1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Julio Sanjuán: "Enguany tenim vora 100.000 € més de pressupost"

A poc més d’un any vista de les eleccions municipals, entrevistem l’Alcalde de Biar Julio Sanjuán per fer una valoració del que portem de legislatura i de l’estat dels pressupostos. Posem sobre la taula la recent polèmica entre la màxima autoritat política del poble i els responsables de la BTT del Club Ciclista de Biar, així com el clima de protesta dels pensionistes i la demanda d’un centre de dia pel poble. Per últim, transmetem dues preguntes realitzades pels lectors que hem seleccionat d’entre les que ens han arribat.

NOTA: Esta entrevista es va realitzar el passat dimecres 7 de març de 2018

L’any passat l’oposició va ser crítica amb l’aprovació dels pressupostos perquè van tardar en ser aprovats. Com està enguany el tema de l’aprovació?

De vegades les coses es retarden i no perquè un vol. Estan els funcionaris que a l’hora de pagar factures, tancar, subvencions... Vaig demanar disculpes l’any passat en el pressupost perquè ens van sobrar 100 i pico mil euros, els quals no es poden gastar després perquè es resta del pressupost i aleshores tens menys inversió. Enguany, encara que vénen tot l’any castigant-nos dient-nos que som uns gastadors, que no anàvem a complir les regles, hem complert la regla de gasto i d’estabilitat. Hem anat a lo taxat i ens han sobrat 2.000€ per poder acomplir la regla del sostre de despesa.

Alguna novetat destacable?

Per la quantitat de subvencions que vam treure l’any passat més el que ens deixa pujar el govern, enguany tenim vora 100.000 € més de pressupost. Els pressupostos pujaran fins a 3.143.000€, front als 3.045.000€ de l’any passat. La diferència és poca perquè seguim amb la regla de despesa i estabilitat pressupostària i el moviment de cintura és el mateix que teníem. Només podrem gastar 80.000€  més i intentarem fer coses del dia a dia, de despesa corrent. Després per a inversió hem posat dues coses. Una és la inversió per comprar uns terrenys, on volem posar el centre de dia, així enguany ja tindrem els terrenys comprats i avançarem fins a final d’any a veure si a base d’alguna subvenció i alguna cosa més podem començar les obres, perquè és una demanda important i popular. I després una xicoteta partida per il·luminar l’arc que es veu quan venim de Banyeres perquè de moment només es veu el castell. L’arc és del segle XVII i és una joia, i volem il·luminar-la perquè quan entrem a Biar ja es vaja tenint altres vistes i característiques.

És coneguda la polèmica que hi ha hagut entre el Club Ciclista de Biar amb l’Ajuntament. Com és possible que un problema privat entre una associació esportiva i l’Ajuntament ha derivat en un dels principals problemes de la legislatura?

Ho has enfocat molt bé. És un problema privat d’una associació d’este poble, l’Ajuntament lo únic que fa és ajudar en tot el que pot a qualsevol associació, que sempre ens agrada donar més, per suposat que sí. Esta no era una de les associacions que menys diners tenien però ens pareixia bé perquè era important l’esdeveniment que feien al poble. Per a un dia portaven entre 900 i 1.000 bicicletes, més tota la família... El problema, que per a nosaltres no és cap problema, ve quan rebem una carta dient que enguany es deixa de fer la BTT. Jo no sabia res perquè des que prenc possessió de l’alcaldia delegue en tots els meus companys i cadascun és responsable de la seua àrea. Fins fa quatre dies encara no havia parlat amb ningú del Club Ciclista. Sempre ho han llevat [Josep] Xufre, que en el seu dia era el responsable el Regidor d’Esports, i ara Laura que és la responsable d’esports de Compromís. Açò no se perquè ha anat enquistant-se, perquè una cosa és el que van registrar i una altra cosa és el que escriuen a les xarxes socials carregant contra mi. Jo no conteste, tarde tres, quatre, cinc dies en les que sí rep cridades particulars de gent del club i de fora. Aleshores, al final, aplega un moment en que sin comerlo ni beberlo, nosaltres ni li hem llevat diners ni hem estat negociant en llevar-los cap subvenció, els diners són exactament els mateixos. I potser en un colp que t’agafa per la nit, que hi ha certes coses que no s’entenen com que en eixe transcurs de quatre dies en què no obric la boca, hi ha alguns representants d’altres associacions que sí es queixen al saber la quantitat que aquesta associació cobra en comparació amb ells. Quan hi ha altres associacions amb menys gent que ixen del poble a vendre Biar com Cors i Danses, Sagueta Nova... que agafen l’autobús i se’n van a recórrer pobles d’ací i de fora de la província. Va aplegar un moment en què vaig intentar comunicar-me amb ells i va ser impossible, vaig enviar una persona perquè mitjara per mi i li ha sigut impossible, a pesar què el problema era jo. Aleshores, com tampoc costa, en un moment donat si has escrit quatre coses i la gent s’ha sentit ofesa, tots ens podem equivocar. En eixe moment em vaig equivocar i he demanat perdó i disculpes tant públiques en l’escrit que he fet, com moltíssimes per telèfon i escrit a nivell personal. Lo únic que puc dir és que els diners estan ahí i ells diran si volen fer la BTT o no.

