1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

La BTT, la reforma laboral i la presó permanent revisable temes més debatuts durant el plenari de febrer

En el Ple ordinari de l’Ajuntament de Biar corresponent al mes de febrer i que es va celebrar el dia 28, en primer lloc es va celebrar l'aprovació de les actes de les sessions anteriors per a procedir seguidament amb el segon punt de l'ordre del dia, la lectura dels anuncis i decrets d'alcaldia per part de l'alcalde de la Vila Julio Sanjuán:

 

Anuncis i decrets d'alcaldia

L'alcalde de la Vila va començar llegint un comunicat on explicava que havia començat les gestions per solucionar la polèmica generada entre alcaldia i el Club Ciclista de Biar (CCB) mencionant que en el pròxim plenari s'adonarà de les converses que s'estan tenint amb el Club Ciclista, recordant que les portes del seu despatx estan obertes a totes les associacions locals i veïns del poble. Seguidament es va infromar de les millores en el Poliesportiu corresponent a la Regidoria d'Esports, així com sobre el curs que rebran els responsables dels clubs esportius i el personal de la Regidoria d'Esports pel que fa a l'ús dels desfibriladors. Val a dir que també se celebraran diversos esdeveniments esportius en col·laboració amb la Regidoria.

Pel que fa a Cultura en primer lloc es va donar l'enhorabona als alumnes de l'IES Biar que guanyaren els dos premis MICE. També pel que fa a les xarrades a la Casa de Cultura sobre alimentació saludable organitzat per les AMPEs, així com del llançament de les botes el pròxim 23 de març en el carrer Romero amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Patrimoni de Biar. 

 

Liquidació del pressupost de l'exercici de 2017

Per la seua banda l'alcalde Julio Sanjuán explica que s'ha cobert la regla de gasto i la regla d'estabilitat pressupostària que marca el Ministeri d'Hisenda, també afirmant que en remanent de tresoreria l'Ajuntament alguna cosa més de 277.000 €.

Per la seua banda Magdalena Martínez com a portaveu del Grup Popular va demanar explicacions per la baixada del remanent de tresoreria, també afirmant que el pla s'ha complit "per pèls", per 2.000 € de diferència.

El punt es va aprovar després d'un debat on es van deixar veure les dos postures: per una banda el Partit Popular que abogava per deixar diners en remanent de tresoreria i la de l'equip de govern en fer ús d'eixos diners per realitzar inversions al poble.

 

Creació de l'Associació Intermunicipal de la Foia de Castalla-Vinalopó

S'aprova per unanimitat unir-se a este grup de municipis que gràcies a l'ajuda de Conselleria s'agrupen per rebre ajudes de cara a crear iniciatives beneficioses per al turisme a través de la promoció turística.

 

Proposta del Grup d'Esquerra Unida contra les reformes laborals

En veu d'Ángel Troncoso com a regidor d'EU es critica el discurs triomfalista del Partit Popular, lamentant les polítiques dels populars pel que fa a la percepció de les ajudes de desocupació, posant números al 38 % d'atur juvenil, o el de la dona que se situa en el 18%, "patint per dos voltes els efectes de la precarietat: per ser treballadora i dona", lamentant també que des del govern estatal es basen els sistemes productius en la rejola i el turisme.

Per la seua banda Joan Lluís Escoda com a portaveu del Grup de Compromís va recordar la figura dels "treballadors pobres", persones que tot i que treballen no deixen la pobresa, així com recordant els plans de la Conselleria i que gràcies a ells "l'atur a la Comunitat Valenciana ha baixat del 20 %", recordant també la vaga del 8 de Març, dia internacional de la dona treballadora, entre altres l'equiparació salarial entre homes i dones.

Per la seua banda, Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista durant la seua intervenció va valorar que el resultats de les reformes laborals del Partit Popular són "salaris baixos, treballs precaris, estacions i temporals i a temps parcials que estan provocant l'empobriment dels trebaladors i de les famílies, així com un augment de les desigualtats i el risc de pobresa", en definitiva segons Gregori la reforma buscava produir a Espanya una davaluació salarial i una transferència de rendes des dels treballadors cap a les rendes de les empreses. Finalment explia que el PSOE aboga per un nou estatut dels treballadors a través del diàleg social per donar resposta a les desigualtats, baixades salarials i empobriment de les famílies.

La rèplica va vindre des de la bancada popular, des de la qual en veu de la seua portaveu Magdalena Martínez va recorda la "destructiva" política econòmica del PSOE quan estava al front del govern espanyol amb José Luís Rodríguez Zapatero al front, lamentant les mesures que s'han pres pel panorama que en veu de Martínez es va trobar el PP quan va pujar al poder en 2014 a nivell estatal. Donant dades positives de recuperació d'ocupació i creació de nous llocs de treball que segons Martínez han millorat el panorama laboral a Espanya. També recordant amb el govern de Zapatero les pensions es van congelar, a propòsit de les mobilitzacions dels pensionistes. 

