1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Asun Gregori: "Tenim un tripartit que és molt ric, perquè hem fet moltíssimes activitats i tenim bona connexió"

Passat l'estiu dóna començament el curs escolar, i no només això, sinó també el curs polític. Per este motiu realitzem a l'igual que altres anys l'entrevista amb la regidora d'Educació i Medi Ambient Asun Gregori, qui valora estes qüestions així com altres com ara la marxa de la legislatura, les activitats que s'han realitzat en estiu organitzades o en col·laboració amb la Regidoria d'Educació, el Pla Edificant o la passada Trobada d'Escoles Valencianes a Biar. Finalment l'edil socialista respon a les preguntes dels nostres lectors i lectores.

Vos oferim esta entrevista gràcies al patrocini de la Regidoria d'Educació, Medi Ambient, Neteja i RSU de l'Ajuntament de Biar

Alguna novetat ressenyable del curs escolar que ha arrancat fa un mes?

Bon dia primer que res, sí, enguany sí que tenim alguna novetat referida als dies no lectius que concedix la Conselleria d'Educació i Ciència en la nostra localitat, evidentment es va sol·licitar que foren els tres dies de Festes locals, 10, 13 i 14 de maig, però a més a més va hi haver una proposta des de l'IES de Biar, que com sabem està situat a la nostra localitat i que venen alumnes de la comarca, de La Canyada, Beneixama i el Camp de Mirra. 

Aleshores el que es va valorar era que una manera que els xiauets que venen d'altres localitats vegeren que també són importants les seues festes, encara que no són, pròpies de Biar, vam argumentar que el dia 7 de gener que és el segon dia de Reis en La Canyada, que fora festiu. En primera instància Conselleria sols ens va concedir el 10, 13 i 14, i farà un parell de setmanes qnes va vindre una carta de la Direcció General de Centres en la qual sí que ens admitia que el dia 7 fora dia no lectiu en tots els centres de la localitat de Biar: Escola Infantil, CEIP Mare de Déu de Gràcia i IES Biar. Açò va ser a condició de que els centres educatius de la localitat de Biar finalitzar un dia més tard [el curs escolar], aleshores ací no hi ha diferència entre el poble de Villena i el poble de Biar perquè tots els pobles tenen els mateixos dies lectius en la Comunitat Valenciana, per tant hem aconseguit un dia més i això és important ja que els nostres veïns de La Canyà no falten a classe i la resta podem anar a gaudir en la nostra localitat propera de la festa dels Reis Mags.

Una de les principals novetats és el Pla Edificant posat en marxa per la Generalitat Valenciana que també afectarà a Biar i se'n podrà beneficiar, què ens podries dir?

Pel que fa a les fases van ser primer plantejar al conseller que teníem l'oportunitat d'adherir-nos al Pla Edificant i a partir d'ací decidir juntament amb els tècnics de l'Ajuntament -evidentment- quines actuacions calia realitzar, per què els pares i el Consell escolar a voltes demanem coses com si fora la "carta als Reis Mags" però hem de ser realistes. Aleshores es va prendre la decisió de que en compte de fer inversions en el col·legi que tenim al Convent, perquè sempre hi havien queixes. De fet crec que som una de les poquetes escoles de la província d'Alacant o de la Comunitat Valenciana que el cole d'infantil està distanciat del cole de Primària. Aleshjores el que es va prendre la decisió era d'unificar centres escolars, no s'anava a fer cap inversió en el Pla Edificant en el cole del Convent, i diguem que la inversió més gran que s'anava a fer era translladar, construir un nou cole d'infantil en el centre d'educació primària.