Continuem amb una pregunta que també vam fer a l’oposició. Els primers plenaris de la legislatura van tindre moments tensos, més enllà de la tensió lògica d’un plenari, en l’últim plenari s’ha tornat a reproduir esta tensió, creus que es dóna per una oposició massa vehement de l’oposició, el problema el té l’equip de govern o simplement és una necessitat d’acostar posicions?

L’últim plenari, com tots vam poder veure i apreciar, es va fer amb les preguntes normals i habituals i després a la secció de precs i preguntes, la primera pregunta que fa [Magdalena Martínez] es refereix a la BTT dirigint-se directament a la regidora d’esports. La regidora d’esports va dir i va defendre bé el que volia però ella insistia dient que era un problema tan gran que hauria de debatre’s en un plenari. Estem parlant d’una associació particular, entenc que això no ha d’anar a un plenari o si hauria d’haver anat no es podia debatre perquè la part realment afectada no estava present i no tenia opció a la defensa. La seua estratègia era veure si el tripartit ens enfrontàvem, perquè Compromís va fer un escrit dient que no estava d’acord amb el que jo havia posat a les xarxes. Em pareix molt bé, en qualsevol casa i família tots no estan d’acord i no diuen sempre el mateix. Una vegada mirat el problema he cregut convenient fer este escrit per veure si podem salvar la BTT.

En quant al fervor que va posar la senyora Magdalena, que va pujar el to de veu i el to de les paraules perquè va haver una sèrie de paraules fortes, quan tinga ocasió li pregunta a ella perquè va ser.

En general quina és la valoració de la legislatura per part del senyor alcalde?

A dia de hui és prou positiva, sempre hi ha coses que t’agradaria que s’hagueren accelerat molt més però és impossible perquè l’administració és l’administració. Quan s’entra a governar en un ajuntament, encara que siga xicotet com este, sempre et trobes amb el rèdit dels que han estat governant. Aleshores el primer any o any i poc estàs solucionant o acabant l’herència del que els altres t’han deixat. Una vegada ha passat este any i pico, perquè no va passar molt més temps, ja vam començar a fer nosaltres gestió de la nostra feina. Vam posar el programa del tripartit, perquè quan el vam posar junt coincidia al 95%. El primer que els vaig dir és que es deixaren el partidisme fora, no anem a parlar de PSOE, IU o Compromís i anem a parlar d’açò que hem firmat, que es diu Biar, perquè tots volem quasi el mateix pel poble. No vam tindre cap problema a l’hora de repartir les àrees, cadascú responsable de la seua, i després tenim el pressupost que tenim i hi ha que moure’s molt per les administracions per aconseguir subvencions i traure idees per fer coses.

En l’any que acaba de passar, hem aconseguit 1.086.000€, d’un total de 52 subvencions tant de la Diputació com de Conselleria. Clar, un milió d’euros costa de guanyar. Gràcies a l’ajuda de Diputació, que és el que més prop tenim, les alcaldies i la Generalitat, que ha canviat les formes de governar que hi havia abans, ens ha donat per fer projectes que pensàvem que no anàvem a poder fer. Uns estan començats, altres estan quasi acabats i altres quedaran encara plasmats.

Com sabem, a molts municipis i capitals d’Espanya estan eixint els pensionistes per protestar per la pèrdua de poder adquisitiu, Biar no és una excepció i tots els dilluns ixen els pensionistes per este motiu i per reclamar un centre de dia. Com es valoren estes reivindicacions?

Recolzem a estes persones que estan reivindicant unes pensions dignes perquè des que el govern de Rajoy va canviar la fórmula i les va congelar, va dir que només es pujaria el 0,25%. Des del 2012 fins el dia de hui els pensionistes han perdut un 14% de poder adquisitiu, per a una persona que està cobrant 600, 700€... a la millor per a una persona amb un jornal de 5.000€ no és important, però per a ells 80 o 100€ més al mes és un món. Per això no només estem d’acord i els recolzem, perquè darrere d’ells anem nosaltres. Açò és una roda en la que sempre deixem herència. Si ells estan lluitant i reivindicant, nosaltres també ho hem de fer perquè quan aplegue el dia de demà no ens trobem en la penúria en què ells estan.

