Magdalena Martínez: “Hi ha tres partits governant a l’ajuntament però no hi ha un equip de govern”

Entrevista a la portaveu del Grup Popular a l’Ajuntament de Biar, Magdalena Martínez Martínez.

 

Com a Partit Popular vau passar de formar el govern de l’Ajuntament de Biar a l’oposició després de les passades eleccions. Com s’assumeix aquest canvi de rol?

Això entra dins de les regles del joc de la política, un dia estàs en el govern i a l’altre a l’oposició. Es treballa de diferent manera però la nostra postura és la mateixa. Nosaltres vam guanyar les eleccions però el tripartit que hi ha actualment es va ajuntar i va optar a formar l’equip de govern. La dinàmica que nosaltres portem és treballant pel poble, des del punt de vista de l’oposició, “criticar” el treball que està fent-se malament o deuria de fer-se d’una altra manera i controlar a l’equip de govern, en aquest cas, al tripartit que tenim a Biar.

 

Personalment, tu has deixat de ser alcaldessa per encapçalar el Grup Popular a l’oposició. Quins canvis has notat?

El meu treball és diferent, estic més a Biar, no vaig tant a València o Alacant per anar a Diputació o Conselleria, encara que continue anant perquè a pesar d’estar en l’oposició hi ha coses per les que et preocupes i pots veure. Sobretot a Diputació, que és la part que ens toca més prop i la que més ens ajuda. Personalment, al cap i a la fi, el treball polític és el mateix. Jo havia estat en l’oposició abans de ser alcaldessa i el treball és el de dia a dia pel poble, d’estar pendent de que es fa i que no es fa, posant-ho en pràctica quan estàs governant i en la part de l’oposició intentar dir-li a l’equip de govern el que està bé i el que està malament, el que s’ha fet i el que no s’ha fet.

 

Quin tipus de feina es fa dia a dia des de fora del govern?

El control del gasto, el control de la part d’intervenció, la part de facturació, el que està fent-se i el que no. Veure realment les necessitats del poble. Com vivim en un poble molt xicotet tenim accés directe a la ciutadania i les mateixes persones van dient mira això, mira lo altre, fa falta tal cosa... inclús caminant pel poble et dones compte del que hi ha. És més fàcil que viure a una ciutat que és més gran i no tens eixe accés a les persones. Existeix una normativa que no permet als ajuntaments gastar més del que tenim. Al final la norma és com en qualsevol casa, tant tens, tant pots gastar. Que es mantinga eixa línia, que es puga pagar a tots els proveïdors com marca la llei. Nosaltres quan vam estar governant vam aconseguir reduir el deute i estalviar, això ha permès que en el primer any de legislatura s’amortitzés part d’eixe deute gràcies al remanent de tresoreria. El treball de l’oposició és controlar a l’equip de govern perquè faja realment el que deu fer, perquè els ciutadans estan demanant-ho.

 

Tant en l’oposició com en el govern, és més fàcil treballar com a un grup soles?

En la primera legislatura que va governar el Partit Popular (PP) ho vam fer en coalició amb Biaruts per Biar i en la segona legislatura va governar solament el PP, però hem treballat igual. En la primera legislatura érem dos partits però un equip de govern, perquè tots els dies els sis regidors, quatre del PP i dos de Biaruts, ens reuníem i parlàvem. Tot el món plantejava les seues opinions, es debatien i tot el món sabia que es feia en cadascuna de les regidories. Hui en dia en l’equip de govern que hi ha en Biar existeixen tres partits, i continuen existint tres partits. No veiem un equip de govern unit. Cadascun porta les seues regidories i no participa en les altres. Nosaltres quan estàvem, tant en coalició com només el PP, si algun dels regidors estava fora de l’ajuntament perquè treballava, el regidor que hi havia, o inclús jo mateixa si estava a l’ajuntament, intentava solucionar els problemes d’eixes persones que venien buscant al regidor que no estava. L’equip de govern és això, treballar tots junts i si una persona no està intentar fer el seu treball en la manera més fàcil possible pel ciutadà, que al cap i a la fi és el que ve a reclamar a l’ajuntament. Ara ens trobem moltes voltes que no hi ha cap regidor. Van les persones preguntant, no saben a qui, han de tornar varies voltes... El servei al ciutadà és que hi haja algun representant polític allí, que es deuen al ciutadà i han d’atendre’l com més prompte millor, perquè la gent quan va a reclamar és perquè té un problema i, moltes vegades, són problemes molts grans.

 

Com vos repartiu la feina entre els diferents membres del Grup Popular?

