• Inici
  • Opinió
  • Història del poble, història periodística

Història del poble, història periodística

| Eduard Garcia Molina | Opinió
Història del poble, història periodística

Exemplars de Biar Digital en paper.

La història dels pobles, dels municipis, és també la història dels mitjans de comunicació que han anat retratant el dia a dia de la seua gent, dels seus què fers diaris, dels seus monuments, de les seues festes i tradicions, o el seu treball, paisatge i records.

És per això que per exemple a Biar podem dir que no s’entendria el seu passat recent sense el treball des de fa més de quatre dècades de Canal 3 TV, per exemple. Des de les seues càmeres s’han portat nombrosos esdeveniments a les cases de Biar, i continua fent-se per part d’una de les televisions locals més antigues de l’Estat, com és sabut.

A dia de hui, Biar té la cobertura informativa de diferents mitjans de comunicació en format radiofònic, digital, televisiu i en paper. Tot i que cap mitjà a excepció de Canal 3 i Biar Digital, juntament amb la seua edició mensual de Biar Digital en paper, tenen al poble en la seua centralitat informativa, i és més, en este cas, Biar Digital seria l’únic a nivell privat que gràcies al recolzament del comerç i l’empresa local, així com als seus subscriptors i subscriptores pot tirar avant dia a dia un projecte d’estes característiques on fer protagonista a cada veí i cada veïna que ha volgut contar-nos la seua història.

Si tirem la vista enrere trobem alguna publicació que intentava retratar el què fer diari del Biar d’aquells anys, com és la revista de l’associació Juvenil de Biar, que editava un butlletí bimensual amb aspectes lligats a l’entitat: “La Simpatía”. Esta associació va tindre una vida efímera, entres els anys 1969 i 1971, i estava lligada a l’obra sindical d’Educación y Descanso de la dictadura franquista, ja que com és sabut, el règim perseguia qualsevol forma d’expressió política o sindical que estiguera fora de la seua restringida aprovació. Sembla que aquella publicació feta amb els mitjans de l’època es podia adquirir en les papereries-llibreries per donar suport a l’associació i que puguera tirar avant la seua edició.

D’altra banda, desapareguda ja l’associació juvenil que pretenia “unir a la joventut de Biar” i oferir-ne activitats, va aparèixer posteriorment l’Associació Cultural de Biar (1973-1978), coneguda com “La Cultural”, que també tenia el seu butlletí “Què podem fer?”, tot i tindre el nom el valencià, el seu contingut venia quasi íntegrament en castellà, coses de l’època. Aquella revisteta bimensual també recollia en forma de butlletí intern les qüestions de l’entitat, tot i que també tenia altre apartats. Tot i això la revista va anar donant pas a informar d’alguns fets rellevants a nivell local en forma de periòdic local. Al cap i a la fi una entitat que pretenia dinamitzar la vida cultural del poble i protegir el seu patrimoni, realitzant activitats esportives, cine al “Moderno” situat a l’actual carrer Major, cine per a xiquets i xiquetes, i que fins i tot va tindre una banda de cornetes i tambors. Tot i això i com tot l’entitat afectada per problemes econòmics va acabar desapareixent l’agost del 1978 i amb ella la seua revista “Què podem fer?”, que va editar un total de 30 números d’entre quatre, sis o huit pàgines.

Ben poc podrien pensar aquelles persones que amb més il·lusió que mitjans feien aquelles revistetes que Biar comptaria amb la sua televisió local i el seu mitjà digital i en paper, així com amb nombrosos mitjans amb el poble dins de la seua cobertura. Un pas del temps al qual des de Biar Digital i Biar Digital en paper i l’equip de persones que el fem volem aportar el nostre granet d’arena per continuar retratant el dia a dia del poble i els seus què fers, i és que mentre vosté llig estes línies Biar Digital ja haurà superat els seus huit anys d’existència en la web, mentre que l’edició en paper ja haurà superat els tres anys de vida i els 36 números. Una hemeroteca a tindre en consideració, a l’igual que aquells esforços d’aquelles dones i homes de la dècada dels setanta.

Article publicat en la revista de Festes de Maig de Biar 2022.

L'article té 270 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).