Asun Gregori: "Biar es troba en una illa perquè s’ha quedat com a l’únic centre de la contornada que té encara jornada partida"

Quina valoració es fa des de la regidoria de la Xarxa Llibres, l’inici de curs i el primer trimestre?

Moltes gràcies a Biar Digital per tindre la oportunitat d’explicar a tota la població i a la contornada que ens segueix com han funcionat els centres educatius de Biar durant el primer trimestre. Vam acabar el curs escolar un poc, per la normativa que eixia per part de Conselleria, tant en l’abonament infantil que enguany també canviava, ja no es donaven X diners d’un a dos anys i de dos a tres anys sinó que anava a ser per renta. Aleshores la finalització del curs 2015-2016 va estar un poc complicada per la incertesa que no sabien les famílies quina és la quantitat de diners que els anava a donar Conselleria, a descomptar de la taxa que tenim aprovada per a l’escola infantil. Es va acabar i s’ha començat el curs amb aquesta incertesa. Els abonaments infantils ja s’han repartit i les famílies que no estaven d’acord a la proporcionalitat que els donaven han pogut fer al·legacions. Tinguem en compte que l’Ajuntament l’única cosa que ha fet, per part de la gestora, ha sigut tramitar l’abonament infantil. La documentació que demanaven s’ha transmès a Conselleria que, mitjançant la declaració de renda , ha donat una part proporcional econòmica que no ha coincidit en totes les famílies.

 

Pel que fa a infantil i educació primària, vam acabar amb una publicació del 15 de juny de l’abonament infantil i de la jornada contínua que va ser un poc molt precipitat. Vam finalitzar el curs amb la pressió de fer durant 15 dies un projecte per a plantejar-lo a Conselleria sobre si Biar volia realment jornada continua o no als centres d’infantil i primària. Es van fer els tràmits, perquè teníem poc temps, es va treballar molt intensament per part del centre educatiu, per part de la Regidoria i per part dels AMPA, però en l’últim procés, diguem-ne la votació interna dels òrgans col·legiats, el consell escolar no va obtenir els dos terços perquè fóra favorable i enviar eixa documentació a Conselleria. Per tant, vam començar el curs trobant-nos en una illa, com diuen moltes famílies, perquè la Canyada, Beneixama i el Camp de Mirra sí que tenen jornada continua i Biar s’ha quedat com a l’únic centre de la contornada que té encara jornada partida, de 9 a 12:30h i de 15:30 a 17h. S’han tornat a reiniciar els tràmits en setembre i sí hem aconseguit, a falta de la votació d’un claustre i d’un consell escolar, una segona oportunitat per a posar en pràctica la jornada contínua a partir d’octubre de 2017. Si Conselleria aprova eixe projecte, els pares i mares dels alumnes hauran de votar al mes d’abril, un vot que no es pot delegar, com en unes eleccions amb una urna i un cens. Si un 55% del cens és favorable s’aplicarà la jornada contínua a partir d’octubre. Així, són els pares i mares dels alumnes els qui decidiran en últim moment si volen o no la jornada contínua pels seus fills.

L’any passat vam posar en marxa la xarxa llibres. Considerem que la idea és bona però per les formes i pels terminis, sobretot, per la quantitat de burocràcia que s’ha de fer, sempre anem curts. Ens falten recurs personals tant als centres educatius com a l’Ajuntament. Enguany sí que s’ha implantat la Xarxa Llibres, els xiquets de primer i de segon han tingut l’abonament emes per l’escola i, per tant, se’ls ha descomptat la diferència del que valien els llibres. El que s’ha fet des de tercer fins a sisè és que els alumnes van entregar al final del curs passat el llot de llibres en bones condicions, les famílies i els fills han de vetllar per cuidar molt bé aquest material perquè si no està en condicions a l’any següent hauran de pagar eixe llibre per a poder participar de la xarxa, que també és més burocràcia i recursos personals perquè han d’haver mestres que formen part d’eixa comissió per a enregistrar totes les instàncies que arriben.

A l’institut també s’ha aplicat la Xarxa Llibres des de primer de la ESO fins a quart, l’ensenyament obligatori. Quan acabe el curs imaginem que Conselleria tornarà a treure una altra normativa per regular el procés, segurament serà la mateixa que s’ha portat fins ara tot i que els terminis poden variar.

En quant a la EPA hem de dir que continuem funcionant amb els cursos d’anglès i valencià, el elemental, el mitjà i el superior. És a dir que hi ha un gran ventall d’oportunitats per a la població de formar-se, distraure’s, aprendre i fer relacions.

 

Des de la regidoria s’han posat en marxa diverses iniciatives pel que fa a les activitats extraescolars als centres educatius. Podries explicar-nos en que consisteixen?

Fa dos cursos, l’AMPA de l’escola va lluitar molt per tenir l’activitat extraescolar d’anglès, l’institut va veure que també era una bona opció i es van trobar amb el handicap de quina anava a ser la ubicació per fer les classes. Ací hi ha un xoc d’administracions perquè l’institut no és propietat municipal, al ser de Conselleria no tenim la facilitat d’emprar les instal·lacions per fer les classes d’anglès com al col·legi. L’esforç l’hem fet amb la Casa de Cultura, on hi ha moltes associacions i unes aules limitades, junt amb l’AMPA per a ubicar als 90 alumnes que participen a les classes d’anglès. Són molts xiquets però és necessari. L’AMPA està fent una valoració molt positiva del primer trimestre perquè els alumnes van motivats per a aprendre i no obligats per les famílies, i després poden anar a Villena per a treure’s una titulació Cambridge que és molt important per a la formació. Des d’ací volem agrair a la Cooperativa perquè ha col·laborat econòmicament en les quotes mensuals dels alumnes. L’esforç ha sigut de l’AMPA per lluitar per tindre l’anglès a Biar, de l’Ajuntament per veure com estructuràvem la Casa de Cultura i de la Cooperativa Elèctrica de Biar per la subvenció que ha donat a les famílies. Estem contents perquè els alumnes de l’institut des de primer de la ESO fins a Batxillerat tenen la oportunitat d’estudiar anglès a Biar, perquè les famílies eviten desplaçar-se a zones del voltant..