En quina fase estem ara? doncs es van presentar les memòries i es van tindre unes coses que s'havien de fer i ara estem esperant la delegació de competències per part de la Generalitat, una vegada ens arribe la documentació i la petició de que hem demanat esta delegació, ho portarem a la sessió plenària, s'aprovarà, perquè el Partit Popular, va dir que era una bona idea translladar el cole amb els seus dubtes de que la Generalitat puguera complir eixe compromís a nivell econòmic perquè a les arques municipals no li va a costar ni un euro el fet que anem a construir un nou centre educatiu i les reformes del centre educatiu de Primària. Una vegada tinguem ja les delegacions de competències conforme he dit, s'aprovarà en la sessió plenària i el següent pas serà treure el plec de condicions tècniques i adminsitratives per a que qualsevol constructor puga presentar-se complint els terminis i allò que nosaltres presentem en la memòria i a partir d'ací comencem ja a construir directament.

Una de les novetats que tamé ens va deixar l'estiu des de la Regidoria d'Educació va ser la Trobada d'Escoles Valencianes...

Efectivament, el 9 de juny de 2018 recordarem Biar, almenys jo tindré una parcel·la al meu cor, igual que molta gent que va col·laborar i participar, i de manera no visible, com aquell que podem dir en les Trobades del 9 de juny. Vam rememorar aquelles Trobades -que ja se'ns queden un poc lluny- del 2002, en les quals molta gent que era xicoteta i anava a les escoels i participaren fent tallerets o en la cançoneta, i ara ja són pares i els ho explicaven als seus xiquets i per a ells era un orgull pel qual no hi havien paraules per explicar que "jo fa molts anys estava com tu". Esperem que eixos xiquets que van participar el 9 de juny, puguen participar d'ací molts anys, encara que esperem que no tarden tants anys en dir "jo també he participat com a xiquet o xiqueta o tu ara filla meua o fill meu estàs participant ara com a xiquet i jo com a pare".

També no et vas "lliurar" de que et férem una vinyeta gràcies al nostre artista Eloy Alemany Navalón amb motiu de la Trobada...

La vaig trobar divertida, perquè en estos casos s'ha de vore la part irònica i la part divertida i de crítica, aleshores em vaig sentir molt identificada, quan la vaig vore sabia que s'estava parlant de mi i no d'una altra persona que es podia semblar per dues coses molt característiques, pel penjoll que sempre porte i perquè quan les coses em sorprenen tinc un tic en una sella, la qual se m'alça i si reprenem i mirem la vinyeta sí que trobem que tinc una cella alçada, i al vore allà darrere "Alt Vinalopó", dius "acçò va exclusivament per a mi", no pot ser un altre, un altre no pot dir "he sigut jo qui està en la vinyeta", efectivament era jo.

I molt agraïda de que siga un tema important per a vosaltres com a mitjà de comunicació les Trobades, perquè que m'hagen fet una vinyeta pel tema de les Trobades per a mi és un orgull, per a unes altres persones a la millor és una crítica o no els agrada, però per a mi vaig estar molt orgullosa que dins del vostre butlletí digital hi haguera un apartat exclusiu per al tema de les Trobades.

Com es valoren les activitats realitzades durant l'estiu impulsades des de la Regidoria d'Educació o en les quals s'ha col·laborat?

Les activitats en estiu són molt complexes perquè igual que al llarg de tot l'any han hi hagut activitats i les mares han d'anar quadrant horaris entre el cole i les activitats que es fan tant de música, ballet, pintura, etc... perquè som un poble que tenim molt d'associacionisme i tenim moltes activitats com els cursos de natació i altres, hem hagut de coordinar perquè no a tot el món els agraden les mateixes coses. Pel que fa als cursos de natació és molt important que els xiquets aprenguen a nadar, sobretot defensar-se a l'aigua i que si alguna vegada accidentalment cauen en una piscina que tinguen els recursos suficients per poder-se defensar, flotar i arribar a la vora de la piscina i poder sobreviure.