Doncs amb això ens quedem i moltes gràcies

Moltes gràcies a vosaltres, com sempre queden moltes coses en l’aire, d’inversions que estan fent-se i només voldria comentar una de les coses més simbòliques que s’estan fent com és la Torreta. Ja s’ha parlat amb l’empresa i per a festes de Maig anem a tenir una desfilada despejada del tot i el centre de recepció ja estarà acabat. Hi ha tres o quatre projectes, este és un dels principals, i moltes coses més que estan damunt de la taula, no va a donar-nos temps a acabar-les en l’any de legislatura que ens queda però deixarem el camí aplanat per tot aquell qui vinga. Moltíssimes gràcies per l’atenció i a tot el personal que ens estiga escoltant. Açò és un poble xicotet on ens coneixem tots i eixa porta està oberta pel que vulguen, per a lo bo i per a lo roín.

 

PREGUNTES DELS NOSTRES LECTORS I LECTORES

Parlem del Pla d’Obres i Serveis de la Diputació d’Alacant. Va eixir en premsa que a Biar se li havia denegat aquest pla de 350.000€, però dies després ha eixit avant gràcies a les negociacions dels diferents grups de la Diputació. Que ens podria dir sobre eixa subvenció i que va a fer-se amb ella?

Al principi molta ràbia perquè és un pla de Diputació normalment bianual. L’any passat no ens el van donar i enguany comptàvem amb eixos diners. En veure que ens havien deixat fora del pla em vaig enfadar prou. Aleshores el primer que vaig fer va ser agafar la memòria que teníem i la vaig enviar a José Chulvi, portaveu que tenim a Diputació del partit socialista, i li vaig dir: “Escolta, ahi tens el que jo he demanat. Si fa falta busques una entrevista amb el Diputat de Foment o inclús amb el mateix President, el senyor César [Sánchez], per parlar perquè hem de quedar-nos fora quan els pobles xicotets som els que més necessitats tenim”. He d’estar molt agraït al nostre portaveu perquè es va moure prou i al final van cedir a una nova reunió. Va ser un canvi radical, es van juntar els diputats de PSOE i Compromís Diputació va tindre un canvi. Fins ara havien posat la barrera que les subvencions les rebien poblacions de 3000 habitants per avall, van pujar la quota a poblacions de 4000 habitants per avall. Al canviar el barem, uns pobles que havíem estat exclosos hem entrat i pobles que, ho sent per ells, amb més població, els han llevat alguna cosa i el repartiment ha sigut més equitatiu. Al final anem a tindre eixos 350.000€ amb que anem a fer l’obra pel convent i el carrer de Maria Payà fins a la Pizzeria.

Al voltant de la dimissió de Vicent Galvany, ens pregunten per la relació que teníeu dins l'Ajuntament que no era especialment bona.

Quan vam entrar vaig dir que cadascú era responsable de les seues àrees. Este senyor ens va demanar Hisenda, Festes i Comunicació i se li va donar sense cap tipus de problema. Vam estar desenvolupant el primer any tot l’equip, sempre gestionant la herència rebuda. Ell en festes, tot i que parega que tots els anys és el mateix, no és així. Tots els anys te les has de treballar i currar. Va ser una persona que no ho va fer malament, entre altres coses perquè és músic, fester i entenia la festa. Hui parlar de Vicent, de fa tres anys, em pareix tan llunyà... Simplement em pareix una decisió personal que podria ser, perquè a l’hora de la veritat encara no s’ha assegut a explicar-ho, podria ser perquè ell portava en el programa electoral fer un pou nou d’aigua i tant Compromís com nosaltres no ho contemplàvem. Vam estar parlant amb tècnics d’ací i de fora, i Biar la veritat és que no té necessitat ni falta d’aigua. Aleshores per això es veu que es va cabrejar prou personalment i ens va presentar la dimissió. No puc parlar ni bé ni malament, només que en resum és per ahi per on va. Si li pregunteu a la millor dirà les altres raons que tenia.

Moltes gràcies.

Gràcies a vosaltres i agraït per la tasca que feu per comunicar al poble.

(Esta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital 😷Estos dos últims casos sumen un total de tres en els últims 14 dies a #Biar. Departamento de Salud de Elda, Consel… https://t.co/YBxjETKnLF
BiarDigital 📌Este mes en "La Columna de les Associacions" de Biar Digital en paper trobareu la col·laboració de la Penya Madrid… https://t.co/SdF53z8cuC
BiarDigital El llibre ja està disponible en les papereries-llibreries de #Biar. https://t.co/lkIkW5x7zu
BiarDigital 👉🏻Canal 3 T.V. Biar va restransmetre les imatges en directe del concert. Societat Unió Musical de Biar https://t.co/3cU8GQOPIM

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com