 

Un tema d’importància per als pares i mares és el de la jornada contínua que abans hem comentat. Tenim entès que la proposta de la Regidoria d’Educació seria col·laborar en la contractació de dos monitors o monitores per a cobrir les activitats extraescolars i que es puga dur a terme la jornada contínua.

Efectivament la jornada contínua porta molts tràmits, burocràcia i compromís per part de les administracions. Estàvem obligats a fer dos documents, un en el qual érem sabedors que la escola ha sol·licitat mitjançant el consell escolar el canvi d’horari, amb una activitat voluntària pels xiquets a les 15:30 h i que el servei de menjador continuarà oferint-se. Els xiquets que empren aquest servei tindran dues opcions, una és fer les activitats que ofereix el menjador de 15.30 a 17h i, si no els agrada, poden anar a les activitats que ofereix l’Ajuntament, que posa els recursos humans de dues persones i els recursos econòmics de pagar-los. L’Ajuntament es compromet a dos monitors per cada 25 alumnes , un per al col·legi d’educació primària i l’altre per al col·legi d’educació infantil. Tenim el handicap que les escoles estan separades amb molta distància i no hi ha un aulari per poder fer una barreja amb més monitors. Com estan completament separats ha d’haver un monitor per a cada centre. Que passa si s’apunten més de 25 xiquets? És complicat perquè parlem de diners públics i hem de ser molt escrupolosos per saber en que s’inverteixen. Tinguem en compte que són 8 mesos, dues persones, amb el seu jornal i seguretat social, una inversió molt important perquè creiem en el projecte. A partir del xiquet 26 l’AMPA s’hauria de plantejar buscar col·laboracions alternatives amb diferents associacions del poble perquè puguen fer una altra activitat simultània per a la resta de xiquets. Això ja serà un procés intern per veure com anem a catalogar perquè no podem tindre les portes obertes perquè vinguen un dia 22, a l’altre 14 i després 300 persones. Hem de tindre un control per regular-ho. Les portes estan obertes, perquè és la filosofia que té Conselleria de tenir els centre educatius de 15:30 a 17h, que s’oferten activitats, però clar, ha d’estar regular per saber quantes persones han d’estar treballant i col·laborant amb les activitats.

 

Els recursos de l’administració no són infinits...

Efectivament, i és una llàstima. Vaig a fer un poc de filosofia, quan Conselleria va fer la ordre va dir que havien de col·laborar les administracions locals i les associacions. Però podien haver col·laborat d’alguna manera específica. Se que són molts els centres de la Comunitat Valenciana però es va deixar una demanda molt bona per part de les famílies i l’alternativa era que les activitats havien de ser gratuïtes per a elles. La paraula gratuït hui en dia es posa en calçador a la societat perquè tot costa diners. Aleshores l’Ajuntament sí que farà un esforç més gran per al proper curs, sempre i quan els pares vulguen jornada contínua.

 

Finalment canviem de l’escola a l’institut. Com valores la iniciativa de l’IES Digital engegada entre l’equip de Biar Digital i l’IES Biar?

Donar-vos l’enhorabona per la iniciativa perquè esteu creient en els nostres estudiants i fent una llavor molt gran. Hui en dia qui funciona i entra a les xarxes socials són els adolescents, com una via d’expressió i de contar al món, fora de les quatre parets de l’institut, tot allò que pensen. Tant les inquietuds com les crítiques, perquè és molt important fer crítiques constructives i mostrar el desacord que podem tindre en alguna gestió. De vegades, això és el que fa que els ajuntaments i els polítics canviem la mentalitat i puguem veure que tenim un problema o situació gens agradable i treballem per a canviar-la. És una manera de donar veu i que el boca orella funciona per saber que diu la gent de l’institut, que és molt creativa, té molt bones idees i volen treballar per a aconseguir un món millor.

 

Efectivament és posar en valor el treball que es fa en l’institut per part dels professionals i per part dels alumnes en esta finestra, que ha de ser per a tot el poble. Agrair-te la participació, com sempre. Moltes gràcies

Aprofite per a felicitar el nou any a tots els que lligen i veuen Biar Digital, a tots els biaruts i biarudes, a tota la comarca, perquè us animeu a patrocinar a Biar Digital per un any nou amb nous promotors i patrocinadors.

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Dotze dones i un home han deixat les llistes de l'atur. @GVAlabora https://t.co/9BIMXZpcUv
BiarDigital Els més joves del CD Biarense portaven un any sense jugar a causa de la pandèmia de la #Covid19. https://t.co/6hEXEtaFHH
BiarDigital Tot i les bones dades cal continuar amb les mesures preventives contra la #Covid19. @GVAsanitat https://t.co/9ZBM2mHmlE
BiarDigital "¿Qué artista español ha conseguido que gente tan chauvinista como los franceses tarareen (se los saben de memoria)… https://t.co/IKfymdIaxA

Enquesta

T'has enterat de...? - 4%
Ràdio Reconco - 54%
Xarrant pels colzes - 15%
Prenent la fresca - 5%
I tu, de qui eres? - 22%

Total votes: 100
The voting for this poll has ended on: Febrer 17, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com