Previous ◁ | ▷ Next

Les Corts creen una mesa de treball per rescatar la conca del Vinalopó

La proposició no de llei impulsada per la portaveu d’Agricultura de Compromís, la diputada eldense Cristina Rodríguez Armigen, ha sigut aprovada amb els vots de tots els partits en les Corts. La mesa es crearà en el termini de sis mesos amb tots els sectors que tenen interessos a la conca del riu i servirà per formular un a diagnosi integral per al disseny del Pla Director de Restauració Ecològica i Revalorització Socioeconòmica i Ambiental del Vinalopó, els seus ecosistemes aquàtics i els terrestres dependents d’aigües subterrànies, així com del seu patrimoni natural, històric i cultural.

La comissió de Medi Ambient, Aigua i Ordenació del Territori de les Corts ha aprovat aquest dimarts, a petició de Compromís, crear en sis mesos la mesa de treball al voltant de la problemàtica que pateix el Vinalopó, un riu deteriorat ecològicament i sobreexplotat econòmicament que travessa 80 quilòmetres a la llarg de tres comarques alacantines. Del treball tècnic que es faça eixirà el una diagnosi integral de l’estat de la conca amb la que dissenyar el Pla Director de Restauració Ecològica i Revalorització Socioeconòmica i Ambiental del Vinalopó, els seus ecosistemes aquàtics i els terrestres dependents d’aigües subterrànies, així com del seu patrimoni natural, històric i cultural.

El riu, amb una conca vessant d’uns 1.700 qm quadrats, vertebra diferents espais geogràfics i grans nuclis poblacionals (Villena, Elda-Petrer, Novelda, Monòver, Elx, etc) i per tant requereix una gran confluència de diferents actors per l’elaboració del seu pla de rescat. La mesa estarà conformada per totes les autoritats competents –estatal, autonòmica i municipal-, representants d’interessos econòmics, social i ambientals, universitats i centres d’investigació, educatius, culturals, etc.

“La sobreexplotació d'aquesta conca a Villena i cap a l’interior, la mala gestió en els usos de l'aigua i en la seua cura o l'absència d'un cabal ecològic, converteixen al Vinalopó en un fil d'aigua que transcorre entre formigó, plàstics i fins i tot enderrocs en bona part dels seus 90 quilòmetres fins a eixir al mar a Santa Pola. Açò ha condemnat durant anys la imatge del nostre riu com un toll sense valor, una claveguera on aboquem irresponsable i impunement les nostres deixalles i que amb aquesta mesura dóna un xicotet pas més cap a la seua regeneració i supervivència", ha manifestat la diputada per Elda i portaveu d’Agricultura a Compromís, Cristina Rodríguez Armigen, impulsora de la iniciativa en les Corts.

Les condicions de conservació del riu són actualment precàries. El llit del Vinalopó des de Villena cap a Elx es troba deteriorat per intervencions humanes: canalitzacions formanigonades en trams urbans antiinundacions, abocaments incontrolats de residus sòlids i enderrocs en les pendents urbanes i rurals del riu, canalitzacions per transportar aigües subterrànies o embassaments actualment en desús per l’acumulació de sediments com són els d’Elx i Elda-Petrer.

Compromís pensa en el riu com un element vertebrador fonamental i la seua recuperació com una forma de desenvolupament econòmic i social sostenibles. La coalició advoca per garantir que la qualitat ecològica del riu, ja que actualment no compleix la normativa vigent.

 

(Esta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anuncinats, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina.)

Inicieu sessió per enviar comentaris

   yt    

Xarxes socials

BiarDigital Cada mes amb el vostre exemplar de Biar Digital en paper trobareu una nova vinyeta de sàtira de l'actualitat local. https://t.co/cVyTVNoseV
BiarDigital De què moren els biaruts i biarudes? https://t.co/WRMP2qlD2Y
BiarDigital Primera entrevista a Magdalena Martínez des de que torna a ocupar el càrrec d'alcaldessa. @Biarsensacion https://t.co/PnyFBgXGVi
BiarDigital En les papereries-llibreries de Biar trobareu el nou exemplar de Biar Digital en paper. https://t.co/DlPXjgdBMA

Enquesta

Molt positiu - 12.2%
Positiu - 9.8%
Regular - 12.2%
Negatiu - 22%
Molt negatiu - 34.1%
Indiferent - 9.8%

Han votat: 41
Enquesta tancada on: Novembre 11, 2019
Joomla templates by Joomlashine