La Regidoria d'Educació poques coses més queden per fer, perquè tots són de manera artística, la natació... i això és el que més mola en estiu, però continuen fent-se els cursos d'informàtica, ja fa un parell d'any [en 2016] vam llançar la iniciativa que no sabíem com anava a eixir i ens va sorprendre que en un principi només ho vam fer per al mes de juliol i que van ser les pròpies mares les que ens van demandar que per favor que el mes d'agost també. Perquè hi havia pares que se n'anaven de vacances en juliol i el mes d'agost es quedava un poc sol i eixos xiquets no tenien l'oportunitat de tindre activitats d'oci, perquè és oci més aprenentatge, perquè hui en dia tant a l'escola com a l'institut se'ls demana que facen activitats de fer presentacions de Power Point, etc...

I també tenim l'escoleta d'estiu en la què els xiquets van a gaudir i passar-ho bé, perquè les famílies treballen el mes de juliol i és una manera de donar eixe tipus d'activitats per al que els iaios i iaies puguen descansar des de les nou del matí fins a la una del mig dia que és quan es realitzaven les activitats.

A ulls d'Asun Gregori quina valoració es fa de la legislatura? S'espera que el Partit Socialista i els socis de govern puguen recuperar la il·lusió del votant d'esquerres de la localitat?

Com bé saps en Biar el partit més votat va ser el Partit Popular, però després la suma dels tres partits d'esquerra vam fer un pacte i vam obtindre l'alcaldia, igual que fa dos legislatures anteriors [2007-2011] el partit més votat va ser el Partit Socialista però Biaruts per Biar va fer un pacte amb el Partit Popular i també es van quedar l'alcaldia. Són les regles del joc que quan jo conseguisc el que vull està bé, però en canvi quan sóc el partit més votat i me la lleves ens sembla que és una injustícia, que és el que María Magdalena Martínez Martínez, la portaveu del Partit Popular ens ha recriminat en algunes sessions de ple durant estos vora quatre anys. Les regles del joc estan ahí, per això som un estat democràtic, que ho poden fer uns i  ho poden fer uns altres i les dues maneres depén de qui ho faça són totalment legals.

Treballar un partit també és complicat, pel que fa al pacte, perquè treballem amb persones i cada qual tenim unes idees i una forma de treballar, una manera d'expressar-se i tindre projectes, aleshores si ja dins d'un partit ja és complex, si juntem dos partits més tenim un tripartit, que és molt ric perquè hem fet moltíssimes activitats, tenim bona connexió perquè encara que ens ho recrimine [que governen tres partits junts] alguna vegada la senyora Martínez, que ho fa simplement perquè està en l'oposició i és la seua intenció, igual que qualsevol partit en l'oposició, de desgastar a l'equip de govern i crear falses il·lusions per a que la gent quan ho escolte pense "estos es porten a matar, no es poden vore ni suportar". Això no és cert, ho dic ací i ho dic on faça falta, som un tripartit, estem cohesionats, cada u de vegades té unes idees diferents però les treballem, perquè en això consisteix un tripartit en anar treballant i esmolant allò que que no està quadrant i si hi ha algun "roce" es parla. Tenim el sentiment d'empatia, alguns tenim carreres universitàries i això fa que tinguem una altra visió, per exemple jo sóc mestra aleshores el tema de posar-me en el lloc de l'altre: l'empatia, analitzant-ho des de fora i des de dins... a la millor jo sóc la mare que dius "mira-la la mestra, ja ve ací a donar-nos lliçons", però no és la manera habitual que jo tinc de treballar, és a dir, no s'han de crear falses polèmiques que l'única cosa que volen dir és que nosaltres no funcionem, no estem treballant, no estem units.

Anem als actes i parlem, no ho fem perquè ens veja la gent, sinó perquè tenim coses que comunicar-nos, i si ens hem d'anar de sopar, anem tots de sopar o dinar, que no tenim ningú cap problema. Jo almenys no el tinc amb els meus companys ni d'Esquerra Unida, ni del Partit Socialista ni de Compromís, i si el PP em diguera "anem a fer-nos un café" jo me'n vaig, jo em porte i em relacione amb el tot món.

PREGUNTES DELS LECTORS I LECTORES

La pregunta més demandada ha sigut que si estaries disposada a presentar la teua candidatura dins del Partit Socialista per a liderar el projecte a nivell local i poder ser candidata a l'alcaldia en 2019.