Realment és un treball conjunt, tots estem pendents de tots. Es revisa tots els dies el registre, que és la part a que tenim més accés, tant les eixides com les entrades. Després, quan se’ns faciliten les actes de les juntes de govern, perquè a això no tenim accés, es repassen i es fan preguntes. Quan ve el plenari, es convoca a comissió. Concretament el dilluns (27 de març) tenim comissió perquè la setmana que ve serà el plenari del mes. En eixa comissió se’ns notifica l’ordre dels punts del dia i els cinc regidors les revisem, parlem i estudiem per veure quina és la nostra posició, si ens pareix correcte o no, si hem d’afegir alguna cosa o canviar... tractar el punt. En la comissió estic com a representant del PP i done la opinió del meu grup. Dos dies hàbils després de convocar-se es celebra el plenari i, normalment, s’amplia el debat de cadascun dels punts. Els cinc regidors treballem tot, no perquè jo estiga de portaveu en la comissió o en el plenari, és feina meua. Al revés, tots col·laborem i intentem participar de la feina de l’Ajuntament. El poble, la gent, no em veu només a mi sinó que li comenta a cadascun dels regidors “he vist això” o “tenim este problema”. És un dia a dia dels cinc regidors.

 

Quina valoració fas de l’actual legislatura a Biar fins el moment?

Estem casi a la meitat de la legislatura i, pràcticament, el que s’ha fet en aquests dos anys és acabar les obres que hi havia de la legislatura anterior, amb subvencions de la Diputació, que havíem demanat i se’ns van concedir. Arreglar el tema del poliesportiu, la pista de pàdel i els voltants... tot això és una subvenció de Diputació. La Torreta, que està apunt de començar obres, esperem que lo més prompte possible, és també una subvenció de Diputació. Es va fer una ampliació de projecte que, segons l’equip de govern s’ampliava perquè la Generalitat anava a subvencionar-ho, és tal l’hora que han tingut que modificar el pressupost per pagar el municipi els 115 més quaranta tants, uns 150 mil euros que va a pagar el poble i, de moment, la Generalitat no ha dit res. Segons l’equip de govern, sí que va a pagar-los. Esperem que siga així i que el poble ens estalviem eixos diners. S’ha posat un andami perquè està ja precària, per això nosaltres vam demanar eixa subvenció en el Pla d’Obres i Serveis per a poder restaurar-la i esperem que comence el més prompte possible. S’han fet obres en l’avinguda d’Alacant, també subvencionades per Diputació. Estan arreglant-se camins perquè Diputació està pagant-los... Les coses que estan fent-se és gràcies a subvencions de Diputació, tot i que a l’equip de govern, sobretot al senyor alcalde (Julio Sanjuan), diu que la Diputació ens deixa moltes voltes de costat. Ací tenim la prova que la majoria de les coses que estan fent-se estan subvencionades per Diputació, que és l’administració que més protegeix als ajuntaments, sobretot als xicotets. En aquest cas la Diputació d’Alacant, a pesar d’allò que diuen que no està governant el PP, continua ajudant al poble de Biar

La legislatura ha sigut d’acabar els nostres projectes. Pràcticament l’únic que està fent-se és gastar, gastar en concursos o activitats culturals. Que ens pareixen molt bé, però no només fa falta això per a Biar. Hi ha moltes coses que arreglar, ajudar als veïns i, fins ara, no s’està fent. Demanem que comencen. Un any de treva per posar-se al dia està bé però ja estem a meitat de legislatura i no s’ha fet res. També es deu a que no existeix una unió a l’equip de govern. De fet ho hem vist. Un dels regidors va dimitir, han entrat regidors nous, ha hagut un canvi però continua sense haver un equip de govern i continuen havent tres partits que estan governant a l’ajuntament.

 

I quina valoració fas del treball que heu fet fins ara a l’oposició com a Grup Popular?

La nostra tasca és denunciar el que no veiem bé, comentar, criticar i demanar que es facen coses que a nosaltres ens demana la ciutadania, eixa és la tasca de l’oposició. Estem en minoria i és impossible que les nostres propostes vagen endavant perquè l’equip de govern ho tomba. No hauria de ser eixa la política, perquè governant nosaltres s’han presentat propostes per part de l’oposició i les hem aprovat pel bé del poble. Perquè al cap i a la fi si estem tots treballant pel nostre poble hauria de fer-se. Actualment totes les propostes s’han tombat i si l’equip de govern considera que és així, ells estan manant. Veurem dins de dos anys, el poble és el que ha de decidir que és el que va a passar.

 

A nivell de partit feu algun tipus d’autocrítica? Hi ha coses que podíeu haver fet millor o d’una altra manera?

Sí, clar. Ni quan estàs governant ni quan estàs a l’oposició ho fas bé per a tots, i això ho tenim nosaltres clar. Hui en dia tenim molt a la mà els mitjans de comunicació o les xarxes socials, fem escrits per facebook o ho enviem als mitjans, però abans de fer qualsevol cosa ho parlem, mirem que deuríem fer i fem autocrítica. Hem fet coses que no hauríem d’haver fet o podíem haver fet d’una altra manera. Sempre mires eixos vuit anys que hem estat al govern per veure que podríem millorar o que podríem fer per a millorar. Al cap i a la fi tant al govern com a l’oposició treballem pel poble. Sens dubte sí que parlem les coses abans de dur-les endavant.

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com