre d’Investigació Sociològica (CIS) del 2011, ens donava 0 diputats i en traguérem 6. El 2015 ens donaren entre 7 i 9 i en traguérem 19. Compromís és un vot que al CIS, a nivell nacional, no entenen de política valenciana i sempre ens volen perjudicar. El CIS igual no està ben enfocat, hi ha hagut molta polèmica amb Tezanos [José Félix Tezanos, actual President del CIS]. A nosaltres ens dóna igual, són tendències. Si la tendència és que anem a tindre entre 14 o 18, probablement siguen 27 o 28, si anàrem amb la mateixa proporcionalitat. 28 seria exagerar, però Compromís va a millorar resultats en les eleccions autonòmiques.

Donarà per superar el PSPV?

A: Ahí, ahí. Eixe CIS exagera molt la posició del PSPV i el discurs del vot útil que estan utilitzant a Madrid aquí no té sentit, perquè la gent sí que coneix a Mónica Oltra. La mateixa enquesta demostra que Mónica és la única líder política que aprova el CIS i a més hi ha molta gent que vota a altres partits progressistes que la prefereixen de Presidenta. Tenim una batalla que lluitar el 28A i la ciutadania vol la primera Presidenta de la Generalitat, amb Mónica al front. Estem en disposició de poder lluitar-ho.

Si la suma de Compromís i Podem supera el PSPV, proposareu Mónica Oltra com a candidata a la Presidència?

A: No ho se, això ja depèn dels números. Hauríem de veure com ho enfoquem. De tota manera és cert que el PSPV sempre ha tontejat amb Ciutadans. Ho feren fa quatre anys quan es parlà que Mónica fóra Presidenta, i no dubte que ho tornarien a fer. El problema és que quan ells parlen d’això ja tenen un preacord amb Ciutadans i això fa dubtar molt al votant d’esquerres que ha de decidir a qui votar el proper diumenge. Votar al PSPV és votar a un possible govern de Ciutadans i evidentment això s’ha de dir. Amb Compromís no van a tindre dubtes, no anem a caure en personalismes. Fa quatre anys ja parlarem de primer el què i després el com i anem a continuar amb eixe argumentari.

Sou optimistes amb la possibilitat d’un Botànic II? Quin hauria de ser l’objectiu d’aquest govern reeditat?

A: Ho hem fet molt bé, hem sigut el govern més estable de la història de la Generalitat. Ciutadans i el Partit Popular (PP) fa quatre anys deien que el govern no anava a durar ni quatre dies, el govern del Titanic deien. El discurset els va durar uns mesos, perquè es van donar compte que no, que el govern venia per quedar-se i acabar la legislatura i així ho hem demostrat. Un govern exemplar a tot l’Estat, un govern plural que a més ha tingut el mestissatge en les Conselleries i no s’han creat guetos de temes, tot ha estat compartit i eixe és un dels èxits del Botànic.

Quin hauria de ser l’objectiu d’aquest nou govern del Botànic, en el cas que es done?

A: L’objectiu està clar. Continuar rescatant persones. Continuar consolidant i transformant des de baix, no només l’economia sinó tot el que tinga a veure amb polítiques inclusives o sanitat. S’han iniciat molts camins que ara s’han de tancar i continuar construint. La fulla de ruta que marcarem el 2015 no era a curt termini, sinó a mitjà i a llarg termini. Són mesures necessàries. Quan parlàvem d’un canvi i una transició amable parlàvem precisament d’açò, els canvis necessiten el seu temps i eixa legislatura necessita la consolidació.

89

            Candidats al Congrés dels Diputats

Teniu possibilitat de treure de nou grup propi al Congrés?

I: En tenim prous, pel resultat electoral que crec que anem a treure. Hi ha una premissa, i és que la futura Mesa del Congrés, que al final és la que decideix sobre estes qüestions... si tenim una Mesa com la que hem tingut, segrestada pel PP i Ciutadans, i decidint arbitràriament, anirem a una situació complicada amb la voluntat que no tinguem grup. Ja ha passat altres vegades que partits polítics complint les condicions no se’ls ha donat perquè s’ha fet una interpretació molt estranya del reglament. Anem a tindre el resultat que ens permet tenir grup i la qüestió és si la futura Mesa del Congrés és honesta o no. Crec que ho serà.