No ha arribat el moment de que el Partit Socialista ens plantegem qui ha de ser el cap de llista o si hi hauran llistes alternatives, perquè som un partit molt democràtic. Perquè encara que fórem un poble de més de 5.000 habitants... perquè si llegim la premsa de les últimes setmanes, ja hi ha candidats a l'alcaldia pels seus pobles de més de 20.000 habitants. Nosaltres com t'he dit encara no ens hem plantejat com a Partit Socialista de Biar què és el que anem a fer i qui va a presentar-se, la gent que ens agradaria o no que anara en les nostres llistes... és un procés en el qual, igual que vam confeccionar les llistes de l'última legislatura que va començar en 2015, també les vam estar treballant amb antelació en les que vam vore quines persones complíem el perfil, o quines persones estaven dispostes a participar, perquè és molt complex buscar gent per a unes llistes perquè hi ha molta gent que et diu "jo sí però a partir de tal número" o "jo sí, si s'ha de completar la llista compteu amb mi", però per als llocs en els quals dius que tens possibilitats de poder treballar pel poble... has de tindre en compte que hui en dia la majoria treballem i tenim un "primer treball", aleshores l'ajuntament passaria a ser un "segon treball", la qual cosa comporta el fet de compatibilitzar tema d'horari, i això s'ha de polir molt, perquè després ens trobem que no poden representar o fer front a eixes coses... jo sóc una persona pluriempleada, jo sóc mestra, el meu primer treball és ser mestra, i tinc una compatibilitat amb l'Ajuntament de Biar, perquè ojo a l'Ajuntametn per les vesprades, però hui en dia el correu electrònic, el WhatsApp i el telèfon han sigut els millors invents per a la gent que no estem a la localitat treballant i necessitem posar-nos en contacte amb els tècnics, és a dir, si els tècnics pugueren parlar dirien "Asun, m'envies correus electrònics a les onze o les dotze de la nit" i pensaran "que esta xica no té vida?". Clar, ho faig en poder, quan detecte alguna anomalia, o necessitem delegar en el funcionar corresponent. 

Què passarà? doncs ja vos dic que sereu un dels primers en saber quan iniciem eixe procés intern per a poder fer les coses i saber quin és el nostre candidat o candidata, perquè sempre tenim una imatge d'home però també podria ser candidata.

S'ha pensat en alguna ocasió de municipalitzar l'Escoleta Infantil?

Eixa pregunta és complicada a nivell administratiu i econòmic, ja que quan van decidir que em fera càrrec de la Regidoria d'Educació, sóc interina i sempre he treballat a l'Escola Pública, aleshores sabem que totes les escoles públiques, el personal que estan treballant les paga la Generalitat Valenciana, igual que paga als mestres de religió, que no els paga els Bisbat, que de vegades es pensa que ho paga el Bisbat. També paguen als orientadors escolars, els logopedes, als mestres de PT i últimament també als administratius, perquè parlant de tot un poc, CEIP de Biar té una administrativa amb una dedicació parcial d'hores i dies, perquè últimament les escoles tenen molta burocràcia.

Biar l'escola que tenim és una Escola Infantil Municipal, per ella han passat totes les promocions jo crec, perquè jo no sóc de Biar, però els meus fills sí que han passat per l'Escola infantil. Abans estava gestionada per l'AMPA del cole amb tota la bona voluntat, perquè gràcies a ells els pares que van tindre xiquets van tindre l'oportunitat de que els xiquets anaren allí i estigueren en el poble i no s'hagueren de desplaçar a altres poblacions com per exemple Villena, Castalla o Onil. La proximitat de tindre un servei educatiu a la localitat fins que no el tens no saps el que fa falta, aleshores vam estar indagant i pressionant a vore si podíem fer i ens van dir que de moment la Generalitat no podia posar a personal de la pròpia Conselleria per a treballar en l'Escola Infantil. El que sí que hem fet ja gestions és per a l'EPA municipal, som una EPA xicoteta i de vegades tenim o no alumnat, com no depén ni de la nostra EPA ni de Conselleria, parlant amb els tècnics de la Conselleria ens van dir que eixiria una nova legislació, en la qual les EPA's xicotetes igual podien ser extensions d'una EPA Més gran, aleshores quan em van informar vam enviar la informació sol·licitant el que volem: un mestre o mestra per a que es puga donar la nostra EPA Municipal, perquè és molt compñlicat que l'ajuntament puga assumir eixes depeses, però de moment és la nostra obligació com ajuntament fins que Conselleria no es faça càrrec d'això.

