Previous ◁ | ▷ Next

La UA publica una base de dades amb 20.000 represaliats pel franquisme de la província d'Alacant

La UA publica una base de dades amb 20.000 represaliats pel franquisme de la província d'Alacant Imatge: UA

Fa unes setmanes elDiario.es en la seua edició valenciana publicava la notícia del llançament per part de la Universitat d'Alacant d'un portal on conéixer les dades de més de 20.000 persones represaliades per la dictadura franquista. Un treball recollit per més de 30 investigadors durant 15 anys dirigits per Francisco Moreno.

En el portal trobem una extensa base de dades on es pot filtrar per nom i cognoms, per professió o per municipi, on trobem que a Biar hi ha un total de 79 persones, on s'aporten nombroses dades sobre el cas de cada una d'elles.

"La repressió franquista a Biar"

Tot i això abans de finalitzar-se este treball per part de la UA, un altre en esta dinàmica ha sigut el·laborat pel veí Cayetano Martínez, treball publicat recentment per Biar Digital en forma d'article d'opinió signat per Josep Maria Pérez Romero, un treball on es recullen un total de 61 persones represaliades acabada la Guerra Civil i que va donar lloc al règim dictatorial.

Este treball que ha recollit Martínez va ser motivat per la seua inquietud a partir de la repressió que va patir el pare de Cayetano en saber de les raons que estes persones havien sigut privades de llibertat, o havien rebut multes, o bé se li havien llevat els seus béns, ja que afortunadament no va hi haver cap afusellament, un fet que sí que es va produir en altres municipis del nostre entorn. Per donar resposta a esta curiositat, es va investigar a través de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica d'Alacant, per anar trobant informació i completar un xicotet estudi. Una repressió que en paraules dels autors "no sols patien els propis represaliats, sinó també les dones i fills, nebots o néts, tota la família" a la qual s'unia la discriminació econòmica i social als pobles, veient-se forçades les famílies a vendre part de les seues propietats per a poder sobreviure.

55

En resposta a que a vegades la búsqueda de la recuperació de la memòria històrica respon a interessos polítics o buscar d'alguna forma obrir fets que en formen part del passat, Pérez Romero recorda que si este fora el fonament "caldria cremar tots els llibres d'història per no recordar fets com ara les dues Guerres Mundials", "conéixer la història no és mai revenja, és donar-la a conéixer especialment entre la gent jove" per a que coneguen què va passar a Biar, "la història que no han ensenyat, i així saben què va passar en el seu poble", "és la millor forma de que no torne a passar", sentencia.

Els veïns reconeixen que tot i que fa 40 anys de l'entrada en vigor de la Constitució espanyola i per tant d'un règim democràtic "encara hi ha por", especialment en pobles menuts, i que el restabliment de la memòria té un primer pas a la nostra localitat amb este estudi. Val a dir que de totes les persones que es recullen en el treball sols hi ha una d'elles en vida, concretament una dona, Ana Martínez, la resta ja ens van deixar. 

Este tipus d'informació també s'ha recollit per llibres com ara "Villena Roja" de César López Hurtado, que no només recull els casos de repressió de la capital de l'Alt Vinalopó, sinó també d'altres municipis de la contornada, a banda de l'esmentada base de dades de la Universitat d'Alacant, o els treballs realitzats per l'Associació de la Recuperació de la Memòria Històrica.

A continuació podeu consultar l'article d'opinió "La repressió franquista a Biar"

A continuació podeu consultar la base de dades el·laborada per la Universitat d'Alacant

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Ángela Palazón Conca: "És important que mentalitzem als més menuts que el futbol pot ser de xics i de xiques"… https://t.co/ZQUOttRCQ7
5hreplyretweetfavorite
BiarDigital [fotos] Èxit en la celebració de la I Gala de l'Esport https://t.co/dgrx0wCROU https://t.co/HxIVwigC0f
BiarDigital "En ese cajón...", per Mayte Salguero https://t.co/5k90fh141D https://t.co/dSv6Klqrh0
BiarDigital Rotllets i fogasses, i remolatxes de setembre https://t.co/C0CCTsk58T https://t.co/uuyfLnCjCV

Enquesta

Sí - 70.2%
No - 23.4%
Indiferent - 6.4%

Han votat: 47
Enquesta tancada on: Setembre 21, 2018
Joomla templates by Joomlashine