Quin és l’objectiu de Compromís, una força d’estricta obediència valenciana, al Congrés dels Diputats?

I: Bàsicament deixar de ser ciutadans de segona, el que som ara en termes de finançament i igualtat d’oportunitats. Que els valencians i valencianes tinguen les mateixes oportunitats que qualsevol persona d’altres territoris. Breu i concís.

Segons una enquesta d’Alicante Plaza, feta entre el 4 i el 5 d’abril, Compromís i Vox tindrien a la Província d’Alacant entre 1 i 2 Diputats. Estarien disputant-se el segon. Quina valoració en feu?

I: Pensava l’altre dia quina cara se’ls quedaria als de VOX si Compromís fora qui desempata a la Província d’Alacant i fa que la balança caiga del costat progressista. Això seria poètic. Per no parlar si al final el vot a Compromís a Alacant fa també que tinguem la primera dona Presidenta de la història. No vull ni pensar quina cara se’ls quedaria als homòfobs i masclistes. L’enquesta d’Alicante Plaza situa la vertadera utilitat del vot de l’esquerra que és a Compromís.

Mentre els candidats de la majoria de partits, menys Pablo Iglesias, tancaran la campanya a València, Compromís posa en valor que els seus candidats no venen, sinó que ja estan ací.

I: Això és molt important. Nosaltres al final tenim dos avantatges. En primer lloc que som nascuts aquí, hem patit i hem sigut feliços aquí i coneixem els problemes que tenim com a gent que vivim a Alacant. Però hi ha que afegir una cosa, perquè hi ha altres candidats que també han nascut en estes terres. Nosaltres, com no depenem de ningú, d’ordres de Madrid ni d’altres llocs, som lliures per a defensar a Madrid les necessitats que tenim com a poble. I això ho hem vist. En diversos Pressupostos Generals de l’Estat, Compromís ha presentat esmenes per a millorar la Comunitat Valenciana i han votat sempre en contra altres partits com PP, Ciutadans i en algunes ocasions també Unidos Podemos (UP). Al final el seu centre de decisió no és Biar o Alacant, són altres llocs que en la relació d’interessos sempre estan per davant. Això és un element fonamental. Que vinguen a tancar a València? Benvinguts i tan de bo mengen un bon arròs, que segur que ho faran. Però la qüestió no és menjar un bon arròs un dia, sinó saber fer-lo, saber els problemes que tenim com a valencians i valencianes, i no ho saben.

Per quina raó no s’ha reeditat el pacte de “A la valenciana” amb que vau concórrer en les anteriors eleccions generals?

I: Hi ha una metàfora que ho explica molt bé. Nosaltres no vam vindre a la política a asaltar los cielos, sinó a fer que la gent visquera un poc millor a la terra. Això explica la diferència de praxis política que tenim respecte als companys i companyes de UP, que tot i això són aliats polítics, per suposat.

Però eixes aliances seran a nivell postelectoral i no preelectoral?

I: Exacte. Nosaltres ho hem dit clarament. Volem un govern botànic a Madrid i això passa per un acord polític entre Unidas Podemos, el Partit Socialista i Compromís. No tenim cap problema en dir-ho. És la nostra aposta política i la única possibilitat real de canvi que hi ha a l’estat. Un govern a la valenciana o a la portuguesa. En les costes està el futur.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital En la web trobareu l'exemplar de Biar Digital en paper del mes anterior. Recordeu que en les papereries-llibreries… https://t.co/wOPmKx520N
BiarDigital Esta vesprada concentració convocada per l'Associació Feminista Flama Violeta i divendres taller telemàtic amb la b… https://t.co/mRVf8dYjjw
BiarDigital "Radiografia d'un primer any universitari passat per gel i mascareta", per Pablo Alcaraz. La visió d'un jove estudi… https://t.co/U7xBu0BGnv
BiarDigital "Revuelto "Antón", per Antón Miralles. https://t.co/u8LmiL5IV9 https://t.co/mUT6LqHlDT

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com