Després de la rèplica d'Esquerra Unida la moció es va aprovar amb els vots a favor del Partit Socialista, Compromís i Esquerra Unida, i el vot en contra del Partit Popular.

 

Proposta del Grup Popular per a donar suport a la presó permanent revisable

Magdalena Martínez com a portaveu del Grup Popular defensa esta pena de presó en "casos excepcionals", defensant la possibilitat del penat de poder reinserir-se en la societat, aportant que una volta complida una part de la pena un jurat pot revisar la pena, defensant que és una pena "democràtica i constitucional", lamentant també que alguns grups polítics presentaren una proposta per a derogar-la al Parlament dels Diputats, apostillant que és un model que està en altres països del nostre entorn, recordant també la recollida de signatures que s'està realitzant per demanar que no es derogue este tipus de pena de presó.

La proposta va trobar l'oposició entre altres en el Partit Socialista, on la seua portaveu, Asun Gregori va qualificar la pena de presó permanent revisable com "una escalada expansiva dels poders sancionadors de l'Estat, així com un instrument de control social del govern", justificant que el govern estatal mira més per l'electoralisme que per la necessitat d'implantar-la, també recordant que Espanya té un dels índex de criminalitat més baixa d'Europa -molt per baix de la mitjana- en veu de Gregori. Afirmant també que no és acceptable per a la prevenció de delictes, titllant la pena d' "inhumana", lamentant que Mariano Rajoy no té altres recursos més que esta pena davant dels greus problemes que té Espanya en l'actualitat.

Per la seua banda el portaveu del Grup de Compromís Joan Lluís Escoda va preguntar a la bancada popular si pensaven que la resposta als delictes greus era tancara tota la vida a una persona a la presó, indicant que associacions de Drets Humans, o associacions de catedràtics de dret estan criticant este tipus de pena i que cal no entendre la "justícia com una venjança", també afirmant que mentre es tanquen cantants o censuren exposicions l'Estat vol imposar una pena perpètua, no donant garanties este Estat segons Escoda. Recordant també el cost de les presons al tindre presidiaris de llarga durada.

Per la seua banda el regidor d'Esquerra Unida Ángel Troncoso es va adherir al manifestat pel seu company i companya de l'equip de govern, afirmant que el PP tenia una intenció electoralista amb la introducció de la cadena perpètua revisable afirmant que no necessitàvem més penes perpètues que la ja existent de 40 anys de presó -temps màxim que una persona pot estar en presó-.

Finalment i després de la rèplica del Grup Popular i l'alcalde Julio Sanjuán la proposta no es va aprovar pels vots a favor del Partit Popular i els vots en contra del PSOE, Compromís i Esquerra Unida.

 

Proposta del Grup Socialista sobre el 8 de març

La proposta es retira de l'ordre del dia a l'espera que es faça una proposta de moció per part de l'Associació de Dones, Consumidors i Usuaris de Biar.

 

Declaració de Biar com a poble solidari amb l'Alzheimer

Per unanimitat dels representants de la Corporació Municipal Biar s'adhereix a esta declaració, un fet que va celebrar el regidor de Serveis Socials Ángel Troncoso, qui durant la seua intervenció va parlar en primer lloc de la bona acollida del taller de la memòria que es realitza a Biar -un taller que va començar a realitzar-se amb el PP en el govern municipal com va indicar el regidor de Serveis Socials-. Troncoso també va comentar el projecte de construcció d'un centre de dia a Biar per tal que no hagen de baixar a Villena.

Per la seua banda Asun Gregori com a portaveu del Grup Socialista va aplaudir la notícia i va afirmar que era una forma de fer visible esta problemàtica del segle XXI. Gregori també va comentar la necessitat de que els major tinguen un espai on passar el dia i estiguen ben ateses.

Per la seua part Joan Lluís Escoda com a portaveu de Compromís va comentar que cal invertir en benestar, augmentant les hores del taller d'alzheimer i donar-li suport també a través d'esta declaració institucional per a que "Biar siga un poble preocupat per l'alzheimer".

Magdalena Martínez com a portaveu popular va recordar que és una malaltia que cada vegada ataca a persones més joves, titllant d'èxit el taller de la memòria que cada any es realitza a Biar i aplaudint també la idea d'aprovar que Biar siga poble solidari amb les persones afectades per l'Alzheimer.