Referida a l'Escola Infantil, ja portem tres gestions privades, la primera quan l'AMPA s'ho va deixar l'Ajuntament va haver d'agafar el bou per les banyes, com vulgarment es diu, per a vore de quina manera es podia fer un plec de condicions per a que es pugera gestionar, ja que no podíem. Es va treure unes bases, un plec tècnics, una convocatòria i un plec administratiu i en eixe cas s'ho va quedar Ruth. Degut a la nova llei de contractacions, l'últim contracte s'ha prorrogat, és a dir, que encrara estem prorrogant l'antic contracte que tenia l'última directora que és Paloma, es va trure el plec de condicions. En el proper ple d'octubre anirà en l'ordre del dia l'adjudicació a la nova empresa, és municipal encara que ho porte una empresa privada, perquè si no ens voríem abocats al tancament de l'Escola Infantil, i el Partit Socialista, el tripartit i jo personalment no vaig a consentir que ens quedem a Biar sense Escola Municipal.

S'ha pensat fer un registre digital per a que la gent del poble puga consultar les factures i despeses de l'Ajuntament?

Des del departament de transparència trobe que és una bona idea sempre i quan això no siga incompatible, amb això no estic dient que no es faça, amb la llei de protecció de dades no sé si es podran penjar directament les factures perquè hi ha unes dades, un CIF de l'empresa i unes dades, o s'hauria de fer un registre com si forma una taula d'Excel en el qual estiga que ha hagut una factura en el concepte x per certa quantitat de diners, és a dir, jo sempre he abogat per la transparència, el millor que pot fer un polític és ser transparent, mentre ocupa un càrrec públic, és a dir, amb els diners públics hem de ser molt escrupulosos, i saber en quines coses es gasten, no significa que l'Ajuntament no es gaste diners, perquè tenim el problema que si no et gastes eixos diners, de cara al pressupost de l'any que ve eixos diners que no has invertit -que no és gastar, és invertir en el poble i els teus ciutadans- resulta que per l'any que ve ja no tens eixos diners que en teoria t'estàs estalviant, que és el que diu la senyora Martínez sempre que comencem l'any econòmic que estem gastant molts diners i sempre ens diu que estem gastant molts, però quan tanquem l'any, la llei d'Estavilitat pressupostària sempre estem acomplint-la. El que passa que ells invertien o no invertien en certes coses i el pressupost anava reduïnt-se any rere any.

Amb això ens quedem, esperem haver respost a les preguntes dels nostres lectors i lectores. Agrair a Asun les seues respostes a algunes preguntes complicades i dificultoses.

Gràcies a vosaltres.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

Mitjà

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital Este mes en Biar Digital en paper: 👉🏻La foto de portada, d'Alberto Domenech. 👉🏻L'editorial, per Pablo Ortín. 👉🏻La… https://t.co/WYkgzq9rGu
1hreplyretweetfavorite
BiarDigital Les visites al castell queden reduïdes a un màxim de 16 persones a la torre, quatre per planta. També s'ha restring… https://t.co/L779KZS3Bd
2hreplyretweetfavorite
BiarDigital 💪🏻💪🏻Molta sort i molta espenta a totes i tots. https://t.co/80YQmWiVaY
2hreplyretweetfavorite

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com