 

Precs i preguntes

Finalment el plenari es va tancar amb els precs i preguntes. L'equip de govern va respondre a algunes preguntes de l'oposició, entre altres la regidora de Festes Cristina Hernández va comentar la possibilitat de canviar el recorregut de l'Entrà de Festes a tenor de la petició de la comparsa de Moros Nous pel problema al passar les carrosses per l'arc de Sant Roc on alguna d'elles s'havia atascat, davant de la tessitura Hernández va comentar que l'empresa que fabrica les carrosses modificaria les mesures per a no tindre problemes en este aspecte, un fet que les comparses portarien a les seus juntes per plantejar el canvi de recorregut, tot i que segons l'edil de Festes haurien de ser sis de les set comparses qui votaren a favor de plantejar el canvi de recorregut a través de participació ciutadana.

Pel que fa als cursos d'avantcàrrega que es realitzaren al poliesportiu per poder tindre el carnet de tirador en Sant Vicent i Festes, Cristina Hernández va comentar que l'any que ve ja era obligatori haver fet el curs i que d'esta forma es feia amb temps. Pel que fa al motiu de realitzar en el poliesportiu el curs es va comentar que allí hi havia possibilitat de realitzar alguns tirs amb l'arcabús, ja que la plaça del Convent no era un lloc idoni, incorporant de cara a l'any que ve mesures de primers auxilis com a continguts del curs.

El plenari es va tancar de forma precipitada amb les preguntes per al plenari de febrer des del Grup Popular a l'equip de govern, quan la portaveu popular Magdalenz Martínez va preguntar per la carta que el Club Ciclista va passar per registre municipal, acompanyat d'una extensa documentació de 55 fulls sobre un comunicat d'alcaldia pel que fa a la cancel·lació per a este any de la marxa BTT "Serra de Biar". Per la seua part la regidora d'Esports Laura Valdés va insistir en la seua voluntat de diàleg amb el club per a buscar solucions davant de la insistència de la portaveu de l'oposició per a clarificar el que havia passat.

Per la seua banda el regidor d'Esquerra Unida va afirmar que a l'igual que havia comentat la portaveu popular "el lloc per a solucionar els conflictes no són les xarxes socials" i reconéixer els errors. 

Joan Lluís Escoda, com a portaveu de Compromís va afirmar que creia que no hi havia un interés real per part del PP de solucionar el problema, també que s'havia dialogat amb el Club Ciclista i s'havia fet un comunicat per a demanar disculpes pels errors. Escoda també va posar de manifest la diversitat d'idees dins de l'equip de govern, i lamentant que si el Partit Popular "era de pensament únic" era el seu problema.

La rèplica va vindre per part de Magdalena Martínez, afirmant que el problema de l'equip de govern era precisament que eren tres partits diferents, també titllant el comportament del senyor alcalde respecte al tema de la BTT com a "denigrant", afirmant que el poble es mereix un respecte. 

Finalment l'alcalde va replicar als populars que ell ja havia dit al començament del ple que estava realitzant les gestions pertinents, moment en el qual el plenari va arribar al moment de més tensió quan des de la bancada popular durant la intervenció del primer edil es va posar en dubte estes gestions i es va titllar de "mentida" que l'alcalde estiguera portant a terme estes gestions per part de l'edil Roberto Díez, fet al qual l'alcalde va replicar que el que havia de fer era callar dirigint-se de mals modes a l'edil popular. El plenari va desembocar en tancar la sessió de forma precipitada i amb un creuament de declaracions des de l'edil Magdalena Martínez assegurant a l'alcalde que no era competent per a ocupar el càrrec i que hauria de dimitir "si tenia un mínim de dignitat" replicant l'alcalde Julio Sanjuán que l'estava valorant com a persona, finalment l'alcalde, sense acabar el punt de precs i preguntes, va tancar la sessió plenària amb l'abandó de la mateixa pels membres de la Corporació Municipal.

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

   yt    Instagram

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Xarxes socials

BiarDigital El coronavirus ha complicat que l'autobús s'òmpliga tots els dies d'alumnes com succeïa anys anteriors. Biar bellez… https://t.co/CZzHXUP5wZ
16hreplyretweetfavorite
BiarDigital 😷Estos dos últims casos sumen un total de tres en els últims 14 dies a #Biar. Departamento de Salud de Elda, Consel… https://t.co/YBxjETKnLF
BiarDigital 📌Este mes en "La Columna de les Associacions" de Biar Digital en paper trobareu la col·laboració de la Penya Madrid… https://t.co/SdF53z8cuC
BiarDigital El llibre ja està disponible en les papereries-llibreries de #Biar. https://t.co/lkIkW5x7zu

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Enquesta

Molt positiu - 15.4%
Positiu - 12.8%
Regular - 17.9%
Negatiu - 20.5%
Molt negatiu - 33.3%

Total votes: 39
The voting for this poll has ended on: Juliol 